Schimbare radicală privind zilele libere ale profesorilor de sărbători. O nouă lege!

Angajaţii din învăţământ vor beneficia de zile libere pentru a sărbători Vinerea Mare, prima şi a doua zi de Paşti, precum şi prima şi a doua zi de Rusalii, în funcţie de data la care sunt celebrate acestea de cultul religios legal, creştin de care aparţin, conform unei propuneri legislative adopate, miercuri, în unanimitate, de Camera Deputaţilor, potrivit Agerpres.

Propunerea, care va fi transmisă Senatului spre dezbatere, a fost iniţiată de către zece parlamentari aparţinând grupurilor PSD, USR, UDMR, Pro Europa, minorităţi sau neafiliaţi.

În cadrul dezbaterilor din plen, Szabó Ödön (UDMR), iniţiator, a apreciat că este „o normalitate ca fiecare comunitate” să poată să îşi marcheze sărbătorile religioase atunci când acestea au loc.

Citeste și:  Sfârșit de sezon de schi în Postăvarul! Temperaturile ridicate din ultima vreme au accelerat deteriorarea pârtiilor

Conform proiectului, salariaţii care au beneficiat de zilele libere pentru Vinerea Mare, prima şi a doua zi de Paşti, prima şi a doua zi de Rusalii, atât la datele stabilite pentru cultul religios legal, creştin, de care aparţin, cât şi pentru alt cult creştin, vor recupera zilele libere suplimentare pe baza unui program stabilit de angajator.

La stabilirea structurii anului şcolar, Ministerul Educaţiei şi Cercetării va avea în vedere: acordarea zilelor libere pentru Vinerea Mare, prima şi a doua zi de Paşti, prima şi a doua zi de Rusalii, în funcţie de data la care sunt celebrate de cultul religios legal, creştin, de care aparţin beneficiarii direcţi ai educaţiei şi formării profesionale, cât şi pentru întreg personalul din învăţământ. De asemenea, ministerul va avea în vedere includerea a două zile libere suplimentare pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creştine, pentru beneficiarii direcţi ai educaţiei şi formării profesionale aparţinând acestora, cât şi pentru întreg personalul din învăţământ.

Citeste și:  Paul Georgescu, înotătorul român care a parcurs strâmtoarea Cook din Noua Zeelandă în 9 ore

Propunerea legislativă completează art.139 din Legea nr.53/2003 – Codul muncii şi art.94 din Legea nr.1/2011 a Educaţiei naţionale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.