Primăria Brașov testează, cel mai nou sistem de dezinfecție a aerului, eficient împotriva Covid-19

Primăria Brașov, în parteneriat cu Flash Lighting Services, implementează noile sisteme pentru dezinfecţia superioară a aerului cu UV-C, cu scopul de a reduce riscul de răspândire a coronavirusului. În cadrul acestui proiect-pilot, au fost montate în Centrul de Informații pentru Cetățeni nouă astfel de sisteme de dezinfecție, care să îi protejeze atât pe cetățenii care apelează la serviciile primăriei, cât și pe funcționarii publici. Valoarea acestui proiect este de 8.700 de euro și este susținut, integral, de partenerul privat.

Aceste sisteme sunt proiectate pentru a fi instalate pe tavane false, în scopul dezinfectării aerului într-o gamă largă de aplicaţii. Sistemele sunt optimizate pentru înălţimi joase ale tavanului, iar razele UV-C sunt distribuite la nivelul dispozitivului și deasupra acestuia. Fasciculul de raze UV-C este controlat prin reflectoare specifice și prin construcţia deschizăturii. Acesta permite dezinfectarea aerului într-un spaţiu, asigurând în același timp continuarea activităţilor de zi cu zi, sub zona în care dispozitivul este activ.

Citeste și:  Ziua Internațională a Păsărilor va fi celebrată și la Grădina Zoologică din Brașov

Avantaje

• Permit dezinfectarea silenţioasă a aerului în timp ce activitatea poate continua sub nivelul aparatului;

• S-a dovedit că radiaţia UV-C dezactivează eficient agenţii patogeni testaţi;

• Utilizează lămpi și elemente de acţionare UV-C;

• Ecologice – fără emisii care afectează stratul de ozon, în timpul utilizării sau după utilizare.

Caracteristici

• Lămpi PL-S TUV incluse: 4x9W

• Vârful radiaţiilor UV cu unde scurte este la 253,7 nm (UV-C)

• Deschizăturile și reflectorul controlează distribuţia radiaţiei UV-C la nivelul dispozitivului și mai sus, unde oamenii nu sunt de obicei prezenţi

• Montat la suprafaţă pe tavane false

• Respectă standardul IEC 62471 privind siguranţa fotobiologică.Signify (Euronext: LIGHT), lider mondial în iluminat, confirmă eficiența lămpilor Philips cu UVC în lupta împotriva SARS-COV-2, virusul care cauzează Covid-19, în urma cercetărilor desfășurate în colaborare cu Laboratorul Național de Boli Infecțioase Emergente (NEIDL) de la Universitatea Boston, Statele Unite ale Americii.

One thought on “Primăria Brașov testează, cel mai nou sistem de dezinfecție a aerului, eficient împotriva Covid-19”

  1. Eficienta Lampilor UV-C
    Eficienta actiunii bactericide a lampilor UV-C depinde de realizarea conditiilor optime de lucru. De aceea, pentru a obtine rezultatele dorite, trebuie sa citim in primul rand specificatiile tehnice cu atentie si trebuie sa respectam instructiunile de utilizare din manualul tehnic: distanta fata de suprafata de dezinfectat, timpii de expunere, etc.

    Eficienta lampii UV se calculeaza in functie de doza de radiatie la care va fi expusa populatia de microorganisme din mediul vizat, dar depinde si de factorii de mediu

    Doza UV livrata = intensitatea radiatiei UV x timpul de expunere
    Intensitatea unei lampi UV-C ar trebui sa fie specificata in documentatia tehnica a fiecarei lampi si este valabila in cele mai multe cazuri pentru distante predeterminate. La distanta mai mare decat cea specificata, lampa are eficacitatea redusa, iar la distante mai mici, eficacitatea lampii creste.

    Timpul de expunere la radiatiile UV-C – in unele cazuri, o expunere de o anumita durata garanteaza efectul germicid, iar in alte cazuri, este nevoie de expuneri repetate pentru un efect bun, mai ales daca ne raportam la tipurile de microorganisme existente in mediu si rezistenta lor fata de razele UV-C.

    Din acest motiv apa sau aerul sunt recirculate prin sisteme dotate cu lampi UV tocmai pentru ca expunerea repetata la raze UV mareste eficacitatea intregului demers germicid din 2 puncte de vedere:

    mai multe microorganisme sunt expuse razelor
    iar microorganismele rezistente sunt expuse in mod repetat
    Atunci cand se doreste o distributie cat mai uniforma a radiatiei bactericide in incapere, este mai avantajos sa utilizam mai multe lampi de putere mica (10W, 20W), in locul catorva lampi de putere mare (2x20W, 2x30W) (de ex. in cazul incaperilor lungi: holuri, culoare, sali asteptare).

    In cazul in care aparatul este montat fix, fara posibilitate de deplasare, campul de radiatie al aparatului trebuie sa se afle in calea curentilor de convectie sau/si sa se realizeze o ventilatie usoara a incaperii.

    In cazul dezinfectiei aerului din incaperi, in functie de nivelul de dezinfectie dorit si tipul sursei UV-C, se poate calcula (aproximativ) 1 W / m³ aer incapere:

    timp de 10-30 min – pentru virusi / bacterii
    respectiv 110 ore – pentru mucegaiuri in forma vegetanta – sporulata,
    In cazul dezinfectiei suprafetelor, timpul de expunere depinde si de distanta fata de sursa de radiatie. Un timp optim, privind marimea suprafetei iradiate si timpul de expunere, se obtine pentru o distanta de 1 m. Distanta fata de sursa de radiatie nu trebuie sa fie mai mare de 3,5 m.

    Timpul expunerii UV-C la diferite distante, cu eficienta 90% pentru a inactiva microorganismele:

    Model 10-15W 20-30W 30-40W 40-60W
    Distanta Timp
    10 cm 10 sec 5 sec 3 sec 2 sec
    50 cm 4 min 2 min 1 min 15 sec 1 min
    1 m 15 min 15 sec 7 min 40 sec 5 min 06 sec 4 min
    1,5 m 35 min 17 min 10 sec 11 min 27 sec 8 min 35 sec
    2,0 m 1 ore 30 min 30 sec 20 min 30 sec 15 min
    2,5 m 2 ore 48 min 32 min 24 min
    3,0 m 2 ore 18 min 1 ore 10 min 46 min 34 min 30 sec

    Timpul expunerii UVC la diferite distante cu eficienta 99.9% pentru a distruge microorganismele:

    Model 10-15W 20-30W 30-40W 40-60W
    Distanta Timp
    10 cm 18 sec 9 sec 6 sec 4 sec
    50 cm 7,5 min 3 min 40 sec 2 min 30 sec 1 min 50 sec
    1 m 30 min 14 min 40 sec 9 min 45 sec 7 min 18 sec
    1,5 m 65 min 33 min 22 min 16 min 26 sec
    2,0 m 2 ore 1 ora 40 min 30 min
    2,5 m 3 ore 2 ore 1 ora 45 min
    3,0 m 4 ore 30 min 2 ore 30 min 1 ora 30 min 1 ora 10 min

    Aceste date pot sa varieze in functie de producatorul lampii si diferitele variabile din incaperea in care se face dezinfectia cum ar fi:

    temperatura
    puritatea aerului
    obstacolele intalnite in raza de actiune a lampii
    tipul sursei UV-C (tub sau LED)
    tipul microorganismului etc.
    Factorii care pot influenta eficienta lampilor UV-C sunt:

    Prezenta particulelor de praf in aer, pe lampa sau pe obiectul expus radiatiilor.
    Praful din aer, dar mai ales praful depus pe sursa de lumina UV-C reduce mult eficacitatea lampii. Acest lucru se poate rezolva prin inlocuirea sau curatarea becului.
    Prezenta obstacolelor sau suprafetele neregulate afecteaza si ele eficacitatea procesului bactericid, pentru ca orice obstacol poate bloca partial sau total razele UV-C.
    In acest caz, repozitionarea lampii sau a obiectului de dezinfectat ajuta la cresterea eficacitatii intregului proces.

    Temperatura aerului poate scadea si ea cantitatea de raze UV-C emisa de lampi, asa ca trebuie sa ne asiguram ca atunci cand acestea functioneaza, in camera nu exista fluxuri de aer rece de la ferestre sau aparate de racire.
    Efectul razelor UV-C asupra oamenilor
    Lampa UVC poate provoca leziuni ochilor atunci cand este folosita in apropirea oamenilor sau animalelor. Este recomandat ca persoanele sau animalele de companie sa nu fie in camera atunci cand lampa este aprinsa, sau cel putin sa nu priveasca direct in lumina. Lucruri precum tablouri, panze, fotografii etc., care pot fi deteriorate de lumina soarelui, nu sunt, de asemenea, recomandate sa fie expuse la lumina directa a lampii

    !!! Efectul de distrugere definitiva a ADN-ului este insa si motivul pentru care

    ESTE INTERZISA UTILIZAREA LAMPII BACTERICIDE CU LUMINA ULTRAVIOLETA UV-C IN PREZENTA OAMENILOR !!!

    Agentia Internationala pentru Cercetarea Cancerului (International Agency for Research on Cancer – IARC) a clasificat radiatiile UV – indiferent de sursa acestora (solara sau artificiala) – in grupa 1 de risc, ceea ce inseamna ca sunt cancerigene pentru oameni, deoarece determina mutatii genetice (ADN) sau modularea raspunsului imun prin alterari biologice ce determina suprimarea raspunsului imun.

    Manifestari cutanate: leziuni precanceroase, leziuni canceroase
    Manifestari oculare: fotokeratoconjunctivita, cataracta, leziuni retiniene si uveale
    Efectul razelor UV-C asupra obiectelor
    Lumina ultravioleta UV-C afecteaza suprafetele din plastic – avand ca efect decolorarea acestora.

    Drept urmare solutia ideala pentru tratarea aerului si a suprafetelor cu eficienta maxima dovedita in laborator si pe SARS COV 2, raportata la un volum clar, timp, eficienta si cost la momentul actual este AtmosAir!

    https://www.youtube.com/watch?fbclid=IwAR23qxKlW2i-91pXgQP-twtWtzUqBF_ApNTR8_RvURFMsRDIvL3_YZlK6HM&v=nB0QH8kaTv8&feature=youtu.be

    https://vimeo.com/180219756?fbclid=IwAR0fCDVchwBci92dYRrHBHXFuNqzrLMAJa4CTMqCEwYBqjS-rThne8a8K0w

    https://www.medicalmanager.ro/atmosair-sistem-revolutionar-de-purificare-a-aerului-prin-ionizare-bipolara-o-solutie-in-lupta-cu-pandemia-de-coronavirus/?fbclid=IwAR1d7LvHoxv-Xjri6QspYkWpEbvCAAV69dhAgHLSEm1ktq279XQXduZ0uEA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.