1 din 2 copii recent diagnosticați cu cancer în România a fost deja înscris în Programul Gratuit de Testare Genetică

Într-un context în care, în fiecare zi, în România, un copil este diagnosticat cu afecțiuni oncologice și intră într-o luptă dureroasă pentru supraviețuire, MedLife a lansat un program de testare genetică ce permite medicilor oncologi să aleagă o terapie țintită în cazul copiilor cu cancer pentru a crește șansele de succes ale tratementului și, implicit, șansele de supraviețuire. #SperanțaNuMoareDeCancer este primul și singurul program gratuit de testare genetică, cu acoperire națională, din România pentru copiii recent diagnosticați cu cancer derulat în exclusivitate de MedLife. De la lansarea oficială, la începutul acestui an, și până în prezent, aproximativ 50% din numărul estimativ de copii diagnosticați cu cancer anual au fost înscriși în program*, marcând astfel un pas important în ceea ce privește tratamentul țintit pentru afecțiunile oncologice.

În prezent, în România există 12 centre de oncologie pediatrică, în care lucrează 38 de oncopediatri care tratează majoritatea cazurilor de cancer la copii. Programul de Testare Genetică Gratuită pentru Copiii Bolnavi de Cancer dezvoltat de MedLife se bucură de colaborarea cu majoritatea oncopediatrilor din țară. Astfel, la Laboratorul de Biologie și Genetică Moleculară au ajuns probe din mai multe centre oncologice pediatrice din țară: București (137), Cluj (40), Iași (16), Târgu Mureș (3) și Craiova (1).

De ce consideră medicii că acest program face diferența între viață și moarte

Echipele medicale, printre care și cea de la Institutul Clinic Fundeni, au primit cu entuziasm programul #SperanțaNuMoareDeCancer.

Încadrarea corectă de severitate a bolii le acordă pacienților cea mai mare șansă de a face un tratament corect, adaptat riscului, și, în consecință, cea mai mare sansă de a fi vindecați de această boală. Avem foarte mulți pacienți care sunt bine. Pentru mulți dintre ei am fi ales alt tratament în lipsa acestor teste genetice puse la dispoziție de MedLife. Diferența mare este dată de acuratețea și complexitatea informațiilor oferite de acest program de testare, respectiv știm mult mai precis ce celulă este implicată în procesul de leucemogeneză. Mai mult, rezultatele au evidențiat inclusiv anumite boli rare pe care nici nu le-am fi putut diagnostica. Cunoașterea detaliată a inamicului ne oferă posibilitatea de a alege cea mai bună cură terapeutica”, a declarat prof. dr. Anca Coliță, manager al Institutului Clinic Fundeni și președinte al Societăţii Române de Onco-Hematologie Pediatrică.

Citeste și:  Ghidul de finanțare pentru sprijinirea investițiilor destinate producției de compost pe bază de gunoi de grajd și alte deșeuri agricole compostabile a fost pus în consultare publică

Și la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca programul a fost accesat de toți pacienții pediatrici recent diagnosticați cu cancer.

Această testare genetică distinge, în cadrul aceluiași tip de cancer, formele cu răspuns și prognostic mai favorabile și cele mai agresive. Ce înseamnă acest lucru pentru noi? Înseamnă adaptarea tratamentului după severitatea formei respective de cancer. În prezent, fără acest tip de testare genetică largă, în care sunt analizate sute de gene, încadrarea corectă în diferite forme de severitate nu se poate face. O tratare suboptimală poate conduce la lipsa de răspuns a bolii, pe când o tratare prea agresivă crește riscul de complicații asociate cu tratamentul. Or, acest program de testare genetic a venit la momentul necesar și ne ajută extrem de mult în a stabili cu exactitate tratamentul pe care trebuie să îl primească fiecare pacient. Testarea aceasta poate face diferența între viață și moarte”, explică dr. Cristina Blag, medic specialist în oncologie și hematologie pediatrică, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca.

Ce beneficii a adus Programul Gratuit de Testare Genetică dezvoltat de MedLife copiilor bolnavi de cancer

Programul de testare genetică pentru copiii bolnavi de cancer, oferit de MedLife gratuit, pentru prima dată în România, are la bază o tehnică de testare genetică complexă, numită Illumina TruSight Oncology 500 (TSO 500). Acest test permite o evaluare comprehensivă a profilului genetic al celulelor canceroase, analizând mutațiile a 523 de gene asociate cu multiple tipuri de cancer și contribuind la ajustarea tratamentului pentru pacienții oncologici cu o precizie de până la 94,5%, conform datelor furnizate de Illumina.

Citeste și:  Ediție istorică FIDELIS: Cea mai mare sumă investită în cadrul unei emisiuni 

Potrivit analizei realizate de experții de la Laboratorul de Genetică și Biologie Moleculară MedLife, aproximativ 65% dintre cei înscriși au beneficiat în mod concret de program, permițându-le să obțină un prognostic precis, să identifice mutații relevante pentru tratament sau să anticipeze rezistența la anumite terapii. Procentul este determinat de tipologia de cancer și de stadiul actual cunoștințelor noastre actuale despre tipurile de cancer. Astfel, în ceea ce privește leucemiile, se poate ajunge la o interpretare de succes în peste 90% din cazuri.

Rezultatele testelor noastre oferă informații medicale valoroase pentru medicii oncologi, inclusiv date referitoare la prognosticul pacientului, profilul tumorii, recomandările de terapii țintite și studii clinice potrivite profilului genetic al pacientului. Aceste date permit personalizarea tratamentului, ceea ce crește semnificativ șansele de succes terapeutic. Este un pas semnificativ înainte în lupta împotriva acestei boli devastatoare și mă bucur că, prin susținerea acestui program, MedLife contribuie, totodată, și la reducerea impactului financiar și emoțional al familiilor afectate. Ne-am propus să ajutăm copiii bolnavi de cancer și iată că, în cele mai multe cazuri, chiar am reușit să facem acest lucru”, a declarat Dumitru Jardan, biolog și șeful Laboratorului de Genetică și Biologie Moleculară MedLife.

Ce arată statisticile privind copiii bolnavi de cancer înscriși în program

Aproximativ 400 de copii și tineri sunt diagnosticați și tratati în fiecare an în clinicile de oncologie pediatrică, potrivit unor date mai vechi publicate de Registrul Național al Cancerelor la Copil în România. Dintre aceștia, în mai puțin de un an de când a fost introdusă nouă tehnică de testare genetică la MedLife, 202 de copii au fost înscriși în programul #SperanțaNuMoareDeCancer.

Cele mai frecvente tipuri de cancer la copiii înscriși în program sunt cancerele hematologice (135 de cazuri), care includ diverse forme de leucemie și limfom, care afectează sistemul sanguin și limfatic. Pe locul doi, sunt cancerele neurologice (30 de cazuri) care cuprind tumori ale sistemului nervos central, cum ar fi glioblastomul și meduloblastomul. Urmează apoi cancerele de tip sarcom (21 cazuri), care afectează țesuturile conjunctive, cum ar fi rabdomiosarcomul. Totodată, au fost analizate și cazuri de cancer renal (5), ovarian (2), de piele (2) și de tip tiroidă (1).

Citeste și:  Cetățuia Brașovului se redeschide în Săptămâna Luminată

În ceea ce privește distribuția pe categorii de vârstă și de sexe, au fost analizate în program cazurile a 119 băieți și 78 de fete, în grupuri de vârstă variate de la 0 până la 19 ani.

Programul de Testare Genetică Gratuită dezvoltat de MedLife, continuă

Ne-am propus să facem România bine împreună, iar fiecare pas în această direcție contează. Programul de testare genetică oferit gratuit de MedLife tuturor copiilor recent diagnosticati cu cancer este un astfel de pas și suntem recunoscatori că, prin intermediul acestuia, putem aduce o schimbare nu doar la nivel de sistem, dar mai ales la nivel de pacienți, oferind speranță în viețile celor mai vulnerabili dintre noi. Suntem hotărâți să ducem mai departe acest demers social și sperăm să ni se alăture si alți parteneri din mediul de business sau din rândul instituțiilor publice, pentru a crește amploarea și dinamica programului, dar mai ales pentru a crește numărul beneficiarilor”, a declarat Ina Bădărău-Ilie, Director de Comunicare, MedLife.

Copiii recent diagnosticați cu cancer pot fi în continuare înscriși în programul #SperanțaNuMoareDeCancer de către unul dintre părinți, tutorele legal sau medicul curant prin completarea unui formular și prin încărcarea dosarului medical pe pagina: https://www.medlife.ro/speranta-nu-moare-de-cancer.

#SperanțaNuMoareDeCancer este un program cu acoperire națională, finanțat integral de către MedLife. Testetele genetice sunt oferite gratuit copiilor recent diagnosticați cu cancer, conform condițiilor prezentate pe pagina dedicată programului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.