100 de tablouri, semnate de pictori români, din colecțiile Soleil de l’Est, la ICR Stockholm

Expoziţia „Marea retrospectivă a picturii românești contemporane din colecțiile Soleil de l’Est‟, care include 100 de tablouri semnate de pictori români contemporani, va avea vernisajul vineri, 5 aprilie, de la ora 18.00, în galeria ICR Stockholm. Evenimentul, curatoriat de Michel Gavaza, va include o  prezentare de tablouri de pictură contemporană, o conferinţă despre arta românească recentă și proiecții cu reportaje realizate în timpul rezidențelor artiștilor români în Franța.

Evenimentul de la ICR Stockholm este cea mai mare expoziție de pictură românească pe care Asociaţia Soleil de l’Est o organizează în parteneriat cu Institutul Cultural Român, cuprinzând 100 de tablouri, semnate de 30 de pictori români contemporani. Printre tablourile expuse în galeria ICR Stockholm se vor număra  de lucrări semnate de pictori cunoscuți din România – printre care Petre Achițenie, Gheorghe I. Anghel, Sorin Ilfoveanu, Suzana Fântânariu,  Ștefan Pelmuș, Ion Sălișteanu – sau din Suedia – Ligia Podorean-Ekström și Constanțiu Mara.

Citeste și:  Salvamont Victoria primește un UTV modern pentru a îmbunătăți intervențiile în Munții Făgăraș

Relevanța acestui eveniment este dată de faptul că lucrările ce vor fi expuse în Suedia au fost create în Franța de 30 de pictori români, sub influența impresiilor și a emoțiilor pe care le-au trăit cu ocazia participării la rezidențele de artiști conduse de Soleil de l’Est, prin cunoașterea aprofundată a patrimoniului francez de pe Valea Loarei, cu celebrele castele, și din Midi, la Collioure, leagăn și capitală mondială a fauvismului‟, a declarat curatorul Michel Gavaza.

Asociația culturală Soleil de l’Est, creată în 1994 în Franța, de un grup de cunoscători ai artelor din Europa de Est, are ca misiune principală promovarea creației picturale contemporane din România. Expoziția de la ICR Stockholm are o deosebită importanță prin faptul că prezintă atenției publicului suedez o selecție de lucrări realizate de prestigioși pictori contemporani români‟, a subliniat curatorul.

Citeste și:  Programul trenurilor în minivacanța de 1 Mai și Paște. Se suplimentează trenuri!

Expoziția „Marea retrospectivă a picturii românești contemporane din colecțiile Soleil de l’Est‟ va fi deschisă, în galeria ICR Stockholm, în perioada 5 aprilie-20 mai 2024, făcând parte și din programul cultural propus de ICR Stockholm în cadrul Nopții Culturale a orașului Stockholm în data de 20 aprilie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.