12 iunie – Ziua mondială împotriva exploatării prin muncă a copiilor (ONU)

În fiecare an, ziua de 12 iunie este dedicată combaterii exploatării prin muncă a copiilor, cu scopul de a atrage atenţia asupra extinderii globale a fenomenului şi asupra eforturilor necesare pentru a îl elimina, scrie un.org, potrivit Agerpres.

Ziua mondială împotriva exploatării prin muncă a copiilor a fost lansată de către Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM), în 2002.

În iulie 2019, Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluţie prin care declara 2021 Anul internaţional pentru eliminarea exploatării prin muncă a copiilor şi a cerut Organizaţiei Internaţionale a Muncii să preia conducerea în implementarea sa. Există şi un site web dedicat acestui eveniment, care poate fi accesat la https://endchildlabour2021.org/.

Tema din 2023 a Zilei mondiale împotriva exploatării prin muncă a copiilor este „Social Justice for All. End Child Labour!”, subliniind, astfel, legătura dintre justiţia socială şi reducerea fenomenului de exploatare prin muncă a copiilor. Organizatorii consideră că exploatarea prin muncă a copiilor poate fi eliminată, dacă sunt eliminate cauzele care conduc la acest fenomen. În acest sens, este nevoie de acţiune internaţională îndreptată în direcţia justiţiei sociale, în special în cadrul Coaliţiei Globale pentru Justiţie Socială, de ratificarea unanimă a Convenţiei nr. 138 din 1973 a OIM privind vârsta minimă de încadrare în muncă şi a Convenţiei nr. 182 din 1999 privind interzicerea celor mai grave forme ale muncii copiilor, de implementarea eficientă a Durban Call to Action (2022).

Citeste și:  Ce te costă mita electorală?

Deşi s-au înregistrat progrese semnificative în reducerea fenomenului de exploatare prin muncă a copiilor în ultimele două decenii, progresul s-a încetinit de-a lungul timpului şi chiar a stagnat în perioada 2016-2020. La începutul anului 2020, 160 de milioane de copii – 63 de milioane de fete şi 97 de milioane de băieţi – erau implicaţi în fenomenul exploatării, reprezentând aproape 1 din 10 copii din întreaga lume, notează https://www.un.org/.

Cei mai mulţi copii exploataţi prin muncă sunt concentraţi în principal în agricultură (71%), incluzând pescuitul, silvicultura, creşterea animalelor şi acvacultura.

Africa se află pe primul loc atât în ceea ce priveşte procentul de copii exploataţi prin muncă: o cincime, 72 de milioane de copii. Asia şi Pacificul ocupă locul al doilea, cu 7%, adică 62 de milioane de copii.

Citeste și:  Braşov: Patru bărbaţi, sancţionaţi după ce şi-au fotografiat buletinul de vot

Mai multe detalii, aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.