14 februarie – Ziua Îndrăgostiților (Valentine’s Day)

În fiecare an, pe 14 februarie, este sărbătorită Ziua Sfântului Valentin (Valentine’s Day) sau Ziua îndrăgostiţilor. Este sărbătorită, în general, ca o zi a iubirii, însă alte culturi şi-au dezvoltat propriile tradiţii pentru marcarea acestei zile incluzând atât membrii familiei cât şi prietenii. În această zi, se fac schimburi de mesaje de dragoste şi afecţiune, se dăruiesc buchete de flori şi cutii cu bomboane de ciocolată, dar şi cadouri deosebite precum invitaţii la cină sau experienţe inedite în natură.

Sărbătoarea iubirii își are originea în Imperiul Roman. În acea perioadă, pe la jumătatea lunii februarie avea loc un festival numit Lupercalia, prin care se sărbătorea începutul primăverii.

Citeste și:  RATBV introduce temporar linia 97

Unul dintre obiceiurile de la această sărbătoare era formarea cuplurilor, potrivit enciclopediei Britannica.

Astfel, numele fetelor singure erau trecute pe un bilețel și puse într-o cutie, iar bărbații veneau și extrăgeau câte un bilețel. După ce aflau ce nume au extras trebuia să invite fata respectivă la o întâlnire. De cele mai multe ori se formau cupluri și ajungeau să se căsătorească.

Tradiția creștină spune că Sfântul Valentine, de la care vine și numele sărbătorii, a fost un preot care a slujit în secolul  al III-lea la Roma. În aceea perioadă, imperiul era condus de Marcus Aurelius Claudius numit „Gothicus”. La un moment dat, împăratul a decis să interzică căsătoriile, deoarece credea că bărbații singuri sunt soldați mai viteji decât cei care sunt căsătoriți. La cele auzite, preotul Valentine a sfidat împăratul și a continuat să oficieze în secret căsătorii pentru tinerii îndrăgostiți. După o perioadă, preotul a fost descoperit, iar împăratul  a ordonat ca acesta să fie omorât.

Citeste și:  DRDP Brașov: S-a acționat cu 102 utilaje și s-au răspândit 137 tone de material antiderapant

Tradiția spune că, în perioada cât a stat închis, Valentine se îndrăgostise de Iulia, fata gardianului său, Asterius. Iar înainte de a fi executat, Valentine i-a lăsat un bilețel de dragoste fetei, pe care s-a semnat „Al tău Valentine”. Acesta este considerat „primul bilețel de dragoste” din istorie.

Tradiția mesajelor de Valentine’s Day este acum dusă mai departe de îndrăgostiții din întreagă lume, însă biletele nu mai au trista semnificație a unui mesaj de rămas-bun.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.