3 mai – Ziua Mondială a Libertăţii Presei

De Ziua Mondială a Libertăţii Presei, marcată astăzi, Consiliul Europei afirmă că statele membre trebuie să elaboreze, de urgenţă, planuri naţionale de acţiune pentru siguranţa jurnaliştilor, care se confruntă, din ce în ce mai des, cu presiuni nejustificate, intimidări, violenţe şi alte forme de ingerinţă în activitatea lor.

În 2023 se împlinesc 30 de ani de la proclamarea Zilei mondiale a libertăţii presei. În aceste trei decenii, din 1993, s-au înregistrat progrese substanţiale către o presă liberă şi libertate de exprimare în toată lumea. Proliferarea mass-media independente în multe ţări şi înmulţirea tehnologiilor digitale au permis circulaţia liberă a informaţiilor. Cu toate acestea, libertatea presei, siguranţa jurnaliştilor şi libertatea de exprimare sunt tot mai atacate, având un impact asupra îndeplinirii altor drepturi ale omului, evidenţiază Organizaţia Naţiunilor Unite pe pagina https://www.un.org/.

Citeste și:  Polițiștii brașoveni, în campanie de informare pentru siguranța rutieră și utilizarea responsabilă a materialelor pirotehnice în perioada sărbătorilor

Comunitatea internaţională se confruntă, în prezent, cu crize multiple: conflicte şi violenţă, inegalităţi socio-economice persistente care conduc la migraţie, crize de mediu şi provocări pentru sănătatea şi bunăstarea oamenilor din întreaga lume. În acelaşi timp, se proliferează dezinformarea şi răspândirea informaţiilor false online şi offline, cu un impact grav asupra instituţiilor care susţin democraţia, statul de drept şi drepturile omului.

Tocmai pentru a contracara aceste situaţii critice şi ameninţări, libertatea presei, siguranţa jurnaliştilor şi accesul la informaţii preiau centrul atenţiei. Dreptul la libertatea de exprimare, consacrat în Articolul 19 din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, este o condiţie prealabilă şi un motor pentru exercitarea tuturor celorlalte drepturi ale omului. Prin urmare, aniversarea specială din acest an a Zilei mondiale a libertăţii presei reprezintă un apel pentru recentrarea libertăţii presei, precum şi a mass-media independente, pluraliste şi diverse, ca element-cheie pentru exercitarea tuturor celorlalte drepturi ale omului.

Citeste și:  Bradul de Crăciun al clubului Kids Tâmpa Brașov a umplut sala cu aproape 1000 de sportivi ai Brașovului

Ziua mondială a libertăţii presei a fost proclamată de Adunarea Generală a ONU în decembrie 1993, la recomandarea Conferinţei Generale a UNESCO.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.