30 DE ANI CU 30 DE VEDETE RADIO: Ep16. Marius Crețu, Radio Brașov / Adriana Bârsan, Radio Unu

La 30 de ani de la apariția primelor posturi de radio locale din Brașov – Radio Unu și Radio Brașov, brasovstiri.ro v-a prezentat, în exclusivitate, o serie de interviuri cu pionierii radioului brașovean.

Altă dată concurenți, azi mulți dintre ei prieteni și colegi, aceștia sunt oamenii pe care i-ați primit în casele voastre, care v-au dăruit cea mai frumoasă muzică și v-au ținut conectați la toate evenimentele importante ale ultimilor 30 de ani.

Pe unii dintre ei îi mai puteți auzi și azi la Radio Brașov sau la alte posturi de radio și televiziune din Brașov, din România sau chiar de afară (da, avem și așa ceva). Alții s-au despărțit de radio și au ales alt drum în viață, fără a uita niciodată experiența anilor de pionierat în radio.

Ne apropiem de finalul demersului nostru și azi îi avem ca invitați pe Marius Crețu, Radio Brașov și Adriana Bârsan, Radio Unu.

MARIUS CREȚU – RADIO BRAȘOV

Ce amintire vă leagă de prima experiență în fața microfonului? Cum a început totul?

Era vara lui 1993 și eram prin anul patru de studenție. Făcusem o bișniță prin căminele studențești, cum era modelul. Mi-am luat atunci un radiocasetofon (bandă vest) și pac, în capătul din stânga, dau de Radio Brașov. Eram în sesiune și învățam (așa era obiceiul pe atunci) cu radioul deschis. Muzica era ok, vorbeau unii peste alții câteodată, niciun deranj. Eu tot așteptam ceva știri din sport, boala mea. Azi canci.. mâine la fel. Eram tobă de sport și am năvălit peste ei (cu binecuvântare unora dintre primii pe post, Ioana Dragomir și Bebe Florișca, pe care-i știam). N-o mai lungesc, am ajuns acolo cu un text, în secunda doi m-au băgat direct în emisie (nebunie curată) și totul a fost ok. Să vin și săptămâna viitoare, cică! După vreo două luni, eram robul lui 87,8 FM. Ce inginerie, ce cursuri!!! Vai de capul meu cât m-am chinuit să termin facultatea (5 ani, nu fonfleurile de azi).

Care sunt posturile de radio la care ați lucrat în Brașov sau în alte locuri?

TOATĂ lumea și-a dorit să lucreze la Radio Brașov și ca atare fluxul dinspre alte posturi a fost unidirecțional (Radio Unu în special). Eu eram la cel mai bun post local și tot de acolo m-am retras în 2007.

Citeste și:  Caravana Zurli aduce ”ZurliBucuria” în județele Harghita și Covasna pe 2 și 3 noiembrie

Cum s-a schimbat radioul în toți acești 30 de ani?

 Habar n-am, nu ascult radio nici măcar la muncă sau în mașină.

Cum era perceput atunci omul de radio de către publicul brașovean? Dar în prezent?

Nu pot să fac o comparație (vezi răspunsul anterior). Cert este că acum 20-30 de ani, ne recunoșteau oamenii pe stradă, deși lucram la radio. E ceva, nu? Era un sentiment de apartenență, la modul în care noi eram ai lor și ei ai noștri. Mai există acest spirit în ziua de azi?

Care sunt principalele calități ce au contribuit la formarea dumneavoastră ca om de radio?

Când faci ceva fără să urmezi niște modele predefinite sau conform normelor, așa cum am procedat noi, este ușor. Noi ne-am creat propriile personalități, părerea mea, și am mers pe drumul ăsta. Toți cei din Radio Brașov.

Au fost momente de cumpănă când v-ați gândit să renunțați şi să faceți altceva? Dacă nu ați renunțat de ce ați făcut-o? Dacă ați renunțat, care a fost cauza?

Vine o zi în viața unui om …

Care sunt provocările din spatele microfonului?

Să captezi atenția, nimic mai mult.

Dacă ar fi să caracterizați jurnalismul de radio în trei cuvinte, care ar fi acelea?

Nu am habar.

Cum apreciați ceea ce se întâmplă acum în radioul românesc și ce șanse credeți că are în viitor?

Ca un fin neascultător de radio, mi-e greu să mă pronunț. Știu că e dezamăgitor!

Ce recomandări aveți pentru actuala sau viitoarele generații de oameni de radio/jurnaliști?

Dacă mai există pe lume această specie (jurnalist radio sau de care o fi), nu vă uitați în spate, nu preluați modele sau tipare. Asta v-o spune unul dintr-o specie pe cale de dispariție!

Marius lucrează acum la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură.

***

ADRIANA BÂRSAN (PESCARU) – RADIO UNU

Ce amintire vă leagă de prima experiență în fața microfonului? Cum a început totul?

Un anunț din Gazeta de Transilvania spunea că primul post de radio particular din Brașov, Radio 1, caută angajați. M-am dus val vartej să-mi depun CV-ul la Magazinele Brutus. Știu, sună ciudat, dar nu conta locul în care am depus actele, ci postul râvnit. Pe atunci eram la facultate și dimineața îl ascultam pe Paul Grigoriu la Matinalul radioului național. Așa ca mi se părea extraordinar să-mi încerc norocul în lumea radioului.

Care sunt posturile de radio la care ați lucrat în Brașov sau în alte locuri?

La Radio 1 am făcut o vreme emisie ca DJ, dar nu aveam prea mare talent pentru animație muzicală. Cel mai bine mă simțem în programul de dimineață, alături de Cornel Ichim, pentru că matinalul includea și informații, iar asta simțeam că mi se potrivește mai bine. Am urmat cursul de radio jurnalism BBC și-așa am luat calea știrilor. Acum vreo 26 de ani am schimbat tabăra și m-am mutat cu arme și bagaje la PROFM – mai întâi la Brașov, unde eram redactor șef, apoi la București. O vreme am fost reporter în domeniul politic, apoi secretar general de redacție la INFO PRO, dar cea mai lungă perioadă am fost producător de matinal. Mihai Dobrovolschi, Wilmark, Florin Calinescu, Andrei Gheorghe sau Sebastian Coțofană sunt doar câțiva dintre cei cărora le-am fost producător. De vreo doi ani m-am alăturat echipei știrilor PRO FM ca editor.

Citeste și:  „B.E.S.T. – Brașov, Estetică Simbolistă și Tradiții urbane”, pe 30 octombrie, la Muzeul „Casa Mureșenilor” din Brașov

Cum s-a schimbat radioul în toți acești 30 de ani?

Seamănă cu o plimbare printr-un muzeu: Am trecut de la editarea știrilor pe bandă de magnetofon la casete audio, CD-urile au scos la pensie casetele, iar acum totul e digital. Încă mai pastrez reportaje pe banda de magnetofon, dar nu mai am la ce să le ascult.

Cum era perceput atunci omul de radio de către publicul brașovean? Dar în prezent?

Prezentatorii erau recunoscuți oriunde după voce. Aveam câțiva colegi care erau adevărate vedete în Brașov – Ioana Gosman, Ionut Costin, Florin Radu, Puiu Leder. Există o fascinație pentru radio, care s-a păstrat într-o oarecare măsură, chiar dacă televiziunea și apoi internetul au detronat radioul. Iar acum, tocmai internetul deschide din nou calea spre radio.

Citeste și:  Sondaj INSCOP, octombrie / Alegeri parlamentare – PNL, sub PSD, AUR și USR

Care sunt principalele calități ce au contribuit la formarea dumneavoastră ca om de radio?

Mi-am dorit mereu să învăț, eram ambițioasă și puțin încăpățânată: trebuia să iasă bine ceea ce făceam, oricât ar fi fost de greu.

Au fost momente de cumpănă când v-ați gândit să renunțați şi să faceți altceva? Dacă nu ați renunțat de ce ați facut-o? Daca ati renuntat, care a fost cauza?

Nu mi-am pus nicicând problema să renunț, pur și simplu a fost instinctul de a merge înainte, de a găsi o nouă provocare în același domeniu.

Care sunt provocările din spatele microfonului?

Organizarea și planificarea – să stabilești totul atent, de la invitații pe care dorești să îi ai prezenți în studio, la personalitățile pe care vrei sa le intervievezi, la informațiile pe care vrei să le transmiți și modul în care urmează să o faci, sa ai un desfășurător clar. Creativitatea și umorul contează la fel de mult, pentru că vrei să câștigi inimile ascultătorilor, iar munca în echipă este esențială.

Dacă ar fi să caracterizați jurnalismul de radio în trei cuvinte, care ar fi acelea?

Acum, acuratețe și îndrăzneală. Mai ales “acum”, pentru ca în radio relatările țin pasul cu evolutia evenimentelor.

Cum apreciați ceea ce se întâmplă acum în radioul românesc și ce șanse credeți că are în viitor?

Competiția e puternică, realizatorii sunt profesioniști. Noi am pornit la drum din pasiune și chiar empiric aș putea zice, dar acum exista “rețete” clare de succes și formate de emisiuni. Publicul are nevoie în continuare de informații, iar radioul poate fi un prieten de nădejde. Trebuie doar să-l găsești pe cel potrivit.

Ce recomandări aveți pentru actuala sau viitoarele generații de oameni de radio/jurnaliști?

Să își clădească singuri calea spre radio. Pot începe online, pe orice platformă de social media și când se simt pregătiți să facă pasul spre live pot să-și încerce norocul la radio.

Adriana nu a renunțat la radio: s-a mutat în București și este editor la Pro FM.

30 de ani de radio în Brașov! Un proiect brasovstiri.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.