30 DE ANI CU 30 DE VEDETE RADIO: Ep18. Adi Birț și Vlad Popescu – Radio Unu

La 30 de ani de la apariția primelor posturi de radio locale din Brașov – Radio Unu și Radio Brașov, brasovstiri.ro v-a prezentat, în exclusivitate, o serie de interviuri cu pionierii radioului brașovean.

Altă dată concurenți, azi mulți dintre ei prieteni și colegi, aceștia sunt oamenii pe care i-ați primit în casele voastre, care v-au dăruit cea mai frumoasă muzică și v-au ținut conectați la toate evenimentele importante ale ultimilor 30 de ani.

Pe unii dintre ei îi mai puteți auzi și azi la Radio Brașov sau la alte posturi de radio și televiziune din Brașov, din România sau chiar de afară (da, avem și așa ceva). Alții s-au despărțit de radio și au ales alt drum în viață, fără a uita niciodată experiența anilor de pionierat în radio.

Ne apropiem de finalul demersului nostru și azi îi avem invitați, oarecum pentru a închide cercul, pe doi dintre cei care s-au auzit pentru prima dată la un radio în Brașov – Adi Birt și Vlad Popescu.

Câteva cuvinte despre Adi Birț: a venit în echipă atunci când Radio Unu era doar pe hârtie. Mulți dintre cei care am început să lucrăm în radio acum 30 de ani am facut-o pentru că el ne-a pregătit terenul: a întins cabluri, a montat/ demontat și iar montat echipamente – adică a făcut acea muncă tehnică dificilă, care nu se vede, dar fără de care un post nu ar putea să funcționeze. A cochetat apoi cu emisia puțină vreme, la început – după care, într-o zi, a dispărut. Veni, vidi, vici..

ADI BIRȚ și VLAD POPESCU

Ce amintire vă leagă de prima experiență în fața microfonului? Cum a început totul?

Adi Birț: Dragoș Ursache m-a chemat sa particip la construcția proiectului Radio 1. Am inceput prin a cauta locația ideala pentru emisie, astfel ca semnalul sa ajungă în tot orașul. Apoi am început să tragem cabluri, să montam studioul, mixere, deck-uri, microfoane, etc…entuziasm mare. Am început probele, am cunoscut mulți entuziaști, iubitori de muzica, am format echipe pentru emisiuni, playlist-uri, spoturi publicitare, reclame. A fost o experiență tare.

Citeste și:  Din nou o zi plină pentru pompierii militari. Au gestionat aproape 1.6000 de solicitări primite din partea populației

Vlad Popescu: Într-o dupămasă de vară, radioul meu improvizat a sărit pe o altă frecvență, care s-a nimerit să fie 68,24 MHz, frecvența Radio 1. A doua zi dimineață am sunat la radio, iar în dupămasa respectivă băteam deja la ușa studioului din Str. Parcul Mic, înarmat cu o cutie de casete, ceva viniluri și o perche de căști. Am dat o probă destul de sumară de voce și ulterior am intrat pe post alături de Dragoș Ursache, cel care, tehnic vorbind, a fost prima voce care s-a auzit în eterul brașovean. Eu am fost a doua. Restul e istorie și foarte multă muzică.

Care sunt posturile de radio la care ați lucrat în Brașov sau în alte locuri?

Adi: Doar „Radio1 the only one” precum suna un jingle de atunci.

Vlad: Radio 1, Radio Brașov.

Cum s-a schimbat radioul în toți acești 30 de ani?

Adi: Enorm. Noi aveam un mixer de studio Rusesc, dar aveam de la dl Brutus CD-player, deck-uri Panasonic, mic-uri Shure (tare, nu?) și făceam lucruri tari cu ele. Acum radio IT, totul pe PC-uri, procesoare de sunet, etc…

Vlad: Foarte mult din punct de vedere tehnic, destul de puțin ca și mesaj. Radioul actual este mai nișat, este concurat puternic de podcast-uri, de playlist-uri din ce în ce mai șmechere de pe platformele de streaming, dar atâta timp cât vor fi oameni care vor prezenta live ceva din spatele unui microfon, indiferent de mediul de tramsisie, că e FM, că e internet, sau orice altceva, spiritul radioului va rămâne cel original.

Citeste și:  Începe Dracula Film Festival 2024 - vezi care sunt evenimentele de neratat ale festivalului de film fantastic de la Brașov

Cum era perceput atunci omul de radio de către publicul brașovean? Dar în prezent?

Adi: Entuziast, dornic sa aducă bucurie și zâmbet pentru Brașov

Vlad: Fiind pionieri locali, status-ul omului de radio, mai ales a DJ-ilor (sau mai bine zis a ”animatorilor” cum ni se spunea pe hârtie), era de celebritate locală. Mi s-a întâmplat de multe ori in ultimii 20 de ani să fiu recunoscut după voce sau după nume. Acest lucru nu prea se mai întâmplă acum: sunt mai multe radiouri, mai multe surse alternative de informație, focus-ul ascultătorului s-a schimbat mult.

Care sunt principalele calități ce au contribuit la formarea dumneavoastră ca om de radio?

Adi: Eu personal am fost sa am rămas tehnic, calitatea sunetului, claritatea, mixaje, treceri, adaptare efecte, ritm și tempo, pentru ca: sunt meticulos și căpos, până nu iese cum îmi place!……

Vlad: Voce, cultură (generală și muzicală), spontaneitate, simț al umorului.

Au fost momente de cumpănă când v-ați gândit să renunțați şi să faceți altceva? Dacă nu ați renunțat de ce ați făcut-o? Dacă ați renunțat, care a fost cauza?

Adi: Cu tot entuziasmul de atunci, se schimba prioritățile în viata noastră la un moment dat, alt job, copil, casă, străinătate, etc…

Vlad: Cât timp am lucrat la radio nu am avut momente de cumpănă. Am renunțat la radio în 2001 pentru că am plecat din țară.

Care sunt provocările din spatele microfonului?

Adi: În primul rând trebuie „voce de radio „. Dacă sună vocea ta ca un interfon, du-te la posta. Trebuie sa fi spontan, calm și cu vorbele la tine.

Citeste și:  Doi tineri de 20 și 25 de ani, arestați preventiv pentru tâlhărie calificată

Vlad: Momentul în care deschizi microfonul și trebuie să zici ceva este pentru mine în continuare unul din cele mai intense pentru mine. Live-ul din spatele microfonului are ceva magic și, chiar dacă prin actuala meserie sunt confruntat cu o audiență live (e drept, mult mai redusă), intensitatea momentelor nu poate fi comparată.

Dacă ar fi să caracterizați jurnalismul de radio în trei cuvinte, care ar fi acelea?

Adi: Scurt, clar și concis.

Vlad: Obiectivitate, creativitate, spontaneitate.

Foto. Adi Birț

Cum apreciați ceea ce se întâmplă acum în radioul românesc și ce șanse credeți că are în viitor?

Adi: Radioul rămâne sursa principala de informații și muzica.

Vlad: Nu cred că radioul românesc se diferențiază de alte piețe de radio din alte țări. Provocările rămân cele globale: cum să ajungi mai repede la publicul tău și cum să îl ții lângă tine.

Ce recomandări aveți pentru actuala sau viitoarele generații de oameni de radio/jurnaliști?

Adi: Curaj, încercați – poate va place.

Vlad: Să o facă cât mai mult din pasiune și să simtă fiecare moment din fața microfonului, fie că este live fie că este înregistrat.

Adi nu mai lucrează în radio de … aproape 30 de ani. Vlad Popescu nu mai lucrează la radio din 2001. El este profesor la Universitatea Transilvania din Brașov. Pasiunea pentru muzică a continuat-o prin articole în presa muzicală scrisă (revista Sunete) și organizarea de evenimente muzicale (Transilvania Blues Festival și Transilvania Blues Nights).

30 de ani de radio în Brașov! Un proiect brasovstiri.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.