30 DE ANI CU 30 DE VEDETE RADIO: Ep2. Marius Dobre-Radio Brașov / Cătălin Sibișan-Radio 1

Pe 30 iunie 1993, Brașovul a făcut istorie lansând prima sa stație de radio, Radio 1! Acesta a fost un moment grandios pentru oraș, marcând începutul unei noi ere de muzică, știri și divertisment pentru publicul brașovean. Imaginați-vă că sunteți una dintre primele persoane care se conectează și aude sunetul propriului post de radio al orașului! Radio 1 a devenit rapid un punct de reper iubit al comunității. Așadar, data viitoare când ascultați postul de radio preferat, amintiți-vă că totul a început cu Radio 1, chiar aici în Brașov.

Tot în anul de grație, 1993, câteva zile mai târziu – pe 4 iulie, se lansează Radio Brașov care este cel mai longeviv și cel mai iubit post de radio local din Brașov. Radio Brașov a devenit rapid un punct de reper al comunității, recunoscut pentru programul său variat, care include muzică, știri, sport și multe altele. Ascultătorii se bucură de emisiuni populare, precum „Bună dimineața, Brașov!” și „Muzica de ieri și de azi”. De-a lungul anilor, Radio Brașov a fost unul dintre cele mai importante mijloace de comunicare pentru oraș, asigurându-se că oamenii sunt informați și conectați cu comunitatea lor. În plus, Radio Brașov a fost mereu implicat în evenimente și activități importante din Brașov, precum concerte, festivaluri și campanii de caritate. Este deosebit să vezi cum o stație de radio poate fi atât de importantă pentru o comunitate și să vezi cum Radio Brașov a reușit să rămână relevant și iubit de-a lungul anilor.

La 30 de ani de la apariția celor două posturi de radio în Brașov, BrasovStiri.ro vă prezintă, în exclusivitate, o serie de interviuri cu pionierii radioului brașovean.

Altă dată concurenți, azi mulți dintre ei prieteni și colegi, aceștia sunt oamenii pe care i-ați primit în casele voastre, care v-au dăruit cea mai frumoasă muzică și v-au ținut conectați la toate evenimentele importante ale ultimilor 30 de ani.

Pe unii dintre ei îi mai puteți auzi și azi la Radio Brașov sau alte posturi de radio și televiziune din Brașov, din România sau chiar de afară (da, avem și așa ceva). Alții s-au despărțit de radio și au ales alt drum în viață, fără a uita niciodată experiența anilor de pionierat în radio.

Unii dintre ei (și nu puțini, vreo zece) ne-au părăsit prematur.

În următoarele 3 săptămâni brasovstiri.ro o să vă prezinte un grupaj de interviuri cu vedetele – foste și actuale – ale radioului brașovean, sub genericul 30 de ani cu 30 de vedete radio.

MARIUS DOBRE – RADIO Brașov

Foto. Marius Dobre (Arhiva personală)

Ce amintire vă leagă de prima experiență în fața microfonului? Cum a început totul?

Totul a început prin 1993 când, ca tânăr antreprenor, aveam un laborator foto și îmi petreceam multe ore pe întuneric ascultând proaspat lansatul “Radio Brașov”, primul radio particular din Brașov. Nu îmi plăcea tot ce auzeam și cu prima ocazie le-am spus și celor de acolo puțin prea sincer tot ce mă enerva pe atunci. Asta s-a întâmplat la interviul de angajare și mare minune ca a 2-a zi m-au chemat să fac prima emisiune. Țin mine că era 23 august și am scris niște texte care se doreau haioase despre defilăriile la care am participat înainte de 89.

Citeste și:  34 de cetăţeni străini, opriţi la frontiera cu Ungaria

Care sunt posturile de radio la care ați lucrat în Brașov sau în alte locuri?

Am lucrat la Radio Brașov, ProFM, Radio InfoPro și DigiFM, dar trebuie să recunosc că cea mai lungă periodă am făcut muncă plictisitoare de birou și doar de vreo 2 ani mi s-a ivit ocazia necăutată de a mă întoarce la microfon.

Cum s-a schimbat radioul în toți acești 30 de ani?

Radioul s-a adaptat și a crescut în profesioalism, dar a pierdut din magia de început când ne alegeam CD-urile din raft după cum aveam chef în ziua respectivă. Acum totul e măsurat, cercetat, customizat și în spatele fiecarui play se ascund focus grupuri, auditorium-uri și alte metode sofisticate. Există și excepții, dar din ce în ce mai puține pentru că e destul de greu să concurezi cu “rețelele” și cu “rețetele”.

Cum era perceput atunci omul de radio de către publicul brașovean? Dar în prezent?

Atunci puteam cumpăra pe datorie de la orice chioșc din oraș pentru că toata lumea ne știa ca pe „tipii aia cool de la Radio Brașov”. După aceea a venit televiziunea și ne-a furat gloria, după cum se știe ‘video killed the radio star’. E drept că la început, și încă niște ani, nu eram doar radioul brașovenilor, eram singurul radio al brașovenilor.

Care sunt principalele calități ce au contribuit la formarea dumneavoastră ca om de radio? 

Faptul că nu am încredere în spontaneitatea mea și îmi scriu și acum toate intervențiile a fost un plus până la urmă. Și probabil și faptul că am ajuns la timp aproape la toate emisiunile a contact întrucâtva. În ce privește vocea, nu suport să mă aud, dar din fericire se pare că unii au o părere exact inversă.

Au fost momente de cumpănă când v-ați gândit să renunțați şi să faceți altceva? Dacă nu ați renunțat de ce ați facut-o? Dacă ați renuntat, care a fost cauza?

Sincer, de la prima zi în emisie am simțit că asta vreau să fac și după primele casete audio cu înregistrăriile emisiunii “Midnight Killer cu Andrei Gheorghe” (erau trimise cu trenul de la București prin cunoștințe) am fost sigur că nici nu o să fac altceva. Cu timpul mi-am dat seama că sunt îndrăgostit de tot ce ține de contextul radio nu doar emisiunile, ma interesează la fel de mult partea de programe, playlist și marketing.

Foto. Marius Dobre (Arhiva personală)

Care sunt provocările din spatele microfonului ?

Ca să ai în fiecare zi ceva de spus și să fii relevant trebuie să trăiești cu urechile ciulite, cu ochii larg deschiși și să transformi experiențele personale în povești cu care să rezoneze cât mai mulți ascultători. De asemenea, când alegi o știre trebuie să ai capacitatea de a o esențializa și în același timp să îi dai o notă personală. Și sigur că e vital să nu te iei prea în serios.

Citeste și:  Un bărbat din județul Brașov a fost arestat pentru acte de violență

Dacă ar fi să caracterizați jurnalismul de radio în trei cuvinte, care ar fi acelea?

RADIO IS NOT DEAD (ok, au ieșit patru).

Cum apreciați ceea ce se întâmplă acum în radioul românesc și ce șanse credeți că are în viitor?

Radioul va avea mereu un cuvânt de spus pentru că nu cred ‘emoția’ va putea fi înlocuită de un playlist oricât de bine gândit de algoritmi.

Ce recomandări aveți pentru actuala sau viitoarele generații de oameni de radio/jurnaliști?

Să înceapă din on-line cu live-uri pe orice platformă de social media doresc și dacă simt că cineva îi ascultă le recomand să facă pasul spre radio.

Marius s-a mutat de mulți ani la București și este una dintre vocile grele ale radioului românesc. Îl puteți asculta la DigiFM România.

***

CĂTĂLIN SIBIȘAN – Radio Unu

Foto. Cătălin Sibișan (Arhiva personală)

Ce amintire vă leagă de prima experiență în fața microfonului? Cum a început totul?

Am fost cel care a făcut emisiunea „68 și un sfert fără un pic”. De ce acest nume? Pentru că frecvența pe care inițial Radio 1 emitea la acea dată era de 68 virgulă 24. Am facut emisiunea aceasta cu domnul Eugen Frunză. Îmi aduc aminte că am fost acolo la deschiderea oficială când au venit și cei de la BBC. Impreună cu Eugen am făcut într-o seară, prima emisiune music by request live cu ascultătorii Radio 1 asta însemnând la acea vreme un telefon și un microfon pus în dreptul receptorului pentru a se auzi interlocutorul care sună la Radio1 și cerea în emisiune un cântec. Am făcut emisiunea asta și culmea după câteva zile țin minte că am trecut pe lângă un chioșc de care se afla pe strada Zizin, în drumul meu spre Radio și acolo în fața acelui chioșc erau un grup de tineri care ascultau la un casetofon o înregistrare pe o casetă emisiunea mea: „68 și un sfert fără un pic” music by request în care respectivul a sunat și a cerut un cântec. Și era super încântat că se auzea la radio și când m-a văzut m-a recunoscut și m-a salutat și mi-a spus că emisiunea fost extraordinară și să fie tot așa.

Care sunt posturile de radio la care ați mai lucrat în Brașov sau în alte locuri?

Am mai făcut o emisiune la Radio Brașov într-o singură noapte. În rest am fost în presa scrisă, colaborând cu domnul Andrei Partoș la ziarul de muzică VOX POP ROCK. Am făcut și televiziune. La TVS Brașov, matinalul de dimineață de la TVS parcă se numea: TVS pe pâine.

Cum s-a schimbat radioul în toți acești 30 de ani?

Sigur nu mai este ce a fost. Probabil că s-a schimbat în bine și probabil că atunci eram un fel de pionieri radio, eram la început. Puneam muzică asa cum simțeam și nu repetam piesele. Asta cu toate că aveam fiecare din noi preferințe. A fost un fel de „copilăria radioului”, dar așa cum a fost, a fost frumos.

Citeste și:  RATBV oferă invitații la două spectacole ale Teatrului Dramatic ”Sică Alexandrescu”
Foto. Cătălin Sibișan (Arhiva personală)

Cum era perceput atunci omul de radio de către publicul brașovean? Dar în prezent?

Am povestit înainte cum am fost perceput cu emisiunea aceea de music by request de către ascultătorii Radio 1 și care se înregistrau pe casete audio și le spuneau prietenilor lor că și-au auzit vocea la radio. Ei nu știau că microfonul se afla în dreptul receptorului de la telefon. Nu aveau de unde să știe treaba asta, dar atunci astea erau condițiile. Nu uitați că eram la începuturile Radioului. A fost ok, eu mă bucur că m-au recunoscut și m-am simțit ok.

Care sunt principalele calități ce au contribuit la formarea dumneavoastră ca om de radio? 

Nu știu. Probabil că nu am fost chiar așa de bun. Nu am avut calități chiar așa de bune întrucât nu am rămas prea mult la radio. Am preferat să încerc în alte părți. Presa scrisă și televiziune.

Au fost momente de cumpănă când v-ați gândit să renunțați şi să faceți altceva? Daca nu ați renunțat de ce ați făcut-o? Dacă ați renunțat, care a fost cauza?

Da, am am avut momente când m-am gândit să renunț. Știu că vocea mea nu este prea „radio”. Când l-am auzit pe Florin Radu, pe Ionuț Costin sau Puiu și Dragoș, atunci am zis că este momentul să mă retrag.

Care sunt provocările din spatele microfonului?

Provocările din spatele microfonului sunt așa cum se spune: trebuie să lași și totul la ușă și să intri și să-ți faci treaba. Da, trebuie să uiți tot și să pur și simplu să te concentrezi la acea emisiune.

Dacă ar fi să caracterizați jurnalismul de radio în trei cuvinte, care ar fi acelea?

O voce bună, plăcută, să fii așa cum ești tu. Fără prefacatorie. La radio, vocea te da de gol.

Cum apreciați ceea ce se întâmplă acum în radioul românesc și ce șanse credeți că are în viitor?

Radio va fi tot timpul, indiferent de ce se întâmplă și cum o să se întâmple, radio va fi. Indiferent că va fi pe calea undelor sau online sau știu eu ce o să se mai inventeze, dar va fi mereu.

Ce recomandări aveți pentru actuala sau viitoarele generații de oameni de radio/jurnaliști?

Să fie ei însuși, să le placă ceea ce fac pentru că dacă nu le place ceea ce fac nu nu o să reziste și nici nu o să facă mare brânză. Baftă multă în continuare celor care lucreaza în radio și să ne auzim cu bine.

Foto. Cătălin Sibișan (Arhiva personală)

Catalin nu mai lucrează azi în radio. În prezent locuiește în Brașov, lucrează în vânzări și se ocupă de soluții de eficiență energetică.

30 de ani de radio în Brașov! Un proiect BrasovStiri.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.