4 martie – Ziua Internațională de Conștientizare a Infecției cu HPV (Virusul Papilloma Uman)

Ziua Internațională de Conștientizare a Infecției cu HPV (Virusul Papilloma Uman) are rolul de a crește gradul de înțelegere a riscurilor generate de infecția cu HPV și a modalităților prin care pot fi prevenite bolile cauzate de acest virus.

Institutul Național de Sănătate Publică susține demersului global de conștientizare a riscurilor generate de infecția cu HPV și de a aduce în prim plan necesitatea de intensificare a eforturilor de educare, informare și conștientizare a populației, pentru reducerea numărului cazurilor de cancer provocate de infecția cu acest virus.

Virusul Papilloma Uman (HPV) este un virus care infectează epiderma și mucoasele. Din cele peste 120 de tipuri de HPV 15 pot cauza cancer de col uterin și se asociază cu alte cancere: anale, cancer de vulvă și al vaginului, peniene și oro-faringiene. Majoritatea oamenilor activi sexual se vor infecta cel puțin o dată cu HPV de-a lungul vieții. Infecția cu HPV se vindecă de la sine, fără semne și simptome în peste 80% din cazuri. În anumite cazuri infecția devine persistentă și poate produce leziuni precanceroase și maligne ale colului uterin și ale vulvei, vaginului, regiunii anale și peniene, dar și ale oro-faringelui. Aproximativ 5200 de cazuri noi de cancer diagnosticate anual în România ar putea fi prevenite prin vaccinare împotriva HPV.

Citeste și:  Muzeele brașovene revin în lumina reflectoarelor la Noaptea Muzeelor 2025

Cancerului de col uterin este o boală care poate afecta femeile de orice vârstă, fiind diagnosticat, cel mai frecvent, la femeile de vârstă activă 35-44 de ani. Este un cancer care poate fi ușor prevenit prin vaccinare și screening. Este importantă vaccinarea fetițelor înainte de începerea vieții sexuale, fiind vârstele la care răspunsul imun la vaccin este maxim și testarea regulată o dată la 5 ani a femeilor de vârste adulte 25-65 ani pentru depistarea leziunilor colului uterin.

Vaccinarea anti HPV este aproape 100% eficace în prevenirea majorității infecțiilor care produc leziunile precanceroase sau maligne.

În România vaccinarea HPV este gratuită pentru fete și băieți cu vârste de 11-18 ani și compensată 50% pentru femeile 19-45 ani.

Citeste și:  Ultimele telefoane mobile apărute pe piață în 2025: Inovații și tendințe de top

În perioada 01 decembrie 2023 – 31 decembrie 2024, 94.497 persoane cu vârsta medie 22 ani și-au și-au inițiat schema de vaccinare. Majoritatea sunt fete și femei, 73,6%, cele mai multe din grupa de vârstă 19-45 ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Verificare anti-robot
FriendlyCaptcha ⇗

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.