40 de ONG-uri cer măsuri urgente pentru combaterea violenței sexuale în România

Un grup de 40 de organizații neguvernamentale a lansat ieri un apel urgent către Guvernul României, solicitând măsuri concrete pentru a combate fenomenul tot mai alarmant al violenței sexuale. Într-o scrisoare deschisă adresată premierului și ministrilor Justiției și Familiei, semnatarii subliniază gravitatea situației, invocând datele oficiale care arată că în prima jumătate a acestui an au fost raportate la poliție peste 2.650 de cazuri de viol și aproape 2.000 de cazuri de viol asupra minorilor.

Reprezentanții ONG-urilor avertizează că aceste cifre reprezintă doar vârful icebergului, întrucât multe victime aleg să nu depună plângere din cauza rușinii, a fricii de represalii sau pentru că nu recunosc în experiența trăită o formă de violență.

Citeste și:  Brașovul, între județele cu cele mai multe joburi noi în primele 9 luni din 2024

Principala solicitare a organizațiilor civile este introducerea urgentă în legislația românească a incriminării faptelor de violență de gen. De asemenea, se subliniază necesitatea de a îmbunătăți sistemul de protecție a victimelor și de a le oferi sprijinul necesar pentru a avea acces la justiție. Activiștii mai cer implementarea unor campanii de informare și educare pentru prevenirea violenței sexuale, precum și modificarea și redefinirea infracțiunii de viol, astfel încât să se pună accent pe lipsa consimțământului valabil exprimat.

Organizațiile semnatare speră că autoritățile vor lua în serios aceste solicitări și vor iniția cât mai curând posibil demersurile legislative necesare pentru a combate eficient violența sexuală în România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.