43 de ani de la zborul cosmic al brașoveanului Dumitru Prunariu

Ieri s-au împlinit 43 de ani de la un moment marcant în istoria explorării spațiale românești: zborul cosmic al lui Dumitru Prunariu. Pe 14 mai 1981, brașoveanul a devenit primul și, până în prezent, singurul român care a părăsit planeta noastră.

Misiunea sa, numită Intercosmos 14, a durat 7 zile, 20 de ore și 42 de minute. Timp în care Prunariu a realizat peste 15 experimente științifice, contribuind semnificativ la cunoașterea spațiului cosmic.

Recent, la Radio România Brașov FM, cosmonautul a povestit ce ar face diferit dacă ar avea șansa de a reveni în spațiu. „Aș lua cu mine mult mai multă electronică”, a declarat el. „Aș face filme și fotografii toată ziua din spațiul cosmic. Se vede foarte frumos totul de acolo. Din păcate, când am zburat eu, tehnica digitală era la început. Aveam doar aparate de fotografiat cu film, iar filmele erau limitate. Așa că am foarte puține fotografii din timpul zborului meu.”

Citeste și:  Noi decizii ale comisiei de circulație! O parte dintre hotărâri vizează reglementarea circulației pe mai multe străzi din Brașov

De la zborul lui Prunariu din 1981, niciun alt român nu a mai călătorit în spațiu. Cu toate acestea, moștenirea sa continuă să inspire generații de tineri pasionați de explorarea spațiului cosmic.

Dumitru Prunariu este o figură emblematică pentru Brașov și România. A primit numeroase distincții, inclusiv titlul de cetățean de onoare al municipiului Brașov (1999), județului Brașov (2023), precum și al orașelor București, Cluj-Napoca, Timișoara și Iași.

Zborul lui Dumitru Prunariu a demonstrat curajul, perseverența și ingeniozitatea poporului român. El rămâne un exemplu de urmat pentru toți cei care visează la un viitor printre stele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.