Primăria Municipiului Brașov a lansat apelul pentru finanțările nerambursabile din bugetul local al municipiului Brașov pentru activități nonprofit de interes local în domeniul social. Asociațiile, fundațiile sau cultele religioase acreditate ca furnizori de servicii sociale sau care au activitate în domeniul social pot depune solicitările de finanțare până în data de 18 mai. Suma alocată de Municipalitate pentru finanțarea acestor proiecte este de 500.000 de lei.
,,A început perioada de depunere a proiectelor de finanțare nerambursabilă din domeniul social. Până pe 18 mai, furnizorii de astfel de servicii din Brașov sau care prestează aceste activități în municipiul Brașov și care au activitate în domenii precum lupta împotriva violenței domestice, sprijinul pentru persoanele cu dizabilități, proiecte despre sănătate mintală și pentru sănătate mintală și pentru tineri dezinstituționalizați pot depune proiecte de până la 50.000 de lei pe proiect. Ne bucurăm să anunțăm că în acest an categoriile au venit în urma consultărilor cu organizațiile neguvernamentale, iar după dezbaterea pe care am avut-o cu furnizorii de servicii sociale am introdus și categoria de servicii pentru tineri dezinstituționalizați. Programul de finanțare nerambursabilă a proiectelor sociale este o modalitate prin care municipalitatea vine să rezolve o anumită parte a problemelor comunității, cu sprijinul comunității, este felul în care organizațiile din domeniu pot să se implice activ în a veni cu soluții pentru comunitate, pe ariile prioritare din acest an”, a precizat viceprimarul Flavia Boghiu.
În urma discuțiilor avute cu furnizorii de servicii sociale în perioada de dezbatere publică a proiectului de act normativ, Municipalitatea a stabilit 5 arii prioritare pentru care se alocă finanțare în acest an, respectiv:
– victime ale violenţei în familie;
– vârstnici aflaţi în situaţie de risc social (fără suport material şi familial, cu venituri mici şi cu susţinători legali fără posibilităţi materiale, bolnavi sau care au capacitate redusă de realizare a unor activităţi de auto-gospodărire, fără adăpost etc);
– persoane cu dizabilităţi sau cu întârzieri în dezvoltare;
– tineri dezinstituționalizați;
– servicii sociale despre și pentru sănătate mintală.
Criteriile de evaluare pe baza cărora se va face evaluarea și selecția proiectelor sociale sunt: programele şi proiectele sunt de interes public local; promovează şi adaugă identitate imaginii municipiului Brașov (la nivel naţional şi internaţional); este dovedită capacitatea organizatorică şi funcţională a beneficiarului finanţării prin: experienţă în domeniul administrării altor programe şi proiecte similare, capacitatea resurselor umane de a asigura desfăşurarea programului sau proiectului la nivelul propus, experienţă în colaborare/parteneriat cu autorităţile publice sau cu alte organizaţii guvernamentale şi neguvernamentale din ţară şi din străinătate, după caz.
Conform ghidului de finanțare, valoarea maximă a finanțării pe care Municipalitatea o acordă este de 50.000 de lei, sumă ce reprezintă maxim 90% din valoarea proiectului, restul sumei fiind asigurată de solicitant.
Depunerea proiectelor se poate face fie aplicând direct pe platforma www.primariabrasovenilor.ro, fie depunând solicitările prin intermediul Centrului de Informații pentru Cetățeni (Primăria Municipiului Brașov, b-dul. Eroilor nr. 8, cod poştal 50007, Braşov, program luni-joi, 8.00-14.00, vineri 8.00-13.00).
Calendarul pentru implementarea ghidului de finanțare al proiectelor sociale este:
- perioada de depunere a cererilor de finanțare: 19.04.2022 – 18.05.2022;
- clarificări privind metodologia de finanțare: 19.04.2022 – 12.05.2022;
- evaluarea și selecția proiectelor: 19.05.2022 – 30.05.2022;
- publicarea rezultatelor preliminare: 31.05.2022;
- depunere contestații: 31.05.2022 – 03.06.2022;
- afișarea rezultatelor finale: 08.06.2022;
- semnarea contractelor de finanțare: 09.06.2022 – 17.06.2022;
- perioada de implementare a proiectelor: 17.06.2022 – 30.11.2022.