Centrul de Monitorizare și Control Trafic va fi deschis până la sfârșitul anului

Primarul George Scripcaru s-a întâlnit astăzi cu reprezentanții instituțiilor de intervenție și ordine publică pentru a pune la punct detaliile operaționalizării viitorului dispecerat.

Proiectul municipalității de creștere a siguranței pe drumurile publice, prioritizarea transportului public, fluidizarea traficului pentru toți participanții și deschiderea primului centru de monitorizare se apropie de final. Obiectivul nostru este ca până la sfârșitul anului, Centrul de control trafic să devină operațional, astfel încât din ianuarie 2025, deciziile privind circulația pe străzile orașului să poată fi luate prin intermediul acestui centru.

Primarul George Scripcaru a invitat astăzi reprezentanții instituțiilor de siguranță și ordine publică să viziteze centrul și să stabilească împreună care va fi modul de funcționare a acestuia.

La această întâlnire au participat viceprimarul Lucian Patrașcu, factorii de decizie din Poliția Locală Brașov, Serviciul Local pentru Situații de Urgență, Inspectoratul de Poliție Județean Brașov, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Brașov, Inspectoratul de Jandarmi Județean Brașov, Serviciul de Telecomunicații Speciale.

,,A fost o discuție pentru a pune la punct și a conveni cu celelalte instituții publice – ordine publică, siguranță trafic, ISU, Jandarmerie, STS, Poliția Locală S.V.S.U. – să configurăm acest Centru de Management al Traficului și al Siguranței în Municipiul Brașov, care are termen de finalizare a proiectului și de punere în folosință la finalul lunii decembrie. Ne-am întâlnit să configurăm structura de management a acestui centru din punctul de vedere al fiecărei instituții în parte, cu resursa umană și cu detalierea integrării fiecărei componente specifice, pentru că suntem convinși că fiecare instituție are rolul și locul său, în așa fel încât să creăm practic un creier, un centru comun prin care să se gestioneze întreaga activitate pe raza municipiului Brașov. Fiecare instituție va trebuie să aibă, din punctul meu de vedere, reprezentant non-stop în acest centru, să intervină, să ia decizii, să gestioneze situații care pot să apară în timp de 24 de ore. Este un lucru bun pentru că răspundem multor necesități pe raza municipiului Brașov și cel mai important este că de aici se pot lua decizii și în cea ce înseamnă dirijarea traficului – poți să oprești un semafor, poți să îl pui pe galben intermitent sau poți să îl configurezi ca și flux de circulație din acest centru, în funcție de situația de pe teren. Este un pas important și sperăm ca aceste reglaje în următoarea perioadă să ne simplifice viața în Brașov și să ne dea o siguranță în plus pentru noi toți”, a precizat primarul George Scripcaru.

Citeste și:  Peste 108.200 de persoane şi aproximativ 43.600 de mijloace de transport au tranzitat fro­ntiera în ultimele 24 de ore

Centrul de Monitorizare și Control Trafic reprezintă punctul central al sistemului și va fi operațional non-stop.

Centrul de Comandă și Control este direct responsabil cu managementul sistemului de trafic, al sistemului de supraveghere video, al sistemului de afișare a informațiilor pentru călători și sistemului ANPR (sistem automat de recunoaștere a numerelor plăcuțelor de înmatriculare), precum și cu managementul rețelei de comunicații.

Aceasta este dimensionat astfel încât să poată deservi un număr de 14 persoane, din care 12 operatori permanenți în zona centrală, precum şi un operator supervizor și un operator (tehnic), dar spațiul poate fi extins astfel încât să permită dezvoltări ulterioare. Din punct de vedere tehnic, centrul este dotat cu un sistem de ecrane de mari dimensiuni, soluții de acces la rețelele de date (fixe) și voce, ecrane şi console de operare.

Citeste și:  Staţiile ITP din toată țara pot efectua inspecţia tehnică prin înregistrare manuală

Stadiul lucrărilor

S-au finalizat lucrările de construcție/arhitectură/instalații, au fost instalate toate echipamentele IT în camera serverelor și în sala dispecerilor. Sunt în curs de finalizare lucrările de amenajări exterioare.

Lucrările sunt derulate de asocierea dintre Flash Lighting Services (lider) și Urban Scope*. Valoarea acestei achiziții este de 37.166.563,04 lei cu TVA inclus, din care valoare eligibilă finanțare nerambursabilă prin Programul operațional Regional: 36.799.282,53 lei cu TVA, din care etapa I (POR 2014-2020): 17.256.433,05 lei cu TVA, iar etapa II-a (POR 2021-2027): 19.910.129,99 lei cu TVA, valoare eligibilă: 19.542.849,48.

Termenul de implementare a proiectului este sfârșitul acestui an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.