1 Decembrie – Ziua Naţională a României

Ziua Naţională a României este sărbătorită, în fiecare an, începând din 1990, la data de 1 Decembrie. Adunarea Naţională de la Alba Iulia adopta, la 1 decembrie 1918, rezoluţia Unirii Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România.

Parlamentul României a hotărât, prin Legea nr. 10 din 31 iulie 1990, proclamarea zilei de 1 Decembrie ca Zi Naţională a României. Legea a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 95 din 1 august 1990.

La 1 Decembrie 1990, Ziua Naţională a României a fost sărbătorită atât la Alba Iulia, unde la ceremoniile organizate au participat numeroase oficialităţi române, cât şi la Arcul de Triumf din Bucureşti unde a fost organizată parada militară. De atunci, în fiecare an, atât în Bucureşti, cât şi în majoritatea oraşelor din întreaga ţară au avut loc parade militare şi au fost organizate numeroase ceremonii cuprinzând depuneri de coroane, dar şi alte manifestări.

Citeste și:  Mesajul președintelui Biroului Electoral Central cu ocazia încheierii alegerilor pentru Parlamentul European și a alegerilor locale din anul 2024

„Adunarea Naţională a poporului român din Transilvania, Banat şi părţile ungurene a primit rezoluţiunea prezentată prin Vasile Goldiş în întregimea ei şi astfel unirea acestei provincii româneşti cu ţara mamă este pentru toate veacurile decisă”, anunţa Gheorghe Pop de Băseşti, preşedintele Marii Adunări.

Instituția Prefectului Județul Brașov și Garnizoana Brașov organizează, astăzi, 01.12.2024, de la ora 12:00, o ceremonie militară și religioasă dedicată Zilei Naționale a României. Ceremonia se va desfășura în zona B-dul Eroilor – Piața Tricolorului – Modarom.

Vor participa prefectul județului Brașov, președintele Consiliului Județean, primarul municipiului Brașov, comandantul Garnizoanei Brașov, alte oficialități locale, comandanți de mari unități și unități din Garnizoana Brașov, veterani, cadre militare în rezervă și în retragere, public.

Citeste și:  Cutremur cu magnitudinea 2,7 aproape de Brașov

Ceremonia va debuta cu întâmpinarea persoanei oficiale – prefectul județului –, salutul drapelelor de luptă și intonarea Imnului Național al României. După oficierea serviciului religios, prefectul județului va susține o alocuțiune referitoare la semnificația și însemnătatea Zilei Naționale a României.

Ceremonia se va încheia cu defilarea detașamentului de militari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.