Care este diferența dintre rude și afini?

În limbajul uzual, denumim „rude” aproape toate persoanele cu care avem o legătură de familie. Din punct de vedere juridic lucrurile stau diferit, din moment ce Codul civil face distincția între rudenie și afinitate.Astfel, rudenia reprezintă legătura care se stabilește între persoane prin două modalități: rudenia firească, bazată pe descendența unei persoane dintr-o alta sau pe existența unui ascendent comun, și rudenia civilă, care rezultă din procesul adopției realizate conform legii, potrivit art. 405 Cod Civil, notează legalbadger.org.

Calculul gradelor de rudenie

Rudenia poate fi în linie dreapta sau în linie colaterală. Ca atare, rudenia în linie dreaptă vizează ascendența sau descendența unei persoane, iar rudenia în linie colaterală, privește situația în care mai multe persoane au un ascendent comun.

Citeste și:  Calea Poienii din Brașov, care se regăsește în topul celor mai scumpe cartiere din România, având un preț mediu de 2.983 euro/mp

Calcularea gradelor de rudenie, potrivit legii, se realizează după un principiu simplu: fiecare naștere reprezintă un grad. De exemplu, în linie dreaptă, copiii și părinții sunt rude de gradul întâi, în timp ce bunicii și nepoții sunt rude de gradul al doilea. Pentru rudenia colaterală, calculul se face urcând până la ascendentul comun și coborând până la persoana în cauză. Astfel, frații vor fi rude de gradul al doilea, iar unchii și nepoții de gradul al treilea.

Cine sunt afinii?

Art. 407 Cod Civil definește afinitatea ca fiind „legătura dintre un soț și rudele celuilalt soț”. Cu toate acestea, afinii nu sunt considerați rude în sensul juridic al termenului.

Citeste și:  Dezbatere publică: SC HARSHA ENGINEERS EUROPE SRL aduce la cunoştinţa celor interesaţi, organizarea dezbaterii publice privind solicitarea de emitere a revizuirii Autorizaţiei integrate de mediu nr. BV3 din 18.06.2021

Prin urmare, afinitatea, definită potrivit art. 407 Cod Civil, constituie legătura dintre un soț și rudele celuilalt soț, fără a genera grade precum rudenia.

În plus, un aspect mai puțin cunoscut este că soții nu sunt considerați rude între ei, iar afinii păstrează aceeași linie și grad precum rudele soțului cu care se înrudesc. Acest concept ar putea fi relevant în contexte precum succesiuni, incompatibilități profesionale sau conflicte de interese.

Înțelegerea corectă a noțiunilor de rudenie și afinitate, precum și a modului de calcul al gradelor de rudenie prezintă relevanță pornind de la succesiuni și până la stabilirea drepturilor și obligațiilor familiale. Deși, în limbajul cotidian folosim termenul de „rudă” într-un sens mai larg, din perspectivă juridică termenii diferă și au consecințe practice specifice.

Citeste și:  Peste 520.000 de români îşi sărbătoresc onomastica pe 27 decembrie, de Sfântul Ştefan

Sursa, legalbadger.org

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.