Studiu: Singurătatea, legată de problemele de sănătate prin efectul asupra nivelurilor de proteine

Un studiu a descoperit niveluri mai ridicate ale anumitor proteine la persoanele care au raportat izolare socială sau singurătate, conform The Guardian, notează TVR Info.

De mult timp, singurătatea a fost asociată cu problemele de sănătate, însă cercetătorii spun că au obținut perspective noi asupra legăturii dintre cele două. Deși sănătatea precară poate duce la izolare și singurătate, studiile au sugerat că singurătatea însăși poate conduce la o sănătate mai slabă.

Acum, cercetătorii spun că au descoperit un mecanism care explică această relație, găsind că singurătatea poate afecta nivelurile unui număr de proteine asociate cu diverse boli și chiar cu decesul.

Prof. Barbara Sahakian, coautoare a studiului de la Universitatea din Cambridge, a subliniat că Organizația Mondială a Sănătății a declarat izolarea socială și singurătatea drept o problemă majoră la nivel mondial.

„Cred că mesajul este că trebuie să începem să facem oamenii să înțeleagă că este o problemă de sănătate – atât pentru sănătatea lor mentală și starea lor de bine, cât și pentru sănătatea lor fizică – și că trebuie să rămână conectați cu ceilalți”, a spus ea.

Citeste și:  Meta încheie programul de verificare a faptelor, iar Zuckerberg promite să restabilească libertatea de exprimare pe Facebook și Instagram

Într-un articol publicat în revista Nature, cercetătorii descriu cum au folosit date de la peste 42.000 de participanți din cadrul proiectului UK Biobank pentru a analiza dacă cei 9,3% care au raportat izolare socială și 6,4% care au raportat singurătate aveau niveluri diferite de proteine în sânge comparativ cu cei care nu au raportat aceste stări.

Rezultatele studiului

După ce au luat în considerare factori precum vârsta, sexul, nivelul de educație, fumatul și consumul de alcool, echipa a descoperit 175 de proteine asociate cu izolarea socială și 26 de proteine asociate cu singurătatea raportată de participanți, multe dintre acestea suprapunându-se. Majoritatea proteinelor au fost găsite la niveluri mai ridicate la persoanele care au raportat izolare socială sau singurătate și sunt implicate în inflamație, răspunsuri antivirale și sistemul imunitar.

Cercetătorii au analizat apoi datele despre starea de sănătate a participanților pe o perioadă medie de 14 ani. „Am descoperit că aproximativ 90% dintre aceste proteine sunt legate de riscul de mortalitate”, a spus Dr. Chun Shen, autor principal al cercetării, de la Universitatea Fudan din China. În plus, aproximativ 50% dintre proteine erau legate de boli cardiovasculare, diabet de tip 2 și accident vascular cerebral.

Citeste și:  Zoo Braşov, explicaţii după imaginile cu leul alb care ar fi "în stare de psihoză": "Are 21 de ani, o vârstă remarcabilă"

Analiza genetică și proteinele

Cercetătorii au folosit o metodă cunoscută sub numele de randomizare mendeliană pentru a analiza dacă persoanele cu variante genetice asociate cu singurătatea sau izolarea socială aveau mai multe șanse să aibă niveluri ridicate ale proteinelor de interes. De asemenea, au analizat dacă persoanele cu variante genetice care determină niveluri mai ridicate ale acestor proteine aveau mai multe șanse să fie izolate social sau singure.

Rezultatele au arătat că niciuna dintre proteine nu părea să cauzeze izolarea socială sau singurătatea. Totuși, singurătatea influența nivelurile a cinci proteine. „Am descoperit că toate aceste cinci proteine sunt legate de numeroși markeri de inflamație și metabolism”, a spus Shen.

Implicații asupra sănătății

Aceste cinci proteine explică parțial asocierea dintre singurătate și boli cardiovasculare, accident vascular cerebral și mortalitate. Patru dintre cele cinci proteine sunt asociate cu volumul regiunilor cerebrale implicate în procesele emoționale și sociale și cu percepția creierului asupra stării corpului.

Citeste și:  Papa numeşte în premieră o femeie în fruntea unui "minister" de la Vatican

Prof. Marko Elovainio, de la Universitatea din Helsinki, care nu a fost implicat în studiu, a declarat că cercetarea susține puternic studiile anterioare care indică faptul că singurătatea și, într-o anumită măsură, izolarea socială sunt legate de numeroase probleme de sănătate fizică, posibil ca rezultat al proceselor inflamatorii sistemice induse de stres.

Abordări pentru reducerea riscurilor

Elovainio a sugerat că comportamentele legate de sănătate, cum ar fi consumul excesiv de alcool și activitatea fizică redusă, ar putea fi factori și mai importanți care contribuie la impactul singurătății asupra sănătății.

„Întrebarea interesantă este cum ar trebui societatea să reducă riscurile de sănătate asociate cu singurătatea. Dacă dorim să ne concentrăm asupra mecanismelor, comportamentele sunt probabil o țintă mai ușoară decât proteinele”, a spus el.

Sursa, tvrinfo.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.