Seria de evenimente reunite sub titlul „AfterImage – 80 de ani de la deportarea sașilor în URSS” ce vor avea loc în perioada 11 ianuarie – 11 februarie 2025 la Centrul Cultural Apollonia din Brașov deschide către publicul larg o serie de oportunități de reflecție pornind de la întrebarea „Cum ne amintim istoria?” Comemorând 80 de ani de la deportarea etnicilor germani din România în URSS, organizatorii își propun în același timp să deschidă un dialog despre cetățenie, apartenență, diferență și asemănare, să discute consecințele mai profunde ale unor decizii individuale și colective, și să cântărească valoarea empatiei și compasiunii pe scena istoriei.
Evenimentul acesta este și despre un război. Un război care s-a(r fi) încheiat acum 80 de ani, dar care a lăsat în urmă multe victime și consecințe. România a întors armele împotriva Germaniei naziste pe 23 august 1944. Odată cu întoarcerea armelor, o parte covârșitoare a cetățenilor români au devenit peste noapte inamicii propriei țări, sau mai exact inamicii noului aliat de atunci al României, URSS. Acești cetățeni români au fost cei de etnie germană, sașii și șvabii care au contribuit la cultura locală timp de secole. Majoritatea covârșitoare dintre ei neafiliați politic, locuitori ai acestei țări de generații. Mulți dintre ei aflați în căsătorii interetnice, mulți lucrători în fabricile românești alături de alți cetățeni români, mulți militari în armata română, mulți lucrători în instituții naționale și internaționale, mulți tineri abia ieșiți de pe băncile școlilor. Cu toate acestea, începând cu data de 11 ianuarie 1945, aproximativ 70.000 dintre ei au fost deportați la muncă forțată pentru reconstrucția unui stat la distrugerea căruia nu au avut, marea majoritate dintre ei, nicio contribuție și niciun amestec. Mulți dintre ei nu s-au mai întors niciodată acasă, au pierit acolo în acele lagăre de muncă. Cum te poți afla de partea rea a istoriei pentru simplul motiv de a te fi născut într-un loc, într-o familie, într-o țară, într-o istorie?
Seria de evenimente „AfterImage – 80 de ani de la deportarea sașilor în URSS” debutează cu vernisajul expoziției „Order 7161”, aparținându-i fotografului luxemburghez Marc Schroeder. Expoziția, parte a unui proiect mai mare de documentare a experiențelor prin care au trecut sașii români în perioada deportării în URSS, prezintă fotografii și mărturii aparținând supraviețuitorilor, povești din viața acestora și metodele prin care artistul a ales să surprindă și să transpună evenimente și memorii despre trecut în maniere relevante pentru prezent. Vernisajul expoziției „Order 7161” are loc în data de 11 ianuarie 2025 începând cu ora 18:00 la Centrul Cultural Apollonia din Brașov, în sala Liviu Babeș, în prezența unor invitați care să medieze și să încurajeze descifrarea expoziției în cheie istorică, artistică și comunitară.
Expoziția rămâne deschisă la Banca de Cultură până în data de 11 februarie 2025 și poate fi vizitată cu acces liber în fiecare săptămână, de vineri până duminică, în intervalul 16:00 -20:00.
Pe toată durata de desfășurare a expoziției, cei interesați sunt invitați la o serie de evenimente menite să contextualizeze evenimentul istoric și să prezinte proiecte documentare conexe, urmărind să-i apropie pe participanți de înțelegerea legăturilor emoționale și raționale cu trecutul și contextul actual. Aceste evenimente sunt, în ordinea desfășurării lor:
- Cum ne amintim istoria? Vernisajul expoziției „Marc Schroeder – Order 1716” și comemorare 80 de ani de la deportare cu Olivia Grigoriu (președinta FDGR Brașov), Ilie Schipor (istoric), Ionela-Andreea Ghețe (curatoare)
Sâmbătă, 11 ianuarie 2025, de la ora 18:00
- Cum imprimăm istoria? Workshop de cianotipie cu artista Cristina Bodnărescu
Sâmbătă, 18 ianuarie 2025, de la ora 10:00
- Cum privim istoria? Tururi ghidate în expoziția „Marc Schroeder – Order 1716” alături de curatoare Ionela-Andreea Ghețe
Vineri, 24 ianuarie 2025, ora 18:00
Sâmbătă, 25 ianuarie 2025, ora 11:00
și la cerere
- Cum rememorăm istoria? Povești de viață care te conectează – tema PLECARE
(invitați: Olivia Grigoriu și Uwe Leonhardt, moderatoare: Roxana Florescu)
Vineri 31 ianuarie 2025, ora 18:00
- Cum prelucrăm istoria în artă? Dialog despre arta documentară și politică alături de regizoarea Carmen Lidia Vidu
Vineri 7 februarie 2025, ora 18:00
Mai multe informații despre evenimentele conexe expoziției vor fi anunțate în evenimentul de pe Facebook, pe site-urile web ale Forumului Democrat al Germanilor Brașov și Centrului Cultural German Brașov și pe paginile sociale ale acestora. Rămâneți alături de noi pentru mai multe detalii!
Toate evenimentele din seria „AfterImage – 80 de ani de la deportarea sașilor în URSS” se vor desfășura în limba română sau vor beneficia de traducere în română. Evenimentele sunt deschise tuturor, cu regretul limitelor la adresa accesibilității inerente spațiului de desfășurare de la Centrul Cultural Apollonia din Brașov.
Eveniment organizat de Forumul Democrat al Germanilor Brașov și Centrul Cultural German Brașov, cu sprijinul Centrului Cultural Apollonia din Brașov, al Goethe Institut București și al Departamentului pentru Relații Interetnice din București.