Consiliul Judeţean Braşov a reluat în SEAP două achiziţii esenţiale pentru implementarea fondurilor PNRR nerambursabile pe care le-a accesat pe componenta C15: Educaţie pentru asigurarea microbuzelor verzi destinate transportului elevilor şi pentru dotarea cu mobilier a unităţilor de învăţământ special şi conexe.
Prima achiziţie, cu o valoare estimată de 23.541.403,61 lei fără TVA, are termenul de depunere a ofertelor în data de 30 ianuarie şi prin intermediul acestei proceduri administraţia judeţeană caută operatori economici care să furnizeze 27 de microbuze electrice cu 16 locuri.
Primele opt microbuze de acest tip au fost achiziţionate anul trecut, contractul de furnizare, în valoare de 7.891.018,52 lei, fiind semnat cu asocierea QEV Technologies SL – SC Amperio Energy SRL. Acestea au reprezentat doar un lot din cele trei prevăzute iniţial în contractul de finanțare a proiectului „Microbuze verzi în școlile din județul Brașov”. Pentru loturile formate dintr-un microbuz electric cu 8 locuri, respectiv din 19 microbuze electrice cu 22 de locuri – care nu au putut fi atribuite iniţial, procedurile au fost reluate, însă nici la a doua încercare nu au existat oferte admisibile. În consecinţă, autoritatea judeţeană a modificat obiectul achiziției prin act adiţional la contractul de finanţare, în aşa fel încât să cumpere încă 27 de microbuze electrice cu 16 locuri şi astfel să utilizeze integral suma de 35.905.288,82 lei accesată prin PNRR.
Termenul până la care microbuzele cu propulsie electrică prevăzute în proiect trebuie furnizate, recepţionate şi puse în funcţiune este septembrie 2026. Microbuzele sunt destinate transportului elevilor din comunele braşovene, iar alocarea lor către autorităţile locale se face pe baza necesităţilor identificate de Inspectoratul Şcolar Judeţean Braşov. Astfel, două microbuze urmează să ajungă la Tărlungeni şi câte unul la Vama Buzăului, Teliu, Şinca, Hârseni, Budila, Buneşti, Jibert, Caţa, Cincu, Racoş, Măieruş, Comăna, Ungra, Crizbav, Augustin, Apaţa, Recea, Lisa, Hălchiu, Ticuşu, Vulcan, Homorod, Hoghiz, Prejmer, Moieciu, Ucea, Bod, Şercaia, Părău, Sâmbăta de Sus, Mândra, Voila şi Viştea.
Realizarea acestei investiții a apărut ca o soluție pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră prin intermediul utilizării microbuzelor electrice, prietenoase cu mediul și cu un consum energetic redus, ceea ce asigură mijloace moderne de deplasare pentru elevii aflați în zone rurale mai îndepărtate, acces la educație pentru toţi copiii și protejarea mediului. Ea vine în completarea proiectului în valoare de 25 de milioane de lei, accesat de Consiliul Judeţean prin programul Administrației Fondului pentru Mediu şi destinat achiziţionării de microbuze hibride care vor fi alocate unităţilor de învăţământ special și localităţilor din judeţ.
Cea de-a doua achiziţie relansată de Consiliul Judeţean are ca termen de depunere a ofertelor tot data de 30 ianuarie şi vizează furnizarea de mobilier pentru dotarea unităților de învățământ special și conexe aflate în subordinea Consiliului Județean Brașov, precum și a Palatului Copiilor Brașov, incluzând livrarea, instalarea/montarea mobilierului și asigurarea garanției. De această investiţie vor beneficia centrele şcolare pentru educaţie incluzivă (CSEI) Braşov, Brădet-Săcele şi Făgăraş, Școala Profesională Specială Codlea, Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Brașov, alături de Palatul Copiilor.
Această achiziţie este estimată la suma de 1.365.949 lei fără TVA şi face parte dintr-un proiect PNRR prin care administraţia judeţeană a accesat 7.456.495,34 lei pentru dotarea celor şase instituţii şcolare nu doar cu mobilier modern, ci şi cu materiale didactice și echipamente digitale. În prezent, procedurile pentru atribuirea contractelor de furnizare sunt reluate în cazul tuturor celor trei componente ale proiectului.
În ceea ce priveşte achiziţia mobilierului, autoritatea contractantă a stabilit 11 loturi, şi anume:
* Mobilier pentru dotare săli de clasă CSEI Brădet Săcele și CSEI Brașov (cu o valoare estimată de 384.386,17 lei fără TVA);
* Mobilier pentru dotare săli de clasă Școala Profesională Specială Codlea (estimat la 245.215,48 lei fără TVA);
* Mobilier pentru dotare săli de clasă CSEI Făgăraș (estimat de 475.274,95 lei fără TVA);
* Mobilier pentru dotare săli de clasă Palatul Copiilor Braşov (estimat de 54.044,70 lei fără TVA);
* Mobilier pentru dotare laborator multidisciplinar la Școala Profesională Specială Codlea (estimat la 38.627 lei fără TVA);
* Mobilier pentru dotare laborator multidisciplinar CSEI Făgăraș (estimat la 49.730 lei fără TVA);
* Mobilier cabinete CSEI Brădet Săcele și CSEI Brașov (estimat la 52.910,37 lei fără TVA);
* Mobilier pentru dotare cabinet Școala Profesională Specială Codlea (estimat la 17.308 lei fără TVA);
* Mobilier pentru dotare Cabinet CSEI Făgăraș (estimat la 20.754,33 lei fără TVA);
* Mobilier cabinete Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Brașov (estimat la 15.218 lei fără TVA);
* Mobilier cabinete Palatul Copiilor (estimat la 12.480 lei fără TVA).
„Obiectivul nostru este să asigurăm un transport sigur, eficient şi sustenabil pentru toți elevii, indiferent de zonele din care aceștia provin, să contribuim la prevenirea fenomenului de abandon școlar și la asigurarea egalității de șanse pentru toţi copiii. Urmărim, totodată, să asigurăm baza materială pentru sprijinirea transformării digitale a școlilor speciale și a unităților conexe din județul Brașov, să-i ajutăm pe elevii cu cerinţe educaționale speciale să aibă acces la tehnologie și la materiale educaționale particularizate, să le dezvoltăm competențele digitale şi să facilităm procesul educaţional realizat atât fizic, cât și online. Sper că vom avea cât mai mulţi operatori economici care să depună oferte viabile, astfel încât să putem utiliza în integralitate fondurile pe care le-am atras şi să ne încadrăm în termenele de implementare prevăzute de PNRR”, a afirmat preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian-Ioan Veştea.