Ce taxe și impozite vor plăti în 2025 persoanele care închiriază camere în regim hotelier

Persoanele care dețin proprietăți și închiriază până la cinci camere în regim hotelier, precum și cele care obțin venituri din activități de tip punct gastronomic local, vor plăti, și în acest an, impozite pe venit. Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice (DGRFP) Brașov a oferit detalii importante despre sumele datorate, transmite Radio România Brașov FM.

Potrivit purtătorului de cuvânt al DGRFP Brașov, Oana Gonțea, persoanele fizice care obțin venituri din închirierea în scop turistic a unui număr de până la cinci camere situate în locuințe proprietate personală vor plăti un impozit pe venit calculat pe baza normei de venit. „Impozitul va fi 10% înmulțit cu norma de venit, diminuată, după caz, cu acei coeficienții de corecție.”, a explicat Gonțea.

Citeste și:  Fostul director al Serviciului Public Local de Termoficare Brașov - trimis în instanță pentru luare de mită

Pentru anul 2025, nivelul normei de venit în județul Brașov variază în funcție de localitatea în care sunt amplasate camerele:

  • În stațiunile turistice de interes național (Poiana Brașov, Predeal, Râșnov), norma de venit este de 13.500 lei pe cameră.
  • În stațiunile de interes local (Bran, Moieciu, Pârâu Rece, Săcele, Sâmbăta de Sus, Timișu de Sus, Vama Buzăului și zona turistică a municipiului Făgăraș), norma de venit este de 8.500 lei pe cameră.
  • În celelalte localități din județ, norma de venit este de 11.000 lei pe cameră.

În cazul celor care desfășoară activități gastronomice locale, nivelul venitului impozabil este de 44.000 lei.

Citeste și:  Concursul "Crai Nou" al Liceului de Muzică din Brașov devine internațional! Tinerii artiști se pot înscrie până pe 5 februarie 2025

De asemenea, pentru aceste venituri se datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS) doar dacă venitul total, cumulat cu alte surse de venit pentru care se datorează această contribuție, depășește un plafon de 6 salarii minime brute pe țară. În 2025, acest prag este de 24.300 lei.

Contribuabilii trebuie să fie la curent cu aceste reglementări și să își îndeplinească obligațiile fiscale conform normelor stabilite, evitând astfel penalitățile pentru neplată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.