VIDEO Primul volum din trilogia ‘Timp Lipsă’, lansat la librăria St. O. Iosif

Braşov, librăria St.O. Iosif şi lansarea primului volum din trilogia Timp Lipsă, autor : Claudiu Oțeleanu, editura Libris.
Un prim volum, dintr-o trilogie, după apariția căreia, “lumea nu va mai fi la fel”.
Profesorul Cristian Vieru, doctorand, prezent la lansare, premiat de Revista Mişcarea Literară, în 2014, pentru debut editorial, laudatio fiind făcut de Olimpiu Nuşfelean, care vede în tânărul critic un om cu o cultură literară foarte bine sedimentată, având o iubire pentru literatură pe care o cultivă şi în sala de clasă şi în scrisul critic, având un discurs critic, pertinent şi clarificator, declara, acum 5 ani:
„Colaborez cu Mişcarea Literară din 2009, pentru că am găsit aici oameni care preţuiesc valoarea şi nu m-au pus niciodată să scriu despre o anumită carte. Nu pot scrie despre poezia ce coboară în stradă, având limbaj licenţios, părerea mea fiind că decât să scriu despre o carte proastă şi să o desfiinţez, mai bine o ignor. Întotdeauna caut la autori trăsăturile care îi pot face pretabili pentru didactica de liceu.


Premiul mă obligă să fiu şi de acum alături de această prestigioasă revistă”.
La lansarea volumului Timp Lipsă, în prefață, profesorul Vieru, făcând trimitere la autor, menționează:
” Claudiu Oțeleanu revine în peisajul literar brașovean cu un volum de proză inedită, concentrat in jurul unei tematici șocante și incitante în același timp, proză care are capacitatea de a descrie fidel o lume cenușie, inaccesibilă celor mulți, cea a detenției. Anterior acestei apariții, autorul a publicat volumul de versuri Egocentric, colecție născută din zbuciumul interior al experiențelor închisorii.


Mizeria umană întâlnită a fost lait – motivul seriei de poezii.
Într-un mod neașteptat, proza pe care o vom aduce în discuție se va constitui într-o serie de note de subsol ale versurilor anterior apărute, deoarece se referă la realități ce au născut trăirile descrise în lirica autorului. Cartea este, de fapt, o scriere de graniță deoarece poate fi încadrată atât în sfera textelor confesive, cât și în cea a documentarului.
Experiența trăită a închisorilor este descrisă cu atât de multă luciditate cât permite o perspectivă subiectivă. Atitudinea autorului frapează. Nu este urmă de victimizare, nu se filosofează pe ideea unei nevinovății, textul fiind efectiv constituit din descrierea unor evenimente, conflicte și denunțuri.

Citeste și:  Polițiștii brașoveni au confiscat aproximativ 1,5 tone de materiale pirotehnice în perioada sărbătorilor de iarnă


Dacă Egocentric descria lumea interioară, suferințele de nedescris provocate de ceilalți, Timp lipsă vorbește de fapte, de chipuri, de clădiri și de atitudini. Ne este descris un turn Babel al unei lumi în continuă degradare, o lume fără speranță.
De fapt, lectura succesiunii de decupaje (fragmentarismul este evident), ne face să înțelegem că întregul demers (mai mult sau mai puțin artistic) devine un manual de supraviețuire.
Se reușește creionarea în linii fidele a unor locuri și caractere care sunt greu de imaginat în afara penitenciarului. Jurnalul își va câștiga, astfel, originalitatea prin unicitatea discursului sincer, prin grija pentru detaliu, grijă care frapează lectorul. “


Cristian Vieru, încheie discursul de la lansare, spunând:
“Este un text destul de greu de citit si încă o data îl felicit pentru capacitatea de a creea viață, fiindcă in aceste pagini este viață.”
Aristotel Bunescu, despre Claudiu Oțeleanu :
,,Este întotdeauna o bucurie și o emoție să recunoști semnul talentului, să vezi apărând în fața ta un scriitor autentic.
    Acestea erau cuvinte care anunțau, în secolul trecut, apariția unei mari cărți. Cuvintele sunt scrise de Daniel Rops, membru al Academiei Franceze, iar cartea este ,,Dumnezeu s-a născut în exil”, de atât de puțin cunoscutul Horia Vintilă, în țara sa natală, volum care a cucerit, la Paris, prestigiosul Premiu Goncourt, la 21 noiembrie 1960.


    Un șoc similar am resimțit puternic atunci când am citit primele pagini ale volumului în pregătire intitulat ,,Timp lipsă,, pe care autorul, domnul Oțeleanu a avut bunăvoința să le pună la dispoziția mea.
    Trebuie să mulțumesc mai întâi doamnei Anduena Mehedinți pentru marea șansă de a cunoaște un om de asemenea valoare.
    El este autorul cărții recent lansate cu titlul Egocentric. Volumul 1 este volumul său de debut editorial.
Acum,  cititorii care îl cunosc bine din activitatea sa în numeroase domenii, ori  amatorii de poezie care au cumpărat volumul așteaptă cu mare interes următoarele două volume anunțate deja pe toate canalele…
,,Timp lipsă,, este anunțat și el tot ca o trilogie…Este important de aflat cum va reuși autorul să ofere spre salvare o soluție valabilă pentru toate destinele dramatice care se consumă acum în celule…
Avem de așteptat volumele cu numerele 2 și 3.”

Citeste și:  Autoturism în valoare de 250.000 lei, căutat de autoritățile din Franța, descoperit de poliţiştii de frontieră români

Sorin Ardeleanu, avocat, doctorand la Academia Română, președintele Asociației de Filosofie a Dreptului și directorul revistei : Cercetări de logică juridică, prezent de asemenea la lansare, spunea despre Claudiu Oțeleanu:
„…..el a facut un lucru din cele trei lucruri pe care trebuie să le facă un om, occidentalii spun, anglo-saxonii, spun că toate lucrurile bune sunt în număr de trei, asiaticii spun că omul trebuie sa facă în viața lui trei lucruri: să facă o casa, să planteze un copac si să scoată o carte.
El, probabil ca pe primele doua le-a făcut si acest al treilea lucru, l-a făcut, sau a început sa-l faca de anul trecut…”
Un alt invitat de seama, domnul Laurentiu Stamatescu, despre Timp Lipsă si autor, spunea:
„Eu nu sunt nici critic de arta, nici profesor de limba romana, nici preot, dar sunt un amic a lui Claudiu, ii cunosc trăirile, si cred ca aceasta carte este o intentie de a recupera sufleteste, ceea ce viata, din pacate, l-a pedepsit. Face parte din Karma.
Eu n-am citit acesta carte, încă, dar vreau sa fac referire la doua chestiuni:
• în primul rând Claudiu, spre deosebire de toti ceilalti care au servit- ce-a zis sfintia sa-, puscarie, spre deosebire de un Copos sau ….., care au scris ca sa scape de puscarie, Claudiu, a scris dupa , deci este absolut credibil.
• mă bucura ca a depasit sau a contrazis zicala cu inginerii. Domnul doctor inginer, are privirea inteligenta ca si un caine, dar spre deosebire de, cum se spune despre ingineri, ca un caine mai zice HAM, inginerii nici macar atat. Claudiu, in schimb, a depasit acest moment.”
Laurentiu Nistor, preot doctor, autor al volumului Probleme sociale oglindite in opera Sfantului Vasile cel Mare, autor a numeroase articole aparute in Revista Cercetari de Logica Juridica, publicatie, a carui presedinte onorific este academicianul Alexandru Surdu, referindu-se la autor, a spus:
„ Nu m-a prezentat nici anul trecut, doar numele. Ma prezint eu. Sunt preotul puscariei Codlea. Asta e termenul.
Acum cateva zile, un domn avocat, ma corecta si spunea:
domn’le folositi termenul preiorativ!

Citeste și:  175 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu (15 ianuarie)


Nu. Asta e termenul. Nu penitenciar. Nu stiu in ce masura se intelege sensul etimologic de la penitenta, penitentie, cred ca pentru cei mai multi este doar o puscarie.
……Cum mi-ati dat acum doua zile cartea si am citit-o ieri si astazi, a produs rumoare intre colegi si….. ceilalti. Mama!
M-au intrebat toti: scrie despre mine, scrie despre mine…
O…. stati asa. Trebuie sa mai asteptati. Aici scrie despre altii. La anul va publica ce a scris si despre noi, desigur………….”
Ambientul a fost inviorat de muzica Adei Milea.
In rest, lume multa, lume buna, lume interesata de lectura. Au mai luat cuvantul editorii, doamna profesoara Marilena Moian si nu in utimul rand autorul Claudiu Oțeleanu.
Au mai fost prezenți la eveniment d-na Eugenia Acatrinei, d-na avocat Daniela Palanceanu, d-na avocat Eleonore Dana Pal, sociologul elvetian Fortunat Reisner, d-na Viviana Costan, d-na profesoara Elena-Maria Nișcoveanu, dl. Viorel Tudorache, dl. profesor Radu Tristu, sponsori, parteneri media si mulți, mulți, alții.
Asteptam cu interes volumele 2 si 3!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.