Festival de colinde la Biserica ‘Sfinții Apostoli Petru și Pavel’ din Ghimbav

Sărbătoarea cu o mare încărcătură sufletească pentru credincioșii orașului Ghimbav, județul Brașov, a avut loc sâmbătă, 14 decembrie, la biserica nouă din comunitate. În cuvântul de deschidere preotul paroh Călin-Constantin Comșa a evidentiat importanța transmiterii tradițiilor noastre strămoșești generațiilor viitoare. Textul colindelor subliniază ceea ce îngerii au vestit în noaptea sfântă si anume Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos în peștera din Betleemul Iudeii.

La ediția din acest an au participat patru coruri: Grupul coral „Siteanca” din Sita-Buzăului, județul Covasna, Corul „Plai Întorsurean” din Întorsura-Buzăului, județul Covasna, Corala „Armonia” din Constanța și Cvintetul „Anatoly” din Brașov, potrivit mitropolia-ardealului.ro.

Biserica s-a dovedit a fi neîncăpătoare, deși oferă un spațiu generos și acest lucru nu face decât să bucure comunitatea că momentul colindelor unește și înalță sufletele tuturor.

„A fost o seară de gala prin prestația celor patru coruri. Corala «Armonia» a dovedit încă o dată motivul pentru care a fost desemnat cel mai bun cor bărbătesc din lume, trei ani la rand! Corala a fost înființată în 2001 sub bagheta părintelui arhidiacon Ioan Iulian Dumitru, dirijorul coralei și este compusă din preoți, arhidiaconi și studenți teologi sau la Conservator. Au reprezentat România la cele mai prestigioase festivaluri din lume, au cântat pe cele mai mari scene unde și-au câștigat respectul și admirația celor prezenți. Să participi la olimpiade muzicale alături de alte 300 de coruri din toată lumea și să câștigi Marele Trofeu și statutul de cel mai bun cor bărbătesc din lume este ceva cu adevărat greu de egalat! Cvintetul Anatoly, brașovenii noștri de care suntem mândri, tocmai s-au întors de la Roma cu două premii întâi și Diploma de Aur a Festivalului și au încântat prin câteva lucrări proprii, suite de colinde românești dar și internaționale.

Citeste și:  Creațiile a zeci de elevi brașoveni, într-o expoziție de pictură și grafică, la Galeria Kron-Art

Cinci tineri de excepție, talentați și frumoși, finaliști la emisiunea Românii au talent și cu multe premii la active au reușit să ne surprinda din nou cu stilul lor unic de interpretare. A avut loc și o premieră, deoarece Cvintetul Anatoly si Corala Armonia au cântat în duet, rezultând un moment magic pentru ascultători. Grupul coral din Sita-Buzăului nunit Siteanca încântă publicul din anul 1950 cu activitate neintreruptă, tradiția ducându-se mai departe din generație în generație (bunică-fiică-nepoată). Așadar, 69 de ani de activitate, mulți dirijori care și-au lăsat amprenta (Sebeșan-Mușat-Cristea) iar în prezent se află sub bagheta doamnei dirijor Maria Tohănean. O interpretare plină de emoție și sensibilitate, un port popular specific zonei, au fost ingredientele unui recital foarte reușit.

Citeste și:  Numărul pasagerilor care au circulat cu trenul a scăzut cu 4,4% în primele 9 luni din 2024

Corul Plai Întorsurean, condus de doamnișoara Maria Muntean numără peste 50 de membri. Participă la foarte multe festivaluri în țară și străinătate, reprezentând cu succes zona Întorsurii Buzăului, noi fiind mândri că au fost alături de noi și în acest an. Au încântat auditoriul în multe rânduri prin compoziții specifice locului și opere păstrate cu sfințenie din vremuri de demult”, ne-a spus preotul Călin-Costantin Comșa.

La finalul manifestării, părintele paroh a multumit corurilor, celor prezenți, autorităților locale, domnului primar, domnului viceprimar și consilierilor locali ai orașului Ghimbav pentru implicarea și susținerea acestui Festival.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.