Cea mai bună școală elvețiană din domeniul ospitalității ar putea activa la Brașov

Reprezentanții Primăriei Brașov, împreună cu președintele CJ, Adrian Veștea, și președintele Camerei de Comerț și Industrie Brașov, Silviu Costea, s-a întâlnit astăzi cu reprezentanți ai Universității Hoteliere din Lausanne (Ecole Hotelier Lausanne – EHL), pentru a discuta despre înființarea la Brașov a unei școli hoteliere în sistem dual.
Tipul de învățământ dezvoltat de Elveția în acest domeniu este unic în lume și se bazează pe colaborarea completă cu industria ospitalității, Elveția fiind lider mondial în acest domeniu.
Propunerea vizează înființarea unui centru de inovare și antreprenoriat în turism și ospitalitate, o instituție de învățământ dual, în directă legătură cu mediul de afaceri din domeniul turismului care activează în Brașov. Pentru început, școala va fi echivalentă unei post-liceale, urmând ca apoi să fie creată și o instituție de învățământ de nivel universitar sau post-universitar.
„Azi a fost o discuție premergătoare în legătură cu acest proiect și am stabilit o serie de obiective la care să ne raportăm. Evident că acest proiect are legătură și cu Ministerul Educației, partenerii noștri au stabilit deja contacte și au discutat și acolo, însă ține și de noi, autoritățile locale din Brașov și din județ, precum și de mediul de afaceri. Experiența lor este foarte importantă, Elveția are cel mai important centru educațional din industria ospitalității din Europa, și am dori să implementăm acest model și la Brașov. Am stabilit un parteneriat, noi ne putem implica în tot ceea ce ține de infrastructură, iar pregătirea viitorilor elevi sau studenți va fi în sarcina partenerilor noștri, pentru că asta fac ei: pregătesc profesioniști. Modelul diferă într-un anumit grad de Școala Profesională Germană Kronstadt, dar în esență este vorba tot de un parteneriat în sistem dual“, a declarat reprezentantul Primăriei Brașov, la finalul discuțiilor.
„Noi ne dorim să repunem Brașovul pe harta celor mai importante orașe în învățământul turistic și hotelier și venim cu o licență pentru o școală cu centrul la Brașov, care să pregătească forță de muncă foarte bine calificată. Această școală va fi importantă pentru toată România, atât pentru că vom avea oameni extrem de bine pregătiți, cât și pentru impactul economic pe care-l va avea. Este o școală care va funcționa într-o legătură mult mai strânsă cu practica, în care cei care studiază vor lucra direct în industrie și vor învăța în lumea reală, după un model în care Elveția este precursoare, cel al învățământului dual universitar și al învățământului dual tehnic“, a declarat dr. Ray F. Iunius, director EHL.
„Mă bucur că există deschidere și interes pentru această formă de învățământ dual la Brașov. Este o oportunitate foarte bună pentru noi, ținând cont că Brașovul este cea mai importantă destinație turistică din România. Consiliul Județean, împreună cu toate unitățile administrativ-teritoriale din județ, va acorda tot suportul necesar asigurării de specialiști în domeniile pe care partenerii noștri vor dori să le promoveze“, a declarat Adrian Veștea, președintele Consiliului Județean Brașov.
EHL are, în cadrul Universității Hoteliere din Lausanne, următoarele domenii de studiu: ospitalitate (hoteluri, restaurante, MICE – conferințe, expoziții, transport, turism), retailing (lanțuri de aprovizionare, distribuție, facilități etc ), Sport (antrenori, facilități, infrastructură), sănătate (clinici, spitale, instituții medicale), divertisment (media, film, industria spectacolului etc), artă (muzee, galerii, expoziții etc), lifestyle (etichetă, bune maniere, aranjarea mesei și decorarea ei).
În 2006, EHL a fondat, la București, Institutul Regal de Management al Ospitalității, cu sprijinul Majestății Sale Regele Mihai I și a inițiat cursurile postuniversitared cu ASE București.

Citeste și:  Care este termenul transmitere în Revisal a modificărilor la noul salariul minim de 4.050 lei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.