Alianţa România Fără Orfani (ARFO), reprezentată de Societatea de Avocați Rațiu&Rațiu a obținut prin sentință definitivă a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) anularea unor articole restrictive cu privire la plasamentul familial al copiilor din sistemul de protecție.
În 2015, Ministerul Muncii și Justiției Sociale reglementa, prin Ordinul 1733, procedura de acordarea a alocației de plasament. În mod curios, cu această ocazie au fost introduse prevederi fără legătură cu scopul Ordinului. Acestea modificau legislația în interesul centrelor de plasament și nu, cum ar fi fost normal și legal, în interesul superior al copiilor.
„Încă de la emiterea Ordinului am primit reacții din teritoriu conform cărora cererile de plasament depuse pentru copiii din centre erau refuzate pe baza acestui ordin. Din nefericire, sunt mulți copii care ar fi putut avea o familie și care sunt încă în centre de plasament din cauza acestor prevederi dovedite ca fiind în afara cadrului legii”, a declarat Liviu Mihăileanu, Președintele Alianței România Fără Orfani.
Prevederile restrictive introduse de Ordinul 1733 au fost anulate de ICCJ prin Decizia 6238 în care instanța motivează faptul că această restricționare este ilegală și nu ține cont de interesul superior al copilului, nefiind proporțională cu scopul legii.
În România, avem peste 50.000 de copii lipsiți de îngrijire părintească dintre care aproape 20.000 sunt în centre, apartamente sau case sociale. Din păcate, odată intrați în sistem, copiii stau în medie 7,5 ani, doar 6% au șansa teoretică de a fi adoptați (sunt declarați adoptabili) și doar 2,5% sunt adoptați efectiv în fiecare an.