Artiștii brașoveni îl pun la zid pe Scripcaru: ‘Investiția în Cultură nu reprezintă o irosire a banilor publici’

Artiștii de la Filarmonica Brașov și cei de la alte instituții de cultură au reacționat la acuzațiile false ale primarului George Scripcaru care i-a acuzat pe aceștia că au salarii mai mari decât colegii lor de la Munchen. Într-un mesaj comun artiștii deplâng afirmațiile primarului, care fără să se documenteze în prealabil sau cu rea credință a dezinformat opinia publică încercând să arate preocuparea pe care Primăria o arată față de actul de cultură de la Brașov. În comunicatul lor, angajații Filarmonicii le prezintă brașovenilor sfidarea și dezinteresul cu care Primăria Brașov tratează actul de cultură.

Mesajul Sindicatului Filarmonicii Brașov:

„De-a lungul multor ani, artiștii brașoveni au fost unii dintre cei mai vitregiți din țară în privința salarizării, în ciuda existenței unor legi ce le erau favorabile, dar nepuse în aplicare de către Ordonatorul Principal de Credite, respectiv de către Primăria Municipiului Brașov. Drept urmare, singura cale a artiștilor de a fi remunerați conform legilor în vigoare, a fost acționarea în instanță.

Citeste și:  Două spectacole de teatru pentru copii, pe 10 ianuarie, la Centru Cultural Reduta din Brașov

Sentințele favorabile obținute de artiști, care prevăd și recuperarea diferențelor salariale din urmă, întăresc nepunerea în aplicare a legilor salarizării corespunzătoare, la momentul publicării acestora în Monitorul Oficial, exonerându-i pe artiști de orice vină, aceștia doar cerând drepturile bănești legale, conform legilor salariale în vigoare, în România.

La momentul actual, în cadrul Filarmonicii Brașov, pentru acelaşi post există 3 niveluri de salarizare. Salariul cel mai mic este cel căruia ordonatorul de credite nu a aplicat prevederile legii, al doilea este cel căruia în urma hotărârilor instanţelor judecătoreşti s-au aplicat prevederile legilor dar nu s-au calculat corect de către angajator si al treilea nivel, salariul câştigat şi calculat în instanţă conform legilor.

Conform modului său de exprimare, domnul primar lasă de înţeles că dreptatea statuată printr-o sentință judecătorească definitivă şi irevocabilă este ceva greșit, cu atât mai mult cu cât efectul este repararea unor nerespectări ale legii, făcute în instituția pe care-o conduce.

Citeste și:  Brașovul se menține al doilea cel mai scump din țară la achiziția unui apatament

În ceea ce privește afirmațiile conform cărora nivelul de salarizare al artiștilor Filarmonicii Brașov este identic cu cel al unei orchestre simfonice din Munchen, domnul primar trebuia să compare salariile publicate de către Filarmonica Braşov pe siteul acesteia : http://www.filarmonicabrasov.ro/wp-content/uploads/2019/10/lista_functii_din_institutie_30_09_2019.pdf cu salariile publicate pe siteurile germane de incredere, unul dintre acestea fiind urmatorul : https://www.gehalt.de/beruf/orchestermusiker?location=munchen.

În ciuda acestor probleme cu care artiștii Filarmonicii Brașov s-au confruntat de foarte mult timp și încă se confruntă, niciodată nu au făcut compromisuri față de calitatea actului artistic! Dăruirea și dragostea artiștilor pentru muzică și respectul față de de public se regăsesc în valoarea concertelor aplaudate de publicul numeros, căruia, de multe ori, numărul de bilete puse în vânzare la concertele Filarmonicii Brașov i-au fost insuficiente, iar marii dirijori și soliști aflați pe scena Filarmonicii brașovene apreciind orchestra ca fiind dintre cele mai valoroase din țară.

Citeste și:  Premiera Baletului „Dama cu Camelii” la Opera Brașov – O a doua reprezentație datorită cererii mari

Compararea atât a bugetelor, cât și a activității Filarmonicii cu cea a lui Andre Rieu este futilă, Andre Rieu aparținând showbizz-ului și dezvoltând un bussines pe baza muzicii clasice, departe de activitatea oricărei instituții europene de concerte. Arta nu are un produs finit, palpabil sau cuantificabil (ca showbizz-ul), neaducând investitorului profituri financiare imediate. Acestea se regăsesc în timp, arta „producând” armonie, echilibru, dezvoltând societății capacitatea de a se bucura de frumos, de a face oamenii compleți și complecși!

Investiția în Cultură nu va reprezenta niciodată o irosire a banilor publici, ci chiar o condiție permanentă, necesară și vitală societății pentru a-și păstra identitatea, a-și cultiva valorile, pentru a se dezvolta armonios și pentru a înflori. Cultura este condiția sine qua non pentru ca o societate dezvoltată să poată privi spre viitor!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.