În ultimii ani, rolul şi locul universităţii în comunitatea braşoveană, dar şi în spaţiul naţional şi internaţional al educaţiei şi cercetării a crescut, evenimente precum Ziua Universităţii, Etnovember sau Stagiunea de concerte devenind deja tradiţie.
Echipa BlueStreamline, automobilul electric, şcoala de restaurare IL, concursurile de mecatronică sunt doar câteva dintre realizările studenţilor şi cadrelor didactice care sunt deja recunoscute nu numai printre braşoveni.
Prin Centrul Muzical şi cel Multicultural al Universităţii universitatea a ieşit constant în comunitate: expoziţiile de pictură şi sculptură, lansările de carte, întâlnirile cu personalităţi culturale, ambasadori, reprezentanţi ai unor instituţii de învăţământ superior din întreaga lume.
Modernizarea dotărilor pentru educaţie şi cercetare, dezvoltarea de noi investiţii, asigurarea de condiţii bune de învăţare şi viaţă pentru studenţi au fost doar câteva direcţii de acţiune, care alături de preocuparea permanentă pentru dezvoltarea resurselor umane, au făcut ca Universitatea să devină un pol educaţional important în Regiunea Centru şi la nivel naţional.
Pentru al optulea an consecutiv, comunitatea academică braşoveană sărbătoreşte Ziua Universităţii Transilvania în data de 01 Martie.
Şi în acest an, manifestările se derulează pe parcursul mai multor zile, în intervalul 24 Februarie – 06 Martie, prin evenimente organizate atât la nivelul universităţii, cât şi la nivelul celor 18 facultăţi.
Sâmbătă, 29 februarie 2020, va avea loc Concursul de şah şi Cupa Universităţii Transilvania la baschet unde sunt invitaţi să participe copiii.
Duminică, 1 Martie, Mediateca Norbert Detaeye îi invită pe braşoveni la un mic concert de primăvară susţinut de TRIO PRIMAVERA. În Sala Auditorium va avea loc şi lansarea cărţii bilingve „Clădirea Rectoratului. Context istoric şi repere ale restaurării” iar mai apoi lansarea mascotei Etnovember 2020. Tot pe 1 martie, la Institutul de Cercetare-Dezvoltare, vor avea loc prezentarea unei maşini electrice şi a uneia electro-hidraulice. Tot la Institut vizitatorii vor putea vedea standuri holografice şi sisteme haptice. Pentru cei care vor să afle cum se foloseşte un defibrilator automat în situaţii de urgenţă, Facultatea de Medicină a pregătit o demonstraţie în corpul K al Universităţii.
Seara, începând cu ora 18.00 la Aula „Sergiu T. Chiriacescu” este programat Concertul susţinut de Orchestra de Cameră a Universităţii Transilvania. Sub bagheta dirijorului Traian Ichim vor concerta soliştii Radu Ropotan-vioară şi Szocs Botond – pian. În program: Antonio Vivaldi şi Serghei Rahmaninov.
Şi în săptămâna care urmează sunt programate evenimente pentru a marca Ziua Universităţii. Literatura iese şi anul acesta în oraş. Facultatea de Litere organizează luni, 02 Martie 2020, un nou program de lecturi publice de poezie, proză şi dramaturgie ale studenţilor, absolvenţilor şi profesorilor, eveniment care se va desfăşura în mai multe librării din centrul oraşului. Pe parcursul întregii zile la Centrul Multicultural poate fi vizitată expoziţia „AIVA. Semne de apă”.
În plus, vor fi ateliere, workshopuri tematice, seminarii, cursuri, simpozioane, dezbateri, expoziţii, concursuri şi spectacole.
Ne propunem ca în continuare comunitatea academică a universităţii noastre să fie o prezenţă activă în regiune nu numai în promovarea valorilor educaţionale europene şi universale, dar şi în implicarea în dezvoltarea de activităţi economice, socio-culturale, reprezentând una din instituţiile emblematice ale Braşovului.
Programul complet al manifestărilor dedicate Zilei Universităţii este disponibil pe site-ul Universităţii la adresa:
https://www.unitbv.ro/stiri-si-evenimente/176-stiri-si-evenimente/3438-ziua-universitatii.html