Managerul Spitalului de Psihiatrie și Neurologie din Brașov, pus la zid de cadrele medicale din subordine: ‘Cu oameni ca dvs. la comandă, vor muri sute de oameni’

Războiul declarațiilor dintre angajații Spitalului de Psihiatrie și Neurologie Brașov și directorul interimar escaladează. Cadrele medicale îl acuză pe managerul Nicușor Bâgiu că încearcă să intoxice opinia publică brașoveană. Cadrele medicale îi reproșează medicului aspecte înfiorătoare care se petrec pe secția pe care o conduce, cum ar fi faptul că traseul pe care este dusă mâncarea pacienților traversează zona de acces spre morgă. Sau faptul că asistentelor de pe secția Covid care stau îmbrăcate 6 ore în costum impermeabil li se cere să nu bea apă ca să nu folosească toaleta trebuind astfel să schimbe costumul de protecție.

„Altul este de vina!
„Judecați-mă pentru ce nu am făcut, niciodată, însă, pentru ceea ce am făcut!” declară medicul Nicușor Bîgiu într-un comunicat.
Luarea de poziție a d-lui dr. Bîgiu este o nouă tentativă de intoxicare a opiniei publice brașovene, așa cum vom vedea în cele ce urmează.

  1. „– spitalul a primit acordul D.S.P. Brașov pentru a deveni unitate Covid-19. Acest acord a fost primit în conformitate cu Ordonanța militară de instituire a stării de urgență, după analizarea circuitelor, spațiilor, dotărilor și schemei de personal.”
    Ieri, 04.04.2020, Spitalul de Neurologie și Psihiatrie Brașov, situat lângă Poarta Schei, nu avea circuite definite, traseele de transport ale alimentelor intersectându-se cu zona de acces către morgă și cu celelalte circuite operative ale spitalului.
    Să mai menționez faptul că asistentele de pe secția COVID, care își petrec 6 ORE îmbrăcate în costum impermeabil, FIINDU-LE INDICAT SĂ NU BEA APĂ, trebuind să poarte scutece pentru adulți, pentru că nu pot folosi toaleta în aceste condiții, trebuie să își cumpere singure scutecele în cauză? Considerați oare că DEMNITATEA acelor angajate este afectată?
  2. „– decizia de înlocuire a medicului coordonator al Secției de Psihiatrie din Zărnești s-a luat în contextul aprobării modificărilor de structură – conform adresei primite la data de 30.03.2020 – ce presupun relocarea Compartimentului Psihiatrie Cronici situat pe strada Mihai Eminescu în cadrul Secției Psihiatrie din Zărnești, dar și pentru a înlătura o oarecare “laxitate” în aplicarea protocolului de lucru privind supravegherea, controlul și limitarea infectării cu COVID-19 la Secția Psihiatrie din Zărnești (…)”
    În data de 31.03.2020, când dl. dr. Bîgiu a anunțat-o pe coordonatoarea secției Zărnești, că este destituită, nu exista un acord DSP. Consiliul de Administrație al Spitalului de Neurologie și Psihiatrie, întrunit în data de 01.04.2020, a solicitat inițial verbal, mai apoi în scris managerului interimar prezentarea acordului. Acesta nu a fost prezentat nici la ora actuală.
    Vă solicit și eu, public, așa cum a făcut-o și Consiliul de Administrație al spitalului în care dețineți funcția de manager interimar (nu spun spitalul în care activați, deoarece s-ar putea crea o confuzie cu Spitalul de Obstetrică și Ginecologie și cu Spitalul Mârzescu, în care activați) să prezentați adresa DSP din data de 30.03. în care se solicită restructurarea spitalului.
    Cât despre „laxitate” și protocol, vă adresez următoarele întrebări:
    • Ați instruit medicii secției Zărnești, dată fiind natura specifică acestei secții, care este diferită de cea a secțiilor de acuți, cu privire la proceduri, protocol și utilizarea de echipamente de protecție?
    • Ce ar fi trebuit să facă un medic în contextul apariției unui caz suspect/pozitiv COVID-19? Există protocol?
    Știu, întrebarea este retorică, deoarece este de notorietate faptul că nu ați transmis protocoale și nici nu ați asigurat instruirea cu privire la COVID-19 a medicilor din unitatea menționată.
  3. „Numirea noului medic coordonator, Tiberiu Szasz, s-a făcut la data de 01.04.2020, – pacientul menționat în materialele de presă ca fiind infectat cu noul coronavirus prezentând febră încă din data de 31.03.2020. Cazul a fost identificat și investigat de noul coordonator al secției. Pacientul are o dată probabilă a contaminării – înainte de 25.03.2020;”
Citeste și:  S-a terminat Yellowstone: ce urmează?

Din nou fals, d-le manager interimar. Pacientul în cauză se află pe secția d-nei. dr. Milhem. Dânsa a constatat probabil o creștere a temperaturii acestuia la prânzul zilei de 31.03.2020. Deoarece dvs. vă aflați în febra numirii prietenilor în funcții de conducere, folosindu-vă de criza, care pune în pericol viețile a mii de români, ați anunțat destituirea d-nei. dr. Simion încă din dimineața zilei de 31.03., întrerupând astfel circuitul de comunicare și făcând ca temperatura crescută să nu fie raportată de către dna. dr. Milhem.
Cât despre detectarea unei infecții COVID în lipsa simptomelor și a testării integrale a personalului medical și a pacienților din secția Zărnești, puteți să ne comunicați care ar fi fost soluția? Sunt sigur că nu numai opinia publică brașoveană, ci și specialiștii OMS ar fi încântați de o astfel de descoperire!
Cum calificați faptul că dl. dr. Titus Szasz a ales să adune întreg personalul spitalului la rapoarte de gardă, în situația în care exista o suspiciune COVID? Exista pericolul, ca persoanele expuse să îi infecteze pe cei, care încă nu fuseseră expuși?
Cum încadrați trimiterea personalului expus unui suspect COVID-19 acasă, la familii, în comunitate? Este posibil ca această decizie să cauzeze infectarea a sute de oameni și scăparea de sub control a infecțiilor?

  1. „- ancheta epidemiologică realizată pentru acest caz a constatat, similar situației din Suceava, lipsa de aderență a unei părți a personalului (8 persoane) în privința folosirii măștilor și mănușilor în data de 30.03.2020, (…)”
    Am contactat mai multe surse din interiorul secției Zărnești, care au declarat că o astfel de anchetă nu s-a desfășurat în data de 30.03.2020. Pentru a preveni o acuză de intoxicare cu intenție a opiniei publice, vă rog public să prezentați documentul în cauză și documentul prin care rezultatele anchetei au fost comunicate coordonatoarei secției Zărnești a spitalului, pe care dvs. îl conduceți în calitate de manager interimar.
  2. „– în contextul dat, reamintesc atribuțiile legale ale directorului medical: “11. participă, alături de manager, la organizarea asistenţei medicale în caz de dezastre, epidemii şi în alte situaţii speciale.”
    Această declarație nu vă face onoare. Din nou încercați să afectați reputația unui medic, care și-a făcut datoria, comunicându-vă în mod repetat deficiențele din unitatea, pe care o conduceți. Este de notorietate faptul că dvs. nu o informați pe dna. dr. Marinescu, cu privire la ședințele pe care le organizați numai împreună cu dna. Diana Țintea, director de îngrijiri în unitatea, pe care o conduceți.
    Să fie această apropiere motivul, pentru care asistentele, de care dna. Diana Țintea este responsabilă, sunt tratate cu atâta lipsă de atenție? Să fie acesta motivul pentru care instructajele sunt organizate atât de deficitar, încât se asigură practic contaminarea întregului personal medical cu COVID-19?
    Dna. Țintea, de ce trebuie să stea asistentele înghesuite într-un hol îngust, pentru a fi instruite și de ce trebuie să își dea TREI PERSOANE aceeași mască, de la una la alta? De ce trebuie să își cumpere asistentele propriile scutece pentru adulți? Nu vă afectează modul lipsit de demnitate în care subordonatele dvs. sunt tratate?
  3. „Dacă angoasa de după constituirea primelor două comitete de criză, în care s-a pregătit spitalul pentru situații deosebite, frânează procesul firesc al lucrurilor, ce facem? Așteptăm să treacă pandemia de la sine…? Uităm de pacienții care, fizic, nu au unde să fie internați…? Menținem spitalul “clean” până când trece pandemia….? Ne luăm concedii, demisionăm, facem hârtii de “înfierare” ca să fim iertați dacă nu iese totul bine…? Răspundem… la butoane??”
    NU VĂ ESTE RUȘINE?!? Angoasă? Angoasa este generată de haosul, pe care dvs. personal l-ați creat. Angoasa este generată de faptul că personalul din subordinea dvs. este tratat, de parcă s-ar dori infectarea intenționată a tuturor! Angoasa este alimentată de dvs. De la Zârnești a demisionat o singură asistentă, deși, după modul în care ați gestionat cazul, aproape întreg personalul medical din unitate trăiește cu părerea de rău că nu a făcut-o. Nu de teama COVID, ci de teama unui manager ineficient și incapabil.
  4. „media i-a forțat pe doctori să practice medicină “defensivă” din cauza fricii de malpraxis, din cauza înfierării , “ridicării în furci, în Piața Sfatului”! Câtă abnegație când un medic greșește…! (…) Aveți timp suficient, după pandemie, să ne expuneți în Piata Sfatului…”
    Nu, dle. dr. Bîgiu, nu putem aștepta până ce trece pandemia. Cu oameni ca dvs. la comandă, vor muri sute de oameni, care altfel ar putea fi salvați.
    S-ar putea să vă surprindă, dar nici un brașovean nu dorește să vă „expună în Piața Sfatului”. Brașovenii vor să trăiască! Vor să nu se infecteze, vor ca soțiile, soții, mamele, fiicele lor, care lucrează în spitalul condus de dvs. să nu fie expuse unui virus periculos din cauza incompetenței și ambiției dvs. Nu, nu vrem să vă vedem în Piața Sfatului. Dimpotrivă, dorim să nu vă mai vedem! Plecați! Lăsați un medic militar la cârmă! Lăsați un medic capabil!
    Scutiți-ne de atitudini melodramatice, d-le. dr. Bîgiu! Acesta nu este momentul să ne comportăm ca niște dive rănite în orgoliu! Sunt sute, mii de vieți în joc. Nu transformați Brașovul în Suceava!”, se arată în comunicatul transmis de cadrele medicale de la Zărnești

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.