Voluntarii Crucii Roșii, în linia întâi a luptei cu coronavirusul

15 voluntari ai Crucii Roșii asigură serviciile de furnizare alimente și bunuri de igienă personală pentru trei dintre centrele de carantină din Brașov

Sunt 15 tineri curajoși și inimoși care au ales ca, în această perioadă complicată și cu multe riscuri, să facă ceva mai mult decât să se protejeze pe ei. Au ales să îi protejeze pe toți brașovenii. De aceea ei intră în centrele de carantină și le asigură persoanelor aflate în carantină cele necesare.

Nu le este atât de frică că intră în contact cu persoane care vin din zone de risc, mai ales că încearcă să își ia toate măsurile de protecție. Satisfacția lor este că pot ajuta și cea mai mare bucurie este când primesc un zâmbet cald din partea celor pe care îi ajută.

Astăzi am discutat cu Alexandra și Andreea, care se pregăteau să intre într-un centru de carantină, pentru a le duce celor de acolo mâncare și apă. Amândouă sunt studente în Brașov și amândouă se numără printre cei 15 curajoși care intră în centrele de carantină.

După ce își ajută colegii să descarce alimentele, încep pregătirea pentru a intra în aceste centre. Sunt atente la fiecare detaliu, mai ales că o greșeală le poate schimba statul din voluntar, în persoană infectată. Pe lângă mănuși și măști, își iau combinezonul, ochelarii și vizierele.

Apoi încep să ducă alimentele la fiecare persoană din centru. În locul în care le-am întâlnit sunt 62 de persoane cazate, ceea ce înseamnă 62 de meniuri, 62 de sticle cu apă și alte lucruri de care persoanele de acolo au nevoie. Clădirea are 4 niveluri, iar ele trebuie să facă multe drumuri pentru a duce toate aceste produse. Nu se plâng nici de efort, nici de faptul se mișcă mai greu din cauza combinezonului sau că li se aburesc ochelarii. Fac toate astea pentru că simt că pot face ceva care să schimbe lumea, și pentru că alții au nevoie de acest ajutor.

Citeste și:  România a primit avizul formal al OCDE în domeniul politicilor educaţionale

„Am ales voluntariatul din dorința de a ajuta și alți oameni. Având în vedere că suntem foarte bine echipați, nu cred că suntem într-un pericol foarte mare și putem ajuta acești oameni. Suntem foarte fericiți când vedem că oamenii ne apreciază pentru munca noastră”, a mărturisit Andreea Tohănean, voluntar Crucea Roșie.

„Am ales să fiu voluntar din dorința ce a ajuta și de a-mi folosit timpul într-un mod constructiv. Ceea ce facem acum este periculos într-o oarecare măsură, dar ne asigurăm mereu că suntem protejați și echipați complet. Oamenii sunt cât de cât înțelegători aici, nu am prea avut situații neplăcute. Le vedem mereu zâmbetele pe fețe! Și asta e cel mai bun lucru pentru noi“, spune  Alexandra Andreea Călin, voluntar Crucea Roșie.

L-am întrebat pe un alt tânăr, care venise să ia echipamentele de protecție pe care primăria le asigură, cum de a ales să fie voluntar la Crucea Roșie:

„Inițial am primit această propunere de la profesoara mea de psihologie din liceu, dar am realizat cu timpul că îmi place foarte mult să fac acest lucru și să ajut oamenii din jurul meu și din comunitatea în care mă aflu. În această perioadă este dificil în anumite momente, dar este o satisfacție foarte mare atunci când ajuți și primești în schimb un zâmbet foarte cald din partea persoanelor pe care le ajuți”, Gelu Alexandru Popa, voluntar Crucea Roșie.

Citeste și:  Ce aduce noroc la bani în noul an: 5 lucruri pe care să le faci de Revelion

Coordonatorul acestei echipe frumoase este Iulian Staicu, de meserie ambulanțier.

„În această perioadă o parte dintre voluntarii Crucii Roșii, cei mai bine instruiți, membri a detașamentului de intervenții în caz de dezastre, se ocupă de distribuirea hranei în centrele de carantină, iar ceilalți se ocupă de acțiunile sociale pe care le făceam și înainte. Încercăm să continuăm proiectul «Banca de alimente» pentru persoanele vulnerabile, mai ales că acum numărul lor a crescut foarte mult, și să căutăm să ajutăm cât mai mult comunitatea brașoveană. Avem în jur de 15 voluntari la centrele de carantină, voluntari care au primit un instructaj de la medici și asistente care lucrează în domeniul epidemiologic, iar pentru proiectul «Banca de alimente» încercăm să angrenăm cât mai mulți voluntari, sunt în jur de 30-40 care vin foarte des. În cazul centrelor de carantină, de obicei ne întâlnim cu situații mai dificile la început, când persoanele intră în carantină venind din afară, în primele două-trei zile de carantină instituționalizată. Unele dintre acestea nu înțeleg că suntem aici să le ajutăm, că le vrem doar binele, dar că totodată vrem și binele restului populației, și că este necesar să stea 14 zile aici ca să nu se extindă această epidemie. Am avut situații mai deosebite, a fost chiar nevoie la un moment dat să chemăm și echipa de intervenție a Jandarmeriei, din cauza unei persoane nou-intrate în carantină care făcea scandal că trebuie să rămână aici, dar până la urmă lucrurile s-au calmat și chiar a fost externată zilele trecute, după ce rezultatele testului au arătat că nu este infectată. Am avut însă și multe situații plăcute, dar și situații stânjenitoare. Oamenii consideră că trebuie să ne mulțumească într-un fel, și atunci ne oferă bacșiș. Îi refuzăm și le explicăm că facem această activitate doar din plăcerea de a ajuta. Unul dintre cele șapte principii ale noastre este umanitatea, și din acest motiv suntem alături de ei. Sfatul nostru pentru brașoveni în această perioadă este să stea cât mai mult în casă, să evite deplasările inutile, să ne lase pe noi, voluntari sau personal de specialitate – medici, asistenți, ambulanțieri, să ne facem treaba. Dacă ei stau în casă, epidemia nu se răspândește și atunci ne este mult mai ușor să lucrăm. În final, toată lumea va ieși afară, la soare, ca înainte, după ce totul va trece“, spune Iulian.

Citeste și:  Preşedintele Klaus Iohannis a invitat, duminică, preşedinţii partidelor şi formaţiunilor politice la consultări

Celor 15, ca și tuturor voluntarilor, Primăria Brașov dorește să le spună: ,,Vă mulțumim, oameni inimoși ai Brașovului!”.

Voluntarii Crucii Roșii, în linia întâi a luptei cu coronavirusulÎn acest moment, Primăria Brașov are deschise șase centre de carantină, funcționale, dintre care la trei Crucea Roșie asigură serviciile de furnizare alimente și bunuri de igienă personală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.