Anunțul FRF: Când s-ar putea relua meciurile

Preşedintele FRF, Răzvan Burleanu, a declarat, vineri, că federaţia şi LPF lucrează cu trei scenarii pentru reluarea meciurilor de fotbal, în datele de 27 mai, 3 iunie sau 13 iunie, potrivit news.ro.

„Plecăm de la principiul că fotbalul trebuie să-şi desemneze câştigătorul pe teren. Plecând de la acest principiu am stabilit trei obiective startegice pe care trebuie să le urmăm. Primul este siguranţa şi sănătatea suporterilor, jucătorilor, staff-urilor şi tuturor persoanelor implicate în organizarea unei competiţii sportive. Al doiela obiectiv este legat de sustenabilitatea financiară a cluburilor, care se traduce prin lichiditatea acestora şi care mai departe se răsfrânge asupra întregii economii a fotbalului. Iar cel de-al treilea obiectiv este ca orice decizie pe care vom fi forţaţi să o luăm să producă cel mai mic nivel de nedreptate pentru toate cluburile care participă într-o competiţie. Mai sunt de jucat opt etape din play-off, 12 etape din play-out, la nivelul Ligii I, câte 14 etape la nivelul ligilor a doua şi a treia şi mai avem semifinalele şi finala Cupei României pentru care avem nevoie de alte trei date pentru a finaliza această competiţie şi să nu uităm de barajul de promovare din Liga a II-a în Liga I. În momentul de faţă lucrăm pe trei scenarii de reluare graduală a competiţiei, pe 27 mai, 13 iunie şi 13 iulie. Toate cele 53 de competiţii organizate astăzi în România, 52 de FRF şi una de LPF, toate acestea se vor amâna cel puţin până la momentul ridicării stării de urgenţă. Avem un dialog deschis şi cu Ministerul de Interne şi cu Ministerul Sportului să vedem dacă la începutul lunii mai se pot ridica anumite restricţii, astfel încât să putem să începem competiţia chiar pe 27 mai. Dacă vom începe pe 27 mai, vom putea să comunicăm echipele participante în cupele europene pe 28 iunie. Trebuie să luăm în considerare că termenul oficial comunicat de UEFA tuturor federaţiilor naţionale de finalizare a campionatelor interne este data de 30 iunie. Mai lucrăm pe un scenariu cu data de 13 iunie. Dacă vom putea să începe pe 13 iunie, asta înseamnă că vom putea să comunicăm echipele participante în Europa pe 15 iulie şi vom putea să organizăm barajul de promovare la 1 august. Trebuie să ne asigurăm ca play-out-ul de Liga I se termină odată cu campionatul Ligii a II-a. Nu există nicio comunicare oficială de la UEFA că sezonul trebuie să se termine la 3 august. În ultima videoconferinţă pe care am avut-o cu reprezentanţii UEFA, am discutat de flexibilitate, dar în niciun caz nu ne putem aştepta ca acest termen limită să fie 3 august, pentru că anumite ţări trebuie să-şi termine competiţiile mai devreme în comparaţie cu celelalte. Dacă campionatele mari din Europa vor intra mai târziu în competiţiile europene, asta presupune că noi, care trebuie să intăm din primele faze, trebuie să terminăm mai devreme”, a declarat Burleanu, la ProX.

Citeste și:  Polițiștii brașoveni, în campanie de informare pentru siguranța rutieră și utilizarea responsabilă a materialelor pirotehnice în perioada sărbătorilor

El a estimat la 20-25 la sută pierderile cluburilor româneşti dacă fotbalul nu se va relua în iunie.

„Cele mai puternice campionate din Europa preconizează pierderi între 20 şi 25 la sută dacă competiţia nu se va relua. Acelaşi impact financiar mă aştept să-l înregistrăm şi la nivelul Ligii I, dacă nu se va relua în iunie, cel mai târziu. Îmi este teamă că dacă nu vom relua competiţia cel mai târziu în luna mai (n.r – iunie) nu vom mai găsi în România 14-16 cluburi profesioniste, atat în Liga I, cât şi în Liga a II-a la un loc. Altfel spus, impactul economic al acestei crize poate fi dincolo de cel mai crunt coşmar. Şi chiar dacă unele cluburi vor avea capacitatea să se salveze în această vară, impactul acestei crize îl vom resimţi şi în următorii ani”, a precizat şeful FRF.

Citeste și:  România a primit avizul formal al OCDE în domeniul politicilor educaţionale

Liga I este înteruptă de la 12 martie, când FRF a decis suspendarea tuturor competiţiilor fotbalistice, din cauza pandemiei de coronavirus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.