Parcul cultural După Ziduri, evaluat pe teren

O echipă a Primăriei Brașov, condusă de viceprimarul Laszlo Barabas, a efectuat, împreună cu reprezentanții Asociației Amural, o evaluare pe teren a necesarului de lucrări și investiții pentru punerea în valoare a turnurilor și bastioanelor din zonele După Ziduri și Aleea de sub Tâmpa, și implementare unui proiect cultural pentru redarea acestora circuitului turistic. 

„Astăzi, împreună cu cei de la Asociația Amural am efectuat o trecere în revistă a turnurilor și bastioanelor din zona După ziduri și Aleei de sub Tâmpa, iar în perioada imediat următoare vom pune pe hârtie toate lucrările de reparații și investiții care sunt necesare, astfel încât, împreună, să putem pune în valoare turnurile și bastioanele din Brașov“ – Raul Negoiță, directorul Direcției tehnice din cadrul Primăriei Brașov

„Am fost astăzi împreună cu echipa Primăriei Brașov pentru a vedea care sunt primele lucruri pe care le putem implementa în proiectul Parcului Cultural. Am fost pe Aleea după Ziduri și pe Aleea de sub Tâmpa, tratăm integrat întregul ansamblu de edificii medievale și lucrăm împreună pentru a da drumul cât mai curând acestor spații. Într-o primă fază vom începe proiectul acestui parc cultural în zona După ziduri, iar în faza a doua vom continua pe Aleea de sub Tâmpa, pentru a crea un inel în jurul cetății, care să fie atât un parc natural și pietonal, cât și cultural, de patrimoniu și de cultură contemporană. Noi venim cu acest strat de cultură contemporană, în turnurile medievale, în galeriile de după ziduri, în fostul cinematograf «Popular». Toate vor funcționa împreună și se vor completa. La cinematograful Popular va fi spațiul cel mai potrivit pentru evenimente mici, medii, cu public așezat sau în picioare, și chiar evenimente în aer liber, pe viitoarea esplanadă a cinematografului, în galeriile (,,catacombe” n.n.) de După Ziduri vrem să facem un muzeu digital, va avea nevoie de ceva timp și infrastructură, Turnul Negru va fi o galerie de artă vizuală, iar la baza lui vom avea evenimente în weekendurile de vară, iar în Turnul Alb ne gândim la un muzeu al științelor. Colaborăm cu alte organizații și ne gândim care este cea mai bună soluție“, a declarat Răzvan Pascu, vicepreședintele Asociației Amural. 

Citeste și:  Bradul de Crăciun al clubului Kids Tâmpa Brașov a umplut sala cu aproape 1000 de sportivi ai Brașovului

Discuțiile dintre Primăria Brașov și Asociația Amural cu privire la amenajarea acestui parc cultural au început încă de anul trecut, iar la începutul acestui an, acest ONG a demarat chiar o campanie de strângere de semnături pentru a vedea care este susținerea de care beneficiază acest proiect în rândul brașovenilor, iar aproximativ 3.200 de persoane și-au arătat susținerea pentru acest concept cultural. 

Scopul vizitei pe teren de astăzi a fost de a identifica lucrările de amenajare pentru a asigura un acces facil la aceste obiective și investițiile necesare pentru a asigura funcționalitatea acestor monumente. O analiză separată s-a făcut pe amenajările necesare pentru transformarea catacombelor din zona Aleii După Ziduri într-un muzeu de artă virtuală.

Citeste și:  Polițiștii brașoveni, în campanie de informare pentru siguranța rutieră și utilizarea responsabilă a materialelor pirotehnice în perioada sărbătorilor

Cei doi parteneri au stabilit ca până la finalul acestei luni să stabilească necesarul de lucrări și costurile necesare, iar, în paralel, Municipalitatea va continua lucrările de reabilitare din această zonă (între Aleea de După Ziduri și cele două turnuri, Alb și Negru n.n.).

Proiectul pe care Asociația Amural și Primăria Brașov doresc să-l realizeze împreună pleacă de la principiul că moștenirea naturală și patrimoniul cultural ale Brașovului aparțin tuturor brașovenilor. Parcul cultural va fi un spațiu cu o rețea densă de spații și organizații culturale active, accesibile oricui, cu spații verzi deschise permanent, spații culturale deschise zilnic și cu programe și evenimente culturale frecvente. Prima etapă va viza amenajarea unor spații din zona După Ziduri și colaborări cu alte instituții de cultură care au puncte de interes în zona menționată. Sunt vizate fostul Cinematograf Popular, aflat acum într-un proiect de reabilitare, piața Brassai (noua piață care face legătura între Piața Sfatului și Aleea După Ziduri), Turnul Alb, Turnul Negru, galeriile subterane din Dealul Warthe. Ca un prim pas, Asociația Amural are deja depus spre finanțare europeană nerambursabilă un proiect de creare a unui ghid digital, sub formă de aplicație mobilă, cu obiective în realitate augmentată și accesibilizare pentru persoanele cu deficiență de auz și nevăzători, în zona vizată. Proiectul se numește Immersive Heritage / Cities for all, se desfășoară cu parteneri din Londra, Tenerife, Verona și Paris, este coordonat de de Municipalitatea Verona și, la Brașov, beneficiază de sprijinul Primăriei Brașov.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.