Valabilitatea cardurilor de sănătate emise până în 31 decembrie 2014 se prelungește cu 7 ani, a anunțat, vineri, Casa Națională de Asigurări de Sănătate. În acest fel, se fac economii de până la 30 de milioane de euro, potrivit CNAS, potrivit Mediafax.
Conform unui comunicat al CNAS, Guvernul a aprobat o Hotărâre care prevede că, începând cu luna iulie 2020, se generează și se rescriu noi certificate digitale pentru cardurile naționale de asigurări de sănătate emise până la data de 31 decembrie 2014. Termenul de valabilitate al acestor carduri este de 7 ani de la data rescrierii certificatului.
Această reglementare vine în contextul în care valabilitatea ar fi expirat în anul 2020 pentru aproximativ 4,2 milioane de carduri, urmând ca în anul 2021 să expire alte 10 milioane de carduri.
„Soluția de prelungire a certificatelor inscripționate pe cardurile naționale va face economii substanțiale, de peste 30 de milioane de euro, binevenite în perioada dificilă pe care o traversăm, în care există o presiune financiară suplimentară în sistemul de sănătate determinată de pandemie”, a declarat Adela Cojan, președintele CNAS.
Costurile acestei soluții sunt în valoare de aproximativ 550 de mii de lei, față de 165,4 milioane de lei, cât ar fi costat retipărirea a 14,2 milioane de carduri de sănătate.
„Scrierea noului certificat pe CIP-ul cardului se va face în mod automat. La nivelul aplicației furnizorului de servicii medicale, în momentul introducerii cardului în cititor, sistemul va detecta certificatul expirat și îl va înlocui fără nicio intervenție a furnizorului”, a mai transmis CNAS.