Caii și poneii de la Zoo, folosiți pentru hipoterapia persoanelor cu autism

În urma unui parteneriat între Municipalitatea brașoveană, prin Grădina Zoologică și Asociația „Copii de Cristal”, caii și poneii de la Zoo vor fi utilizați pentru hipoterapia persoanelor cu tulburare din spectrul autist, care frecventează centrul acestei asociații.
,,Având în vedere că în luna iulie vom aduce prima zebră de la Grădina Zoologică din Zagreb și trebuia să eliberăm țarcul în care sunt acum caii, am încercat să găsim o soluție cât mai bună pentru utilizarea acestora. În urma recomandării domnului primar, am avut o discuție cu reprezentanții Asociației Copii de Cristal, care ne-au spus că acești cai pot fi folosiți pentru terapia persoanelor cu autism. Consider că este cea mai bună variantă, în felul acesta avem siguranța că acești cai au ajuns pe mâini bune și că sunt de folos unor persoane care au mare nevoie de ei”, a declarat viceprimarul Laszlo Barabas.

,,Beneficiarii care frecventează Asociația Copiii de Cristal, fiind majoritatea din mediul urban, nu au interacționat în mod firesc cu animale de talie mare, cum este un cal, iar la prima vizită la Centrul de Echitație s-au simțit foarte bine, absolut toți au vrut să încalece, până și cei mai timizi. Emoțiile și fericirea lor au fost vizibile, atât pentru însoțitori, cât și pentru personalul centrului. Au verbalizat mai mult ca niciodată după această experiență, iar de atunci întreabă foarte des: când mai mergem la cai?. În urma unei sesiuni de hipoterapie s-au obținut mai multe răspunsuri favorabile la stimuli decât după o zi obișnuită de terapie în centru. Era evident că trebuia repetată experiența aceasta, dar din păcate nu ne putem permite atât cât ar fi nevoie, din cauza costurilor de transport și a celor de acces în centrul de echitație. În cadrul asociației avem foarte multe cazuri sociale – beneficiari pentru care aparținătorii nu pot plăti costul integral al terapiei – pe care le susținem din donații, iar resursele financiare necesare pentru excursii și deplasări sunt reduse, de aceea apelăm la sponsori pentru a putea implementa acest proiect. Propunerea venită din partea Grădinii Zoologice și a Primăriei Municipiului Brașov, de a prelua în custodie 2 cai și 4 ponei, plus un pui de o săptămână al unei femele, este foarte binevenită pentru beneficiarii asociației noastre. Împreună cu colega noastră specializată în hipoterapie vom putea pregăti și desfășura sesiunile de hipoterapie în cadrul asociației. Mulțumirile noastre merg, din nou, către Primăria Municipiului Brașov, care întotdeauna a susținut și sprijinit activitatea în comunitate a asociației noastre”, a declarat Gabriela Plopeanu, reprezentanta asociației.

Citeste și:  Recunoaște Narcisistul: Fermecătorul care te minte și manipulează pentru a te controla


Hipoterapia este metodă care folosește interacțiunea supravegheată de personal specializat cu caii și poneii ca mijloc de stimulare a dezvoltării motorii, emoționale și sociale a persoanelor cu nevoi speciale.
Este aplicată de terapeuți cu studii și pregătire în terapia cu animale, terapia fizică, ocupațională și terapia limbajului. Ajută în ameliorarea afecțiunilor de tip neurologic și neuromuscular. Pentru multe persoane cu dificultăți motrice, călăria oferă o libertate pe care altfel nu ar fi cunoscut-o.
Aceasta formă de terapie exploatează caracteristicile corporale ale cailor și mersul lor specific, permițând o relaxare musculară, cu precădere în zona șoldurilor și a coloanei vertebrale inferioare, favorizând astfel echilibrul și siguranța. Ritmul pașilor cailor fiind mai aproape de ritmul cardiac al mamei, induce pacientului o stare de relaxare mai accentuată.

Citeste și:  10 Lecții importante pe care majoritatea oamenilor le învață prea târziu în viață

Prima zebră la Grădina Zoologică Brașov
În luna iulie va ajunge la Grădina Zoologică Brașov o zebră Grant (Equus quagga boehmi), de 2 ani, donație de la Zoo Zagreb. Grădina Zoologică Brașov face demersuri ca în perioada următoare să mai aducă un mascul și o femelă, care vor fi adăpostiți în țarcul în care erau caii. Este prima dată în istoria Zoo Brașov când în colecția de specii de animale se va număra și zebra.
În paralel, Grădina Zoologică este în discuții pentru a aduce în țarcul de zebre și 2-3 pui de struți, astfel încât cele două specii să se acomodeze una cu cealaltă.
Conform reglementărilor în domeniu, animalele noi sunt ținute o perioadă de 30 de zile în carantină, astfel că zebra va putea fi văzută de vizitatori începând cu luna august.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.