Platforma Rulmentul se transformă în parc: Scenariile de lucru propuse de Banca Mondială

În ședința ordinară a Consiliului Local din data de 31 iulie, va fi supus votului consilierilor municipal proiectul de regenerare urbană a fostei platforme industriale Rulmentul, prin transformarea ei în zonă verde și de agrement. Adoptarea acestei hotărâri este necesară pentru ca municipiul Brașov să poată beneficia de o finanțare nerambursabilă pentru elaborarea documentației tehnice necesară implementării proiectului Reconversie zone abandonate în zone verzi – Zona industrială Rulmentul. Astfel, Municipalitatea va aplica în cadrul Programului Operațional Asistență Tehnică 2014-2020, Obiectivul Prioritar 2 – O Europă mai verde, cu emisii scăzute de carbon, Obiectivul specific ”Îmbunătățirea protecției naturii și a biodiversității, a infrastructurii verzi în special în mediul urban și reducerea poluării”, pentru elaborarea documentației tehnice care va conține: studiul de fezabilitate, studii geotehnice, expertize tehnice, studii pentru obținerea acordurilor/ avizelor de mediu, studii hidrologice, studii topografice, documentații cadastrale, documentația de avizare a lucrărilor de intervenție, după caz. Valoarea estimată a acestei finanțări este de 434.350 euro, respectiv 2.103.775 lei, calculat la cursul pentru luna mai 2020.

„Vineri voi prezenta domnilor consilieri propunerea noastră de transformare a fostei întreprinderi Rulmentul într-o zonă verde de aproape 20 de hectare, la care se vor adăuga funcțiuni de agrement, educative și sportive, astfel încât Rulmentul va deveni cel mai mare parc al Brașovului, având peste 31 de hectare. Specialiștii Băncii Mondiale, cu care noi colaborăm, ne-au prezentat mai multe scenarii, și cred că aceasta este ce mai bună soluție nu doar pentru brașovenii care locuiesc în zona nouă a cartierului Tractorul, ci și pentru ceilalți brașoveni, care vor să se relaxeze într-un parc care dispune de toate facilitățile de agrement. Acest proiect este inclus pe lista de proiecte transmisă la ADR Centru (Agenția de Dezvoltare Regională, n.n.), proiecte pe care intenționăm să le implementăm cu finanțare de la Uniunea Europeană, începând cu 2021. Putem beneficia de o finanțare nerambursabilă de peste 2 milioane de lei, pentru pregătirea documentației necesare realizării acestui parc și cred că ar trebui să accesăm aceste fonduri, pentru a mai scădea din presiunea de pe bugetul local. Cred că acest proiect de regenerare urbană va contribui semnificativ la creșterea calității vieții în orașul nostru și la un mediu mai curat. În paralel, continuăm și cu proiectul de amenajare a unui parc de agrement în locul fostelor platforme de deșeuri din Timiș-Triaj. Odată cu finalizarea acestor lucrări, putem spune că zona de est a orașului devine una dintre cele mai verzi zone ale Brașovului“, a declarat reprezentantul Primăriei Brașov.

Citeste și:  Bradul de Crăciun al clubului Kids Tâmpa Brașov a umplut sala cu aproape 1000 de sportivi ai Brașovului

 La baza proiect stă unul dintre cele trei scenarii propuse de către experții Băncii Mondiale, în cadrul Acordului de Servicii de Asistență Tehnică rambursabile privind Programul de Dezvoltare Urbană Brașov, care are ca principal scop transformarea zonei într-un imens parc. Astfel, sunt menținute 8% dintre clădirile existente și pe 17,5 ha se amenajează parcuri și spații verzi create pe loturi. În cadrul acestui scenariu, se vor păstra doar clădirile cu valoare arhitecturală, care vor fi reconsolidate, renovate și utilizate pentru diferite tipuri de funcționalități. Se are în vedere dezvoltarea de clădiri noi pe o suprafață de 20.000 mp. Proiectul include amenajarea unui parc de distracții, a unui sat pentru activități sportive, studio de filme, muzeu, școală, grădiniță și centru expozițional.

La baza transformării fostei platforme Rulmentul în parc și zonă de agrement stau mai multe documente strategice adoptate de Consiliul Local

1. Strategia Integrată de Dezvoltare a Zonei Metropolitane Brașov 2014-2023 (SIDU), Obiectivul strategic 3 – Calitate și mod de viață, Obiectivul specific 3.2 – Creșterea calității spațiului public și a fondului de locuit, Programul de dezvoltare 3.2.5  – Brownfields. Reconversia funcţională şi utilizarea terenurilor şi suprafeţelor abandonate Dealul Melcilor şi zona Rulmentul.

Urbanizarea accelerată din ultimii ani din Brașov, cauzată în principal de fenomenul de migrație din alte zone ale țării, a generat o explozie în domeniul construcțiilor de locuințe. Creșterea densității locuirii a generat o nevoie sporită de spațiu urban. Astfel, au fost construite cartiere rezidențiale în zonele limitrofe ale municipiului, zona Tractorul – Rulmentul fiind cea mai dinamică în acest domeniu. Dezvoltarea acestei zone, care cuprinde o suprafață de 450 ha, reprezentând aprox. 40% din suprafața orașului, reclamă asigurarea funcțiunilor necesare, între care spații verzi și locuri de joacă pentru copii, inclusiv prin reconversia zonelor abandonate de tip brown field.

Citeste și:  S-a terminat Yellowstone: ce urmează?

2. Strategia de adaptare la schimbările climatice în Municipiul Brașov menționează lipsa spațiilor verzi și atenționează asupra faptului că aceasta amplifică efectele temperaturii ridicate în perioada verii, în special în zonele urbane dominate de situri industriale abandonate, cum este Platforma Rulmentul. De asemenea, există riscul de accentuare a insulelor de căldură urbană, ca urmare a existenței unor suprafețe extinse de situri industriale total sau parțial poluate/ abandonate (cca. 1300 ha conform PUG), cu suprafețe asfaltate/ betonate foarte întinse, care nu au fost reconvertite funcțional.

3. Planul Integrat de Calitate a Aerului în Municipiul Brașov 2018-2020, Măsura 1.1.16 – Creșterea suprafeței spațiilor verzi și gestionarea celor existente.

Această măsură trebuie finalizată până în anul 2022 și are ca indicator de monitorizare  100.000 mp de suprafață amenajată de spațiu verde cu arbori. Prin realizarea ei, se estimează reducerea  emisiilor de NOx cu aprox. 0,8 t şi a PM10 cu 1 t pe durata planului.

Situația existentă a sitului Rulmentul

Terenul vizat este un teren de tip brown field, rezultat din încetarea activităţii companiei Rulmentul, finalizată în anul 2011 prin darea în plată a jumătate din activele companiei către creditorii bugetari: Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, Autoritatea Naţională Vamală şi Direcţia Fiscală a Municipiului Braşov.

Pe teritoriul fostei platforme Rulmentul se găsesc clădiri cu o valoare istorică importantă (hangarele pentru avioane construite în 1936). Vecinătăţile zonei au în prezent destinaţie industrială, aici desfăşurându-şi activitatea o serie de firme private, comercială (Coresi Shopping Resort – cea mai mare dezvoltare de retail – 45.000 mp mall si 13.500 mp retail park) şi rezidenţială (cartierul nou construit în zona Coresi).

Citeste și:  Polițiștii brașoveni, în campanie de informare pentru siguranța rutieră și utilizarea responsabilă a materialelor pirotehnice în perioada sărbătorilor

Prin Hotărârile nr. 445/2012 şi 446/2012, Consiliul Local al Municipiului Braşov a solicitat preluarea din domeniul public al statului în domeniul public al municipiului Braşov şi în administrarea Consiliului Local al Municipiului Braşov a imobilelor mai sus menţionate, cu intenţia de a obţine finanţare nerambursabilă în cadrul POR 2007-2013 AP 1 DMI 1.1 – Planuri integrate de dezvoltare urbană, pentru reabilitarea siturilor industriale poluate şi neutilizate şi pregătirea lor pentru noi utilizări economice, în speţă platforma Rulmentul.

Printr-o Hotărâre a Guvernului, emisă în anul 2010, Municipiul Braşov a luat în administrare 14,6 ha de teren şi 30 de clădiri (inclusiv spaţii fără utilitate, precum fosta staţie de pompare şi de decantare a nămolului, depozitele de carburanţi), iar în anul 2015, prin Hotărârea Guvernului nr. 395, Municipiul Braşov a preluat alte 39 de active ale fostei companii Rulmentul, dintre care 17 clădiri.

Conform celor două hotărâri de Guvern menţionate, este interzisă exploatarea din punct de vedere imobiliar a suprafeței de 31,3 ha pentru care Municipiul Braşov este proprietar, sau deține drept de administrare conform actelor normative mai sus invocate.

Scenariile propuse de Banca Mondială

  1. Scenariul 1: sunt menținute 61% dintre clădirile existente, care vor fi reconsolidate, recondiționate și utilizate pentru diferite tipuri de funcționalități: unitate comercială, funcționalități publice (muzeu, centru expozițional, clădire administrativă, grădiniță, școală, centru medical, clădire cu uz mixt). Se vor amenaja, de asemenea, un motodrom și pe o suprafață de 13,3 ha, parcuri și spații verzi, pe loturi.
  2. Scenariul 2: sunt menținute 36% dintre clădirile existente, care vor fi renovate, reconsolidate și folosite pentru diferite tipuri de funcționalități. În acest scenariu, se propune dezvoltarea de clădiri noi pe o suprafață de 23.500 mp și reconversia celui mai mare depozit de pe amplasament prin demolarea părții de mijloc și dezvoltarea de blocuri rezidențiale deasupra. Pe o suprafață de 14,2 ha, se amenajează parcuri și spații verzi create pe loturi.

Scenariul 3: sunt menținute 8% dintre clădirile existente și pe 17,5  ha se amenajează  parcuri și spații verzi create pe loturi. În cadrul acestui scenariu, se vor păstra doar clădirile cu valoare arhitecturală, care vor fi reconsolidate, renovate și utilizate pentru diferite tipuri de funcționalități. Se are în vedere dezvoltarea de clădiri noi pe o suprafață de 20.000 mp. Proiectul include amenajarea unui parc de distracții, a unui sat pentru activități sportive, studio de filme, muzeu, școală, grădiniță și centru expozițional.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.