Împinși de foame, tot mai mulți brașoveni ‘dau atacul’ în magazine: Furturile de alimente s-au înmulțit

Fenomen îngrijorător la Brașov: furturile din magazine. Rămași fără venituri, tot mai mulți brașoveni, împinși de foame, își riscă libertatea încercând să-și procure hrana furând de pe rafturile magazinelor. Pandemia Covid și starea de urgență i-a lăsat pe mulți brașoveni pe drumuri. Potrivit Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, rata șomajului a crescut în luna iulie 2020 cu peste trei procente față de anul 2019.

Statistica se referă doar la șomerii aflați în plată. În realitate creșterea este de peste 10%, potrivit analiștilor, dacă ar fi incluși toți românii fără venituri. Multe firme au trecut la disponibilizări de personal. Rămași pe drumuri, șomerii și-au epuizat toate resursele financiare, iar foamea i-a împins la gesturi disperate. Așa se face că, unii brașoveni, care nu mai au bani pentru măncare intră în magazine și încearcă să păcălească vigilența agenților de pază.

Citeste și:  Ce te costă mita electorală?

În unitățile alimentare cei care încearcă să fure alimente au găsit teren propice, pentru că și firmele de pază au făcut reduceri de personal, astfel că magazinele care ar trebui supravegheate de doi trei agenți de securitate sunt lăsăte în grija unui singur om. Acesta, însă, este prea ocupat cu testarea temperaturii clienților care intră în magazin și respectarea normelor de siguranță anti-Covid, ca să mai poată patrula printre rafturi.

„Sunt singur pe tură și trebuie să supraveghez un magazin foarte mare, nu pot să văd ce se întâmplă printre rafturi și nici să percheziționez toți clienții nu pot. Există camere de supraveghere, dar când studiem imaginile este deja prea târziu. Din această cauză, zilele de inventar sunt un adevărat coșmar, pentru că lipsurile ne sunt imputate nouă, agenților de pază, din salariu. Nu cred că am plecat vreo lună cu toți banii acasă”, ne-a declarat angajatul unei societăți de pază din Brașov.

Citeste și:  Braşov: Patru bărbaţi, sancţionaţi după ce şi-au fotografiat buletinul de vot

Zilnic, numeroși brașoveni sunt prinși cu alimente nedeclarate atunci când trec de casele de marcat. Nu toate cazurile se finalizează la Poliție. Potrivit Biroului de Presă din Cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Brașov, ”în luna mai au fost înregistrate 42 de dosare penale, în iunie – 22 de dosare, iar în iulie – 36 de dosare, pentru furturi din magazine”.

O bună parte dintre administratorii unităților de alimentație publică, mulțumiți că și-au recuperat prejudiciul îi lasă pe cei prinși să plece. În alte cazuri, „clienții” descoperiți cu alimente ascunse sunt puși să plătească toată lipsa din gestiune, pentru a scăpa de reclamație.

Citeste și:  Cu ce se ocupă, de fapt, parlamentarii României?

„Nu există săptămână în care să nu fie prinși câțiva clienți cu marfă ascunsă pe sub haine, prin plase sau băgate în interiorul unor obiecte personale cu care oamenii au intrat în magazin. Produsele ambalate de dimensiuni mai mici sunt cel mai des furate. Salamul, cașcavalul sau conservele, care pot fi ascunse cu ușurință, sunt cel mai des furate de pe rafturi. Sunt clienți, care deși au mai fost prinși cu alimente ascunse în haine, revin în magazin la furat”, ne-a povestit angajata unui magazin alimentar din Brașov.
Recordul în deține un brașovean care, în luna august, a fost prins de patru ori furând de la aceeași unitate de alimentație publică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.