Imagini cutremurătoare surprinse la Centrul Rezidențial pentru Persoane Vârstnice din Făgăraș. Bătrânii internați în centru sunt lăsați pradă gândacilor, și sunt hrăniți cu pâine mucegăită. Pentru aceste condiții inslubre în care sunt cazați bătrânii, aparținătorii trebuie să plătească 3.000 de lei pe lună. Nici personalul centrului nu beneficiază de condiții mai bune. Îngrijitorii au fost trimiși să doarmă pe saltele, în curtea centrului de bătrâni.
Centrul Rezidențial pentru Persoane Vârstnice din Făgăraș a fost dat de către Primăria Făgăraș, în administrare, prin contract de concesiune, în anul 2014 unei asociații din Brăila. De atunci, asociația gestionează această locație de îngrijire a vârstnicilor, iar în loc de redevență, Municipiului Făgăraș i-au fost alocate 15 locuri pentru cazurile sociale. De la sfârșitul anului trecut însă, la Primăria Făgăraș au fost semnalate mai multe nereguli din acest centru, recunoaște primarul Făgărașului. S-au început verificările, dar o dată cu instituirea stării de urgență și apoi de alertă, reprezentanții autorității locale nu au mai avut acces în acest centru, potrivit fagarasultau.ro.
„Îmi pare rău că în perioada electorală avem astfel de evenimente, dar trebuia să sesizez public o situație destul de gravă de la centrul de vârstnici din Făgăraș și anume: ieri am primit sesizări și imagini cu ceea ce se întâmplă acolo, vizavi de curățenie și de calitatea actului de la acest centru. Aș vrea să reamintesc că acest centru este gestionat de o asociație din Brăila. Această asociație a câștigat un contract de concesiune în anul 2014, pe o perioadă de 10 ani. În ultima perioadă, în urma mai multor sesizări, am început verificările, dar a venit starea de urgență, apoi starea de alertă și noi nu am mai avut acces în centru. Am sesizat instituțiile statului: AJPIS, Poliția, am reziliat contractul pentru neconformități, conform articolelor din contract și nerespectarea contractului. Ni s-a refuzat preluarea centrului și am făcut notificare de evacuare, prin executor judecătoresc. Eu cred că instituțiile statului trebuie să-și facă datoria, să verifice aceste imagini, ceea ce se întâmplă acolo. Aș vrea să adaug că în urmă cu două luni am vorbit cu doamna director de la AJPIS Brașov și i-am explicat despre ce este vorba la acest centru, i-am explicat că asociația folosește o portiță din lege, pentru a depune repetat documentație, pentru a-și lua acea licență provizorie. Dânsa mi-a spus că nu ar trebui să-i spun eu ce să facă, că ei în perioada aceasta nu au cum să vină să verifice și să nu mai fac presiuni asupra lor de a veni să verifice ce se întâmplă în centru și mi-a închis telefonul“, ne-a spus Gheorghe Sucaciu, primarul Făgărașului, în cadrul unei conferințe de presă.
Nepotul unui vârstnic, internat la acest centru, a fost cel care intrat în posesia acestor fotografii revoltătoare și imediat le-a făcut publice.
„Sunt unul din aparținătorii, care au bunici internați în azilul de pe strada Cetății din Municipiul Făgăraș. În seara zilei de 1 septembrie, am sunat la personalul căminului, pentru a mă informa de starea rudei pe care o am internată acolo, fiind îngrijorat mai ales de faptul că săptămâna trecută au fost depistate în centrul respectiv 21 de cazuri de persoane infectate cu coronavirus. Doamnele de la centru, după ce mi-au dat informațiile solicitate de mine, s-au plâns de condițiile în care își desfășoară activitatea și în care sunt cazate și îngrijite persoanele vârstnice: gândaci, saltele murdare, hrană mucegăită. Mi-au spus citez: „Am întrebat ce facem pentru că nu putem dormi în camere din cauza gândacilor și ni s-a spus să scoatem paturi sau saltele afară și să dormim. Mi-au trimis și un set de fotografii din interiorul centrului. Din fotografii deduc faptul că doamnele angajate acolo, s-au conformat indicațiilor și au dormit afară. Dar cu bunicii de acolo ce s-a întâmplat ? Au rămas între gândaci presupun. Văzând fotografiile, am decis să formulez o sesizare către instituțiile competente locale și județene. Este inadmisibil să plătești aproape 3000 de lei pentru asemenea condiții. De fapt nici nu mai contează suma, și gratuite dacă erau serviciile sociale oferite nu ar fi trebuit să se întâmple așa ceva“, ne-a declarat nepotul unui vârstnic care este internat în centru.
„Ceea ce se întâmplă în momentul de față, după cum știți că acolo există un focar de infecție cu noul coronavirus, dar mai mult de atât, personalul de acolo, așa cum am văzut în filmări, doarme afară, mizeria din centru este de nedescris și vreau să cer și public acestei asociații să predea centrul Asociației compusă din Spital, Direcția de Asistență Socială și Primărie, pentru că această asociație, ADIF, este pregătită să preia centrul și de a avea grijă de beneficiarii centrului. Sunt vârstnicii noștri și nu cred că merită asemenea tratație și le cer încă o dată public să părăsească acest centru și să-l predea asociației“, a mai spus primarul.
În urma acestor imagini, la centru au ajuns în această dimineață și inspectorii de sănătate publică.
„Am constat la ora la care am făcut controlul că nu au fost luate toate măsurile în vederii combaterii infectării cu insecte. Ideea este că există contract cu firmă specializată în efectuarea operațiunilor de dezinfecție, dezinsecție și deratizare. S-au efectuat două astfel de operațiuni în luna iulie și august, există rapoarte, procese verbale de execuție, care au fost lăsate de operatorii , doar că nu s-au luat toate măsurile necesare, asta implică și operațiune de curățenie curentă. Degeaba facem dezinsecție, dacă nu facem operațiune de curățenie curentă. De asemenea, am constat că nu sunt asigurate în cantități suficiente produse biocide, aici mă refer la antiseptice și dezinfectante de suprafețe și cele care există nu sunt avizate din punct de vedere sanitar de către Ministerul Sănătății. Pentru toate aceste deficiențe constatate a fost aplicată o sancțiune în valoare de 10.000 de lei și s-au acordat termene scurte, în vederea remedierii deficiențelor“, ne-a declarat Anca Bâțiu, purt. de cuv. al DSP Brașov.
Conducerea asociației care administrează centrul se apără și spune că totul este o „făcătură“.
„Din punctul nostru de vedere, imaginile respective sunt tendențioase și cred că sunt și puțin aranjate, pentru că DSP -ul nu a găsit nicio neregulă în circuitul alimentar, în bucătărie, magazia de alimente. Singurele nereguli descoperite sunt la nivelul substanțelor de dezinfectare, care nu au aviz bio,nu sunt biocide. Noi am primit din donații substanțe biocide care nu au traducere în limba română, dar sunt biocide 100%. Remedierea o să o facem în 24 de ore vizavi de partea acesta de asigurare cu substanțe biocide avizate. De asemenea, partea cu invazia, cu gândacii, pot să vă spun că au fost făcute două dezinsecții, una în luna iulie și una în 18 august, dealtfel în procesul verbal al celor de la DSP este specificat faptul că s-au făcut dezinfecții conform proceselor verbale și conform facturilor din datele respective. Din păcate, nu putem să le facem mai des, pentru că substanțele respective sunt nocive. E posibil să mai fi fost insecte fiindcă și aceste substanțe biocide au tot felul de acțiuni. Am văzut fotografiile, din punctul meu de vedere sunt aranjate, tendențioase și sunt făcute să servească unor interese care nouă ne sunt bine cunoscute. Fotografiile sunt făcute de personalul din centru, personal care este carantinat. Nu mi se pare firesc ca tu să fi angajat în centru respectiv și să faci fotografii că lucrurile nu sunt în regulă, dar tu ca angajat să nu îți faci treaba, să nu strângi, să cureți, să dezinfectezi, în condițiile în care avem materialele necesare. Dar pe tine să te preocupe să fotografiezi și să trimiți, în loc să faci curățenie“, ne-a spus Cristina Rădulescu, vicepreședintele Asociației Valvian
De asemenea, conducerea asociației spune că nu a fost cazul ca personalul să fie nevoit să doarmă afară, existând condițiile necesare carantinării.
„Dacă au dormit afară a fost alegerea lor. Poate le era cald sau nu înțeleg de ce. Nu am știut de această situație că ele au dormit afară. Centrul este carantinat din cauza coronavirusului. Știți foarte bine că nu se poate intra acolo și verifica. Se intră cu echipament de protecție dimineața, se verifică iar seara personalul este carantinat acolo“, ne-a mai spus vicepreședintele Asociației Vlavian.