Campanie de prevenire a furturilor din locuinţe ‘Păstraţi surprizele doar pentru vacanţă!’

Poliţia Română a lansat, miercuri, în parteneriat cu instituţii similare europene, o campanie de prevenire a furturilor din locuinţe, intitulată „Păstraţi surprizele doar pentru vacanţă!”. În cadrul acesteia, oamenii sunt sfătuiţi să nu comunice informaţii despre plecarea de acasă pe reţelele de socializare, să nu îşi facă selfie-uri în aeroport sau în vacanţă sau să nu posteze imagini din care să reiasă că au în casă bunuri de valoare.
Poliţia Română, în parteneriat cu EUCPN (Reţeaua Europeană de Prevenire a Criminalităţii), EUROPOL şi alte 12 state din Europa, a lansat, miercuri, prima Zi europeană de prevenire a furturilor din locuinţă.

„Pentru că furtul din locuinţă este infracţiune în toate statele europene, autorităţile de aplicare a legii, reunite în cadrul EUCPN şi EUROPOL, au lansat, astăzi, 19 iunie 2019, o iniţiativă ce are drept scop conştientizarea cetăţenilor cu privire la modalităţile prin care îşi pot proteja locuinţa, pentru a nu deveni victime ale furturilor”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Poliţia Română.
Campania „Păstraţi surprizele doar pentru vacanţă!” este finanţată de Fondul de Securitate Internă al Uniunii Europene, iar prin intermediul acesteia Poliţia Română, în parteneriat cu EUCPN, EUROPOL şi alte 12 state, îşi propune să atragă atenţia asupra prevenirii infracţiunilor de furt din locuinţe.

Citeste și:  Noi reguli de funcționare ale activității CNAIR în PTF după aderarea României la spațiul Schengen

„Astfel, prin activităţile din această zi, la nivel european, specialiştii în prevenirea criminalităţii recomandă cetăţenilor să nu comunice date despre plecarea de acasă pentru o perioadă mai lungă în convorbirile cu alte persoane sau pe reţele de socializare. Check-in-ul din aeroport aduce like-uri, dar vă face vulnerabil în faţa hoţilor. De asemenea, cetăţenii sunt sfătuiţi să nu posteze pe site-urile de socializare imagini din care să reiasă că deţin în casă bunuri de valoare sau că sunt plecaţi de acasă. Selfie-urile sunt şi ele distractive, dar trebuie avut grijă la ce se observă în imagine”, scrie în comunicat.

În România, în primele cinci luni ale anului 2019, au fost sesizate 9.210 infracţiuni de furt din locuinţe, cu 5.45% mai puţin faţă de perioada similară a anului 2018, majoritatea înregistrate în mediul urban.

Citeste și:  O serie de expoziții captivante, la Muzeul de Artă Brașov, începând din 3 ianuarie 2025

Potrivit Poliţiei Române, analiza infracţiunilor de furturi din locuinţe evidenţiază o multitudine de moduri de operare utilizate de infractori pentru săvârşirea unor astfel de fapte. De asemenea, din datele analizate rezultă că unul din patru furturi este posibil pe fondul neglijenţei proprietarului în a adopta măsuri simple, dar eficiente de autoprotecţie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.