Proiectul Sălii Polivalente, avizat de comisia interministerială

În ședința interministerială de astăzi a fost avizat, în unanimitate, proiectul de investiții ,,Complex multifuncțional – Sala polivalentă, municipiul Brașov, județul Brașov”. Acest aviz este ultimul înainte de aprobarea Hotărârii de Guvern prin care această investiție va fi realizată cu fonduri de la Compania Națională de Investiții  

,,Astăzi, unul dintre proiectele discutate în ședința interministerială a fost cel al construirii sălii polivalente din Brașov. Am aflat, cu bucurie, că acest proiect nu doar că a fost avizat în unanimitate de această comisie în care sunt reprezentate 9 ministere, dar a și primit o serie de aprecieri pozitive. Urmează o hotărâre de guvern care să aprobe ca această investiție să fie realizată de Compania Națională de Investiții. Este o investiție cu o valoare foarte mare, care, în condițiile în care va fi realizată de CNI, va însemna o scădere a presiunii pe bugetul local foarte importantă. Vorbim aici despre realizarea unui întreg complex și nu doar de construirea unei săli de sport. Sala va fi multifuncțională – pe lângă competițiile sportive de mare anvergură, va permite și organizarea de evenimente – iar zona din jurul sălii va deveni un parc, în care brașovenii și turiștii se pot relaxa sau își pot petrece timpul în mod activ“, a declarat reprezentantul Primăriei Brașov.

Primăria Brașov a eliberat autorizația de construire pentru acest obiectiv (AC nr. 189/2020, n.n.), a recepționat proiectul tehnic pentru edificarea construcției, iar după aprobarea în Guvern a investiției, se va putea lansa licitația de lucrări.

Descrierea investiției

Conform documentației întocmite de către SC Dico&Țigănaș birou de proiectare SRL, capacitatea Sălii Polivalente este de 11.211 locuri, din care 10.059 locuri în sala principală şi 1.152 locuri în sala secundară (de antrenament).

Citeste și:  Ce aduce noroc la bani în noul an: 5 lucruri pe care să le faci de Revelion

Suprafața de teren aferentă acestui obiectiv (include construcția și zonele adiacente) este de 148.210 mp.

Valoarea investiției: sala polivalentă + amenajarea întregii zone: 355,3 milioane de lei.

SALA POLIVALENTĂ (Sala principală) este destinată competițiilor sportive, concertelor, conferințelor, congreselor, activităților culturale, cu respectarea normelor în domeniu care să permită omologarea sălii la standarde naționale și internaționale și care să asigure organizarea unei mari varietăți de evenimente. În cadrul Sălii Polivalente s-a realizat și o sală de antrenament, care este de asemenea dotată cu tribune pentru public.

Având în vedere natura terenului, rezultată din studiul geotehnic, fundația Sălii Polivalente va fi construită pe o structură de piloți și va fi dezvoltată pe patru nivele:

Subsolul este nivelul unde se realizează accesul în incinta de joc a sălii de sport și sălii de antrenament și la anexele sportivilor (vestiare). La același nivel sunt căile de acces la zonele VIP, presă și administrație, conectate cu parcările special rezervate și separate de căile de acces ale publicului. Sub gradene sunt plasate cabine pentru sportivi/artiști. Adițional, se găsesc spații tehnice și de aprovizionare pentru serviciile publice. Parcajul subteran va asigura 72 locuri de parcare pentru presă, sportivi, administrație și VIP, dintre care 6 locuri sunt pentru persoane cu dizabilități. La exterior, se vor asigura 10 locuri de parcare auto și 2 locuri pentru autocare în lungul aleii carosabile de pe latura sud-vestică a terenului.

Parterul este nivelul unde se realizează accesul în clădire pentru public, cu spații comerciale de închiriat și servicii de bar, acces la grupuri sanitare și distribuția pe verticală a spectatorilor pe cele 8 grupe de scări, până la etajul 1.

Citeste și:  Bradul de Crăciun al clubului Kids Tâmpa Brașov a umplut sala cu aproape 1000 de sportivi ai Brașovului

Mezaninul este dedicat publicului, având spații pentru grupuri sanitare, trei zone cu logii pentru acces în exterior, patru săli de conferințe – două de 129 locuri și două de 60 locuri, baruri, garderobe, logii pentru fumători. În zona sudică se regăsesc spații tehnice și o zona de bucătărie pentru serviciul de restaurant de la etajul următor.

Etajul 1 este alocat atât publicului cat și persoanelor VIP și presei, acestea din urmă beneficiind de o zonă cu acces separat, care este deservita de bar, restaurant și terasă adiacentă unei zone înierbate, necirculabilă, peste sala de antrenament. Atașate zonei de alimentație sunt propuse o bucătărie, spații de depozitare și spații tehnice.

Echipare edilitară

Clădirea se va racorda la rețelele edilitare din zonă, respectiv apă, canalizare pluvială şi menajeră, energie electrică, gaz metan.

Sunt asigurate cerințele pentru prevenirea și stingerea incendiilor: senzori de detecție fum și incendiu, instalație hidranți interiori și instalație de sprinklere, rezerva de apă pentru incendiu.

Sunt asigurate toate cerințele legate de accesul, circulația și dotările necesare persoanelor cu handicap locomotor, conform normativelor în vigoare.

Eficiența energetică

Au fost implementate soluții tehnice nepoluante care să asigure o performanță energetică cât mai bună: pompe de căldură, panouri fotovoltaice, panouri solare. Încălzirea, răcirea, controlul umidității, filtrarea aerului, aportul de aer proaspăt vor fi asigurate de instalații complexe de ventilație, compuse din pompe de căldură cu sonde geotermale, cazane pe gaz și răcitoare cu apă.

Descrierea funcțională:

Construcția Sălii polivalente va permite desfășurarea următoarelor activități:

– sporturi (arena principală şi spații anexe): tenis de câmp, tenis de masă, baschet, handbal, fotbal în sală, badminton, volei, floorball, box, atletism ușor (în sală), gimnastică, tir sportiv, atletică grea (haltere), scrimă, karate, judo, aikido şi alte sporturi, posibile datorită modularității şi mobilității suprafeței de joc şi a spațiilor anexe. Terenul de sport va avea un sistem de pardoseală din parchet demontabil, multisport, agrementat FIBA pentru practicarea sporturilor internaționale. Pentru competițiile de handbal, peste pardoseala din parchet se va instala o pardoseală demontabilă din PVC.

Citeste și:  Polițiștii brașoveni, în campanie de informare pentru siguranța rutieră și utilizarea responsabilă a materialelor pirotehnice în perioada sărbătorilor

– evenimente culturale: concerte de scenă, dans sportiv, competiții internaționale de dans, adunări religioase, congrese, simpozioane, vernisaje etc

Amenajări exterioare:

Se vor realiza amenajări exterioare cuprinzând zone verzi, alei pentru circulația pietonală și carosabilă, zone de acces, promenade, zone de odihnă destinate pietonilor, servicii etc.

Se vor amenaja drumuri noi de acces pentru toate autovehiculele, în funcție de necesități.

Spatiile verzi vor fi plantate cu arbuști și vor fi realizate taluzări sau umpluturi menite să realizeze o legătură cât mai facilă între clădire și amenajarea exterioară. În lateral se va folosi taluzul ca amfiteatru exterior prin terasare.

Se va amplasa și un „totem“ pe latura nordică a amplasamentului, în cea mai buna vizibilitate fata de sistemul de circulație adiacent, cu marcare printr-un obiect architectural înrudit ca formă cu designul Sălii Polivalente, echipat cu ecrane led.

Pe alocuri vor fi amenajate zone umbrite cu locuri de odihnă, întrucât sunt distanțe mari între punctele principale de pe teren. Amenajarea exterioară va conține astfel zone de staționare propice pentru relaxare și vârstnici, cât și zone de tranzit și mișcare pentru activități și locuri de joacă pentru copii. Zonele care delimitează limita proprietății și a zonelor carosabile vor fi plantate specific pentru estomparea poluării sonore.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.