Abia a început faza de preîncsriere pentru ajutoarele de 1 miliard de euro pentru IMM, PFA, ONG și alți beneficiari, că Ministerul Fondurilor Europene s-a apucat de modificarea regulilor din ordonanța de urgență 130/2020: noi domenii la granturile de captal de lucru, modificarea punctajului la investiții și altele. Când vor putea fi accesate granturile propriu-zis.
Proiectul de ordonanță de urgență pentu modificarea OUG 130/2020, prin care s-au instituit cele 3 scheme de ajutoare de stat de câte 2.000 de euro – 200.000 de euro, din fonduri europene și de la buget, are nevoie să fie aprobată de Guvern și apoi pulicată în Monitorul Oficial pentru a opera modificările propuse.
Principalele modificări pregătite de Ministerul Fondurilor Europene la ajutoarele de 1 miliard de euro:
1. Se elimină o condiție la microgranturi. La accesarea microgranturilor de 2.000 de euro, în sumă fixă, destinate IMM, se va elimina o condiție restrictivă pentru acești beneficiari: „au obținut o cifră de afaceri în exercițiul financiar anterior depunerii cererii de finanțare de cel puțin echivalentul în lei a 5.000 euro la data depunerii cererii de finanțare”.
2. Noi domenii introduse. La granturile de caipital de lucru de 2000-150.000 euro (măsura 2) și la granturile de investiții, de 50.000-200.000 euro (măsura 3) se vor modifica listele de domenii eligibile. Astfel, anexele 2 și 3 din OUG 130/2020 se vor înlocui cu anexele 1 și 2 din proiectul de OUG de acum. Astfe, la măsura 2 – gruturi de capital de lucru, se vor introduce printre codurile CAEN eligibile, de exemplu:
- 9313 Activități ale centrelor de fitness
- 9329 Alte activități recreative și distractive n.c.a.
- 9602 Coafura si alte activități de înfrumusețare
- 9603 Activități de pompe funebre si similare
- 9604 Activități de întreținere corporala
- 9609 Alte activități de servicii
3. Nivelul finanțării. Se va introduce o prevede potrivit căreia „granturile pentru investiții nu includ cofinanțarea proprie a beneficiarilor stabilită în procent de minimum 15% din valoarea proiectului de investiții solicitat pentru finanțare de către beneficiarii din regiunile mai puțin dezvoltate și 30% din valoarea proiectului de investiții solicitat pentru finanțare de către beneficiarii din regiunea București-Ilfov”.
4. Schimbarea grilei. Tot la măsura 3 – granturi de investiții de până la 200.000 euro, se va modifica grila de punctaj, astfel încât firmele cu rată internă de rentabilitate mai mare să fie punctate mai slab decât cele cu RIR mai mică, inversându-se astfel punctajul din OUG 130. Un cititor StartupCafe.ro a remarcat, la un mment dat, că la grila de punctaj din OUG 130/2020, acolo unde se punctează suplimentar o rată de rentabilitate internă mai mare, pragurile superioare nu iau în considerare și situațiile în care o firmă are un indicator RIR de fix 5% sau 7,5%. MFE nu corectează însă această eroare din grila de punctaj. Așa arată modificarea propusă:
a) Criterii de evaluare a rentabilităţii proiectelor de investiţii (RIR) – 25 puncte
Indicatori economico-financiari:
• RIR: < 5% – 25 puncte
• RIR: ≥ 5,01% şi < 7,5% – 15 puncte
• RIR: ≥ 7,51% – 10 puncte”
c) Raportul dintre cuantumul grantului solicitat şi profitul operaţional înregistrat în anul fiscal anterior depunerii cererii de finanţare – 30 puncte
• ≤ 3 – 30 puncte
• > 3 şi ≤ 4 – 15 puncte
• > 4 – 5 puncte
În cazul în care aplicantul nu a înregistrat profit operațional în anul fiscal anterior, va fi punctat cu zero puncte.
5. Statul vrea să urmărească „la sânge” investițiile. Deși în prima fază vor fi controlate doar câte 1% dintre aplicanți pe fiecare schemă, în privința încadrării ca IMM, statul are în vedere să controleze atent, pe termen lung, modul în care beneficiarii vor cheltui ajutoarele acordate. Astfel, Ministerul Economiei și Serviciul de Telecomuncații Speciale vor putea folosi fonduri europene pentru a face angajări, să monitorizeze firmele. „Pentru finalizarea implementării schemei de ajutor de stat aferente, cheltuielile realizate de MEEMA în parteneriat cu AIMMAIPE si STS sunt eligibile pentru sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, în condițiile legii, pentru asigurarea resurselor umane si materiale necesare activitatii de monitorizare a durabilitatii proiectelor derulate și a investițiilor realizate de beneficiari, implicit a realizării indicatorilor de proiect, în perioada 01 ianuarie 2024 – 30 iunie 2025” – prevede proiectul de OUG de la Ministerul Fondurilor Europene.
Reamintim că, separat, în Parlament sunt în lucru alte modificări la OUG 130/2020, care se referă la eliminarea indicatorului RIR din grila de punctaj de la măsura 3 și introducerea unor noi domenii la finanțare, însă proiectul de OUG de la Ministerul Fondurilor Europene nu are legătură directă cu acele amendamente din Parlament.
Ajutoarele de stat de 1 miliard Euro: Când vor putea fi accesate
Noul proiect de OUG ne indică și faptul că apelul pentru aplicarea propriu-zisă la ajutoarele de stat nu va începe foarte curând. Noua OUG va sta în dezbatere publică până pe 26 septembrie, ceea ce înseamnă că cel mai devreme ar putea fi aprobată de Guvern pe 28 septembrie (pentru că pe 27 septembrie e zi de duminică).
După aprobare în Guvern e nevoie ca noua OUG să fie publicată și în Monitorul Oficial, iar apoi să se modifice și schemele de ajutoare de stat (prin ordin comun al miniștrilor Fondurilor Europene și Economiei), precum și procedurile de derulare a celor 3 măsuri de sprijin (aflate oricum în consultare publicaă la Ministerul Economiei până pe 21 septembrie, cel puțin). Asta înseamnă că ne putem aștepta ca sesiunea de aplicare propriuz-zisă la ajutoarele de stat, după faza curentă de preînregistrare a potențialilor beneficiari) să pornească cel mai devreme la începutul lunii octombrie.
Noile informații de la Ministerul Fondurilor Europene par să dea puțin peste cap planurile ministrului Economiei, Virgil Popescu, cel care anunțase marți, 15 septembrie, când s-a lansat sistemul electronic și a pornit faza de preînscriere, că de săptămâna viitoare beneficiarii vor putea începe să-și încarce documentele și să solicite banii.
„Platforma pentru accesarea granturilor de 1 miliard de euro este funcțională. Practic, începând de astăzi, cei care vor să beneficieze de cele trei scheme de finanțare își pot înregistra firmele în aplicație, urmând ca săptâmâna viitoare să-și poată încărca documentele pentru a obține granturile” – a anunțat ministrul Popescu, pe Facebook.
Miercuri, 16 septembrie, după prima zi de preînscrieri 13.500 de potențiali beneficiari și-au făcut profil de user cu parolă în sistemul electronic realizat de STS, pentru a putea aplica apoi la fondurile nerambursabile, când se va lansa sesiunea de solicitare a banilor. „Astăzi (miercuri – n.r.), la ora 15,30, în aplicaţia informatică erau 13.500 de conturi, potenţiali beneficiari ai banilor europeni, care s-au înscris deja. Estimăm că pe toată perioada de derulare ajungem la aproape 100.000 companii. Avem o aplicaţie informatică şi am dat drumul în etape, pentru că este imposibil să faci verificarea dosarelor de finanţare într-un mod manual. Totul trebuie făcut informatic, automatizat. Ne vom ocupa ca până la 31 decembrie să se semneze şi să dăm drumul la bani”, a spus ministrul Economiei, tot pe Facebook.
Consultă AICI proiectul de modificare a OUG 130/2020, cu noile liste de domenii eligibile, de la Ministerul Fondurilor Europene.