Banii de liceu, un sprijin financiar care costă: Pentru 250 de lei primiți de la stat, beneficiarii trebuie să cheltuie uneori și jumătate din sumă

Elevii de liceu care provin din familii defavorizate primesc, prin Programul național de protecție socială „Bani de liceu” derulat de Ministerul Educației și Cercetării (MEC), un sprijin financiar lunar în valoare de 250 de lei, dacă venitul total realizat în ultimele trei luni de către persoanele majore din casă nu este mai mare de 500 de lei/membru de familie, potrivit avocatnet.ro.

Printre documentele necesare pentru a primi această sumă trebuie să fie și o declarație notarială pe proprie răspundere de la părintele care nu a realizat niciun fel de venit lunar permanent în ultimele trei luni. Sau de la amândoi, dacă se află în această situație. Iar când e cazul, declarația trebuie dată și de frații majori care locuiesc împreună cu familia, dacă nici ei nu au avut venituri. Tariful pentru obținerea declarației începe de la 25 de lei, dar poate ajunge uneori și la triplul acestei sume.

Din informațiile noastre, furnizate anul trecut în această perioadă de părinți și confirmate de câțiva notari, tariful pentru o declarație este între 25 și 75 de lei, ceea ce înseamnă că, în cazul familiilor cu doi sau mai mulți adulți care trebuie să o completeze, suma necesară autentificării devine semnificativă.

Potrivit Ordinului Ministrului Justiției nr. 46/C/2011, onorariile notarilor conțin scutiri și reduceri pentru actele întocmite în scopul valorificării unor drepturi prevăzute de legi speciale și  de protecție socială:

Art. 6. Tarifele de onorarii conțin scutiri și reduceri pentru actele întocmite în scopul valorificării unor drepturi prevăzute de legi speciale și de protecție socială, prevăzute în Anexa nr. 5.

Art. 26 (1). Sunt scutite de plata onorariilor următoarele acte întocmite în scopul valorificării unor drepturi prevăzute de legi speciale şi de protecţie socială:
(…) b) declarații privind ajutorul social;
(…) d) declarații privind acordarea burselor pentru elevi (…)


ANEXA Nr. 5: SCUTIRI ȘI REDUCERI

A) Scutiri
I. Sunt scutite de la plata onorariilor următoarele acte întocmite în scopul valorificării unor drepturi prevăzute de lege, cu excepția cheltuielilor materiale:
(…) 2. declarații pentru obținerea ajutorului social;
(…) 4. declaraţii pentru acordarea burselor pentru elevi (…)

În acest context,  redacția noastră a trimis Uniunii Naționale a Notarilor Publici din România (UNNPR), o solicitare de clarificare în privința perceperii de onorarii la autentificarea declarațiilor necesare obținerii drepturilor prevăzute de acest program, numit de autorități de protecție socială, pe care, în articolul scris anul trecut, l-am considerat a fi și l-am numit (având în vedere scopul declarat) ajutor social.

Citeste și:  Pensiile aferente lunii mai se plătesc înaintea sărbătorilor pascale

Din răspunsul primit de la șefa biroului Comunicare al UNNPR, Ioana Speteanu, a reieșit că instituția a acordat atenție situației semnalate de noi, însă, dat fiind faptul că interpretarea art. 6 și 26 din ordinul sus-menționat o poate face doar emitentul actului normativ, UNNPR s-a adresat Ministerului Justiției (MJ) pentru formularea unui punct de vedere:

,,Ca urmare a solicitării dumneavoastră, (…), referitoare la tariful perceput de notarii publici la autentificarea declarațiilor în vederea obținerii sprijinului financiar acordat prin Programul național de protecție socială Bani de liceu, vă comunicăm că ne-am adresat Ministerului Justiției în vederea formulării unui punct de vedere cu privire la interpretarea art. 6 și 26 din Ordinului ministrului justiției nr. 46/C/2011 (…) Ministerul Justiției este emitentul actului normativ și potrivit art. 3 din Codul civil, cel a care a adoptat norma civilă este competent să facă și interpretarea ei oficială. Având în vedere aceste aspecte, după ce vom primi un răspuns la solicitarea noastră, îl vom comunica atât dvs., cât și tuturor notarilor publici.”

Ca răspuns la adresa UNNPR, Ministerul Justiției a făcut următoarele precizări:

Citeste și:  Premiile Gopo 2024: O seară dedicată excelenței cinematografice românești

„ (…) sprijinul financiar prevăzut de Hotărârea Guvernului nr.1488/2004 nu poate fi calificat drept ajutor social.”

„Pe de altă parte, este incontestabil că sprijinul financiar în discuție constituie o veritabilă măsură de protecție socială și, prin urmare, ar justifica scutirea de la plata onorariului notarial aferent autentificării declaraților necesare valorificării dreptului la acordarea acestei forme de sprijin.

În acest context, vom solicita Ministerului Educației și Cercetării și Ministerului Muncii și Protecției Sociale analiza legislației aflate în sfera lor de competență pentru inventarierea drepturilor instituite în beneficiul unor categorii protejate de cetățeni pentru a căror valorificare este necesară depunerea de acte autentice notariale și care ar putea justifica scutirea de la plata onorariului notarial.

Pe baza punctelor de vedere transmise de cele două ministere, în perioada următoare vom proceda la modificarea și completarea Normelor, urmând a vă consulta în acest demers.”

A început școala și încă nu s-a schimbat nimic

Recent, pentru că se apropia începutul anului școlar 2020-2021, am solicitat Ministerului Justiției un clarificare despre stadiul colaborării cu instituțiile menționate (MEC și MMPS). Răspunsul primit de la Aurelia Tudose, șefa serviciului Profesii Juridice Conexe, este încurajator în ceea ce privește utilitatea demersului nostru:

Citeste și:  Festivalul de Muzică „Brașov Live Fest” revine cu o nouă ediție! Înscrieri deschise până pe 30 aprilie

„Deși, în primă fază, s-a considerat oportună consultarea MEC și MMPS, în vederea identificării tuturor programelor de sprijin care, pentru valorificarea drepturilor instituite prin legi speciale și de protecție socială, implică depunerea de declarații autentice notariale, această soluție a fost reevaluată în considerarea dinamicii și fluctuației programelor de sprijin derulate de autorități și s-a considerat, în contextul răspândirii virusului SARS-CoV-2, că s-ar putea ajunge la același rezultat prin modificarea/completarea Anexei 5 la Norme, astfel încât să se prevadă scutiri/reduceri la autentificarea declarațiilor (s.n.) necesare pentru stabilirea sau valorificarea (tuturor) drepturilor constând în acordarea de diferite forme de sprijin în cadrul programelor naționale instituite prin legi speciale sau de protecție socială, iar nu numai în cele două cazuri expres și limitativ prevăzute în Anexa nr. 5 la Norme (…).

În perioada ce urmează, cu consultarea UNNPR, se va proceda la analiza celei mai bune soluții concrete de reglementare, urmând ca proiectul de act normativ să fie pus în dezbatere publică, în condițiile legii.”

Cu alte cuvinte, este posibil ca, în funcție de rezultatul consultării cu reprezentanții notarilor publici din România, să apară un proiect de act normativ care să prevadă fie eliminarea costului declarației, fie fixarea tarifului la o sumă accesibilă oricui. Sperăm ca acest lucru să se întâmple în viitorul foarte apropiat, astfel încât modificarea să producă efecte începând din acest an: pe site-urile inspectoratelor școlare județene s-a afișat deja calendarul de desfășurare a programului, iar dosarele (din care nu poate lipsi declarația) pot fi depuse până în 25 septembrie.   

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.