Ansamblu rezidențial, în locul fostei Întreprinderi de Reparații Vagoane de pe Aleea Sânzienelor

Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului și Urbanism a avizat astăzi proiectul de reconversie urbană a fostei Întreprinderi de Reparații Vagoane (CFR SIRV Brașov) de pe Aleea Sânzienelor, care prevede construirea unui ansamblu de blocuri cu aproximativ 600 de apartamente.

Printre condițiile impuse dezvoltatorului au fost și cele referitoare la introducerea unui sistem centralizat de producere a energiei termice și a contorizării individuale, conform prevederilor H.C.L. nr. 227/2020.

Conform acestei hotărâri, dezvoltatorii imobiliari trebuie să opteze pentru un sistem unic de alimentare cu energie termică și apă caldă pe imobil/condominiu, cu distribuție pe orizontală și contorizare individuală, sistem care să permită evacuarea emisiilor la o înălțime optimă, astfel încât calitatea aerului să nu aibă de suferit (peste limita aticului) și, în același timp, să asigure calitatea vizuală a ansamblului și coerență arhitecturală. Tot în obligațiile dezvoltatorilor intră contorizarea individuală pentru fiecare unitate de locuit, inclusiv pentru consumul de apă.

Citeste și:  Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România face apel la instituţiile statului să ia măsuri de protejare a activităţii jurnaliştilor

Soluția aleasă de compania care derulează acest proiect imobiliar, SC Exfactor Grup SRL, a fost de instalare a unei centrale termice pentru întregul cvartal de blocuri, cu contorizare individuală la fiecare apartament și cu implementarea unui sistem de independență energetică, astfel încât fiecare locatar își poate porni sistemul de încălzire în orie moment.

Detalii proiect:

– suprafața terenului este de 21.267 m.p;

– regim de înălțime propus = 2S+P+4E/8E;

– ansamblu este compus din 6 corpuri de clădire care descresc ca înălțime dinspre Vest spre Est de la P+8 la P+4;

– odată cu realizarea acestei investiții se creează, pentru cetățenii din zonă, acces către toate cele trei artere de circulație principale care înconjoară zona str. Hărmanului, b-dul Gării, b-dul Victoriei;

– număr total apartamente/spații comerciale: aprox. 580-600 apartamente;

– spații verzi – totalul spațiului verde va fi de 39.2% din suprafața lotului, cu mult peste prevederile PUZ-ului, de 26%. La acesta se adaugă și amenajarea de zone verzi adiacente.

Citeste și:  Polițiștii brașoveni, în campanie de informare pentru siguranța rutieră și utilizarea responsabilă a materialelor pirotehnice în perioada sărbătorilor

– parcări: pentru a asigura o zonă de spațiu verde cât mai mare, soluția aleasă a fost de a amenaja parcările la subsol. Fiecare bloc va avea două niveluri subterane de parcări.

Alte prevederi din HCL nr. 227/2020

– se recomandă utilizarea elementelor de umbrire pentru fațadele însorite, a panourilor solare și a celulelor fotovoltaice.

Cerințele privind sistemele de ventilație și răcire

Pentru instalarea unei unități de ventilație bidirecțională în sistemul de ventilație sau înlocuirea unei unități de ventilație existente, eficiența termică a unității de ventilație instalate trebuie să fie de cel puțin 70 % în cazul unui debit de aer egal.

Cerințe privind sistemele de iluminat

Pentru instalarea unui dispozitiv de iluminat general nou în sistemul de iluminat sau înlocuirea unui dispozitiv de iluminat general existent în spațiile de lucru ale clădirilor de birouri, de educație și de cercetare, unde intensitatea luminii nu depășește 500 lux, puterea luminii nu trebuie să depășească 10 W/m2.

Citeste și:  Braconaj cu câini dresați și vânat ilegal, descoperit de polițiștii brașoveni

Cerințe privind sistemele de automatizare

Sistemele de automatizare permit supravegherea funcționării tuturor sistemelor tehnice dintr-o clădire și le pot controla în conformitate cu planul de ocupare a clădirii.

Sistemele de automatizare amplasate în clădirile de birouri, de educație și cercetare permit controlul iluminatului general într-un mod care ține seama de destinația spațiilor și de perioadele cu lumină naturală.

Cerințe privind sistemele care generează energie termică sau electrică locală.

Pentru instalarea sau înlocuirea unui sistem care generează energie electrică locală, volumul de energie electrică generat de sistemul instalat trebuie să poată fi măsurat.

Pentru instalarea sau înlocuirea unei unități de micro-cogenerare, volumul energiei termice și  al energiei electrice generate de unitatea de micro-cogenerare instalată trebuie să poată fi măsurat.

One thought on “Ansamblu rezidențial, în locul fostei Întreprinderi de Reparații Vagoane de pe Aleea Sânzienelor”

  1. Locatarii din zonă nu au fost întrebați dacă sunt de acord … După ce aproape un an jumătate am suportat modernizările la școala 19 din cauza cărora ne-au duruit în cap toate uneltele și mașinăriile posibile, am avut prăfăraie non-stop pe mașini, acum mai trebuie să suportăm încă 2-3 ani altă nebunie! Avem nevoie de spații verzi, nu de blocuri, nu de alte betoane! Avem nevoie de terenuri de sport, de zone unde să putem alerga … Avem nevoie de aer curat nu de poluare fonică și praf și nebunia altor construcții!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.