Numeroase state europene restricționează într-un fel sau altul circulația românilor pe teritoriul acestora sau impun condiții specifice pentru intrarea în țară, în contextul pandemiei: multe dintre acestea impun izolarea pe o perioadă de timp de la intrarea în țară, altele cer teste negative de COVID-19 pentru cei care vin din anumite zone ale țării și altele interzic cu totul intrarea. De aceea, vă prezentăm noutățile legate de condițiile de deplasare a cetăţenilor români în țările europene, potrivit avocatnet.ro.
Mai multe țări din Europa au interzis accesul românilor sau au impus restricții pe teritoriul acestora, potrivit informațiilor centralizate de Ministerul Afacerilor Externe (MAE):
- Cehia
UPDATE 10.11.2020 Începând cu data de 22 octombrie 2020, călătoriile în Republica Cehă sunt permise doar în baza unui motiv întemeiat. Decizia nu afectează activitatea muncitorilor transfrontalieri. Nu au fost reintroduse controale la punctele de frontieră.
Motive întemeiate pentru călătoriile în Republica Cehă sunt considerate călătoriile pentru desfășurarea unei activități profesionale sau de afaceri (inclusiv muncitorii transfrontalieri), călătorii esențiale familiale, cele pentru obținerea de servicii medicale, participarea la o nuntă sau înmormântare. Nu sunt permise călătoriile în scop turistic sau vizitarea prietenilor.
România se află pe lista statelor din zona roșie. În consecință, cetățenii români care doresc să călătorească în Republica Cehă au obligația ca, pe lângă condițiile generale care se aplică tuturor cetățenilor străini care doresc să intre în Republica Cehă (motiv întemeiat, respectiv muncă, familie, servicii medicale, nuntă sau înmormântare), să completeze formularul de sănătate publică anterior intrării pe teritoriul Republicii Cehe și să prezinte un test molecular tip PCR direcțiilor de sănătate publică din localitatea/regiunea domiciliului/locului de cazare în termen de 5 zile de la intrarea în Republica Cehă (în cazul unui test molecular tip PCR efectuat în Republica Cehă) sau imediat după sosire, dacă testul a fost efectuat în alt stat UE sau Schengen și a fost prelevat cu maximum 72 de ore anterior sosirii.
- Grecia
UPDATE 10.11.2020 Începând cu data de 10 noiembrie 2020, toate persoanele care intră în Republica Elenă au obligația de a completa formularul PLF (Passenger Locator Form) cu cel puțin 24 de ore înaintea începerii călătoriei, indiferent de țara din care sosesc.
De asemenea, începând cu data de 11 noiembrie 2020, toate persoanele care intră în Republica Elenă, indiferent de țara din care sosesc sau de mijlocul de transport folosit, sunt obligate să prezinte un test molecular (PCR) cu rezultat negativ pentru COVID-19, care să fi fost prelevat cu maximum 72 de ore anterior intrării pe teritoriul Republicii Elene.
Aceste măsuri, inclusiv prezentarea unui test molecular negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2, prelevat cu 72 de ore anterior intrării în Grecia, se aplică și tuturor persoanelor care sosesc în acest stat din România, Bulgaria, Emiratele Arabe Unite, Malta, Belgia, Spania, Albania, Macedonia de Nord și Ungaria, pe cale aeriană. Măsura prezentării la frontieră a unui test molecular negativ pentru infecția cu COVID-19 nu se aplică în cazul minorilor cu vârsta de până în 10 ani.
- Norvegia
UPDATE 10.11.2020 Începând cu data de 9 noiembrie 2020, ora 00.00, toate persoanele care intră pe teritoriul Norvegiei din state aflate în zona roșie, printre care și România, trebuie să prezinte la sosire un test negativ pentru COVID-19, efectuat cu maxim 72 de ore înainte de intrare. Metoda de testare aprobată este testul molecular tip PCR sau antigen. Documentul trebuie să fie în limba norvegiană, suedeză, daneză, engleză, franceză sau germană.
Persoanelor care nu pot prezenta un astfel de test le poate fi refuzată intrarea pe teritoriul norvegian.
- Elveția
UPDATE 30.10.2020 Începând cu 29 octombrie 2020, România a fost eliminată de pe lista statelor/regiunilor cu grad ridicat de risc epidemiologic.
În prezent, nu există nici o restricție de intrare pe teritoriul Confederației Elvețiene pentru persoanele care sosesc din România și care nu s-au aflat pe parcursul ultimelor 14 zile, pentru mai mult de 24 de ore, pe teritoriul unui stat/regiune cu grad ridicat de risc epidemiologic.
- Belarus
UPDATE 30.10.2020 Condiții pentru intrarea în Belarus (aplicabile și cetățenilor români): se aplică măsura de izolare la domiciliu pe durata a 10 zile pentru persoanele care sosesc din România în Republica Belarus, precum și obligativitatea prezentării unui test molecular negativ pentru COVID-19.
Excepții:
■ tranzitul este permis dacă durata acestuia nu depășește 24 de ore. Persoanele aflate în tranzit sunt exceptate de la obligativitatea prezentării unui test negativ pentru COVID-19;
■ persoanele care nu vor părăsi teritoriul Republicii Belarus în 24 de ore vor fi obligate să prezinte la frontieră un document care să confirme rezultatul negativ al unui test molecular tip PCR pentru COVID-19;
■ frontierele rămân deschise pentru transportul de marfă.
- Belgia
UPDATE 30.10.2020 A fost instituită starea de urgență: Restricții de circulație în timpul nopții până la data de 19 noiembrie 2020 (între orele 22.00 – 06.00 în Valonia și Regiunea Capitalei Bruxelles și între 00.00 și 05.00 în Flandra).
Începând cu 25 septembrie 2020, călătoriile din Belgia în România nu mai sunt interzise, însă autoritățile belgiene descurajează ferm deplasările către zonele roșii din UE+. În data de 26 august, autoritățile belgiene au inclus întreg teritoriul României în zona roșie. Astfel, toate persoanele care sosesc în Belgia din România trebuie să intre în autoizolare și să efectueze un test molecular PCR pentru depistarea infecției cu coronavirus. Testul se efectuează după sosirea în Belgia, la un laborator acreditat.
Călătorii sunt rugați să urmeze instrucțiunile autorităților belgiene referitoare la testare și autoizolare primite prin e-mail/sms, în urma completării formularului de călătorie. Excepție fac persoanele care nu călătoresc pe cale aeriană sau navală și care stau mai puțin de 48 de ore în Belgia sau care au stat mai puțin de 48 de ore în afara Belgiei, înainte de a se întoarce.
- Bulgaria
UPDATE 30.10.2020 Începând cu 14 mai 2020, starea de urgență a fost înlocuită cu situația de urgență epidemiologică, care a fost prelungită până la 30 noiembrie 2020. Nu există interdicție în ceea ce privește intrarea pe teritoriul Bulgariei pentru cetățenii români care sosesc din România. Nu există obligativitatea efectuării carantinei de 14 zile și nici obligativitatea prezentării rezultatului unui test molecular negativ (tip PCR) pentru cetățenii români care sosesc din România.
Nu există interdicție în ceea ce privește intrarea pe teritoriul Bulgariei pentru cetățenii români care tranzitează teritoriul Republicii Bulgaria (indiferent de destinație). De asemenea, declarația pe proprie răspundere nu mai este necesară.
- Danemarca
UPDATE 30.10.2020 Autoritățile daneze au anunțat noi măsuri privind condițiile de intrare pe teritoriul Danemarcei pentru cetățenii care provin din statele clasificate cu risc foarte ridicat, printre care se află și România.
Astfel, începând cu data de 26 octombrie 2020, autoritățile daneze au introdus obligativitatea prezentării unui test molecular negativ pentru infecția cu COVID-19 la intrarea pe teritoriul Danemarcei, efectuat cu maximum 72 de ore înainte de prezentarea la frontieră, pentru persoanele cu domiciliul în state din categoria de risc foarte ridicat (inclusiv România). Totodată, li se poate refuza intrarea în Danemarca străinilor care prezintă simptome evidente (febră, tuse uscată) în momentul prezentării la frontieră.
- Estonia
UPDATE 30.10.2020 În perioada 26 octombrie – 1 noiembrie 2020 cetăţenii români care intră în Estonia sunt obligaţi la autoiozolare timp de 14 zile, deoarece rata de infectare cu noul coronavirus depășește pragul de 47.8 la 100.000 de locuitori (România are o rata de infectare de 250 la 100.000 de locuitori). Începând cu data de 1 iunie 2020, Guvernul Republicii Estonia a decis redeschiderea granițelor pentru cetățenii UE fără simptome COVID-19.
- Franța
UPDATE 30.10.2020 Starea de urgență a fost reinstituită pe tot teritoriul Franței, începând cu data de 17 octombrie. Începând cu data de 15 iunie a.c., Franța a ridicat restricțiile de circulație la frontierele sale interne europene (terestre, aeriene și maritime).
Începând cu această dată, persoanele care vin din spațiul european (statele membre UE, precum și Andorra, Islanda, Liechtenstein, Monaco, Norvegia, Marea Britanie, San Marino, Vatican și Elveția) pot intra fără restricții pe teritoriul francez. Prin urmare, nu mai este necesar documentul justificativ tip și nu se mai aplică măsura de izolare (carantină). În ce privește carantina, fac excepție anumite cazuri, în special situațiile în care se aplică măsura de reciprocitate.
Pentru persoanele care vin în Franța din România nu sunt restricții de intrare. Fără a fi obligatoriu, se recomandă, totuși, insistent ca persoanele cu vârsta de peste 11 ani care vin din țări clasate în roșu, portocaliu sau gri (lista e aici) să facă un test pentru Covid-19, să se izoleze în așteptarea rezultatului, iar în caz de rezultat pozitiv să prelungească izolarea și să contacteze un medic.
- Spania
UPDATE 30.10.2020 Se aplică starea de urgență între 26.10.2020 și 09.05.2021. Spania și-a redeschis frontierele pentru cetățenii europeni pe data de 21 iunie 2020, iar pe 1 iulie 2020 cu Portugalia și alte 14 țări din afara UE care se află pe lista publicată de către autoritățile comunitare.
Persoanele care intră pe teritoriul Spaniei NU sunt obligate să intre în carantină, însă trebuie să completeze un chestionar privind starea de sănătate la intrarea pe cale aeriană în Spania. Formularul este disponibil pe pagina de internet https://spth.gob.es/ sau utilizând aplicația gratuită SPAIN TRAVEL HEALTH (SpTH). În cazul în care pasagerul este minor sau o persoană dependentă, formularul poate fi completat de către tutore, care va fi responsabil pentru veridicitatea informațiilor furnizate.
Ulterior semnării formularului, se va genera un cod unic QR de sănătate, care va trebui prezentat (digital sau pe suport hârtie) la controlul de sănătate efectuat în aeroportul de destinație. Dacă formularul va fi semnat din aplicație, acesta va apărea în secțiunea „Călătoria mea”, iar utilizatorul va recepționa și un e-mail care poate fi imprimat.
- Polonia
UPDATE 21.10.2020 – Restricțiile de călătorie din/către Republica Polonă privesc cetățenii statelor terțe în raport cu statele membre UE. Astfel, pot trece frontierele în/din Republica Polonă următoarele categorii de persoane:
- cetățenii statelor membre UE;
- cetățenii statelor membre UE/Zona Economică Europeană sau ai Confederației Elvețiene, soțul/soția și copiii acestora când călătoresc pe teritoriul Republicii Polone către statul de domiciliu/reședință;
- persoanele care au un drept temporar/permanent de ședere în Republica Polonă sau dețin un permis de muncă;
- elevii și studenții care studiază în Republica Polonă.
Obligația de a se supune carantinei se aplică următoarelor categorii de persoane care sosesc pe teritoriul Republicii Polone:
- persoanele care trec frontiera Republicii Polone dintr-un stat terț în raport cu statele membre UE;
- persoanele care au avut contact direct cu persoane infectate (sau potențial infectate) cu COVID-19;
- persoanele care trăiesc împreună cu o persoană care este plasată în carantină.
Se aplică următoarele reguli:
- carantina (izolarea unei persoane cu un rezultat pozitiv al primului test de diagnostic pentru SARS-CoV-2);
- izolarea la domiciliu – durează 10 zile, cu condiția ca pacientul să nu prezinte simptome de COVID-19.
- Letonia
UPDATE 21.10.2020 Conform informațiilor publicate de Centrul leton pentru Controlul și Prevenirea Bolilor publică, cetățenii și rezidenții permanenți ai României care sosesc în Letonia trebuie să efectueze o perioadă de 10 zile de autoizolare la intrarea pe teritoriul acestui stat. Anterior, perioada de izolare era mai lungă, respectiv de 14 zile.
Mai mult, începând cu data de 12.10.2020, toate persoanele care călătoresc în Letonia sunt obligate să completeze formularul disponibil la adresa https://covidpass.lv/en/ cu maximum 48 de ore înainte de intrarea în țară, prevederea fiind aplicabilă inclusiv copiilor și tutorilor.
- Liechtenstein
UPDATE 21.10.2020 România a fost inclusă pe lista statelor cu grad ridicat de risc epidemiologic privind infectarea cu COVID-19. Astfel, începând cu data de 8 august 2020, ora 00:00, toate persoanele care s-au aflat pe parcursul ultimelor 14 zile pe teritoriul României trebuie ca, imediat după sosirea pe teritoriul Principatului Liechtenstein, să intre în carantină (autoizolare) la domiciliu sau la o altă locație potrivită pentru o perioadă de 10 zile.
- Malta
UPDATE 21.10.2020 Ministerul Sănătății din Republica Malta a dispus actualizarea condițiilor de călătorie pentru cetățenii care sosesc din mai multe țări europene, printre care și România. Astfel, călătorii care sosesc în Malta, care nu pot prezenta dovada efectuării unui test PCR COVID-19 negativ, efectuat cu maxim 72 de ore înainte de sosirea în țară, vor fi supuși testării la sosire și pot fi obligați să intre în carantină.
- Luxemburg
UPDATE 21.10.2020 Nu există restricții de intrare pe teritoriul Luxemburgului și nu este instituită măsura carantinării/izolării pentru cetăţenii care intră în Luxemburg. De asemenea, nu se aplică măsura prezentării unui test COVID-19.
Totuși, se intenționează introducerea obligativității completării unui formular de localizare de către pasagerii care sosesc pe cale aeriană pe aeroportul Findel din Luxemburg, cu scopul de a facilita trasarea contactelor.
- Monaco
UPDATE 21.10.2020. Orice persoană, indiferent de naționalitate, care dorește să intre în Principatul Monaco și sosește dintr-o țară din Spațiul european în care s-au înregistrat peste 60 de cazuri la 100. 000 de persoane pe săptămână (harta actualizată se găsește aici – sunt vizate zonele de culoare roșie și portocaliu închis) trebuie să contacteze obligatoriu Centrul de apel COVID-19 (telefon +377 92.05.55.00, program 9:00-17:00, de luni până vineri, sau prin transmiterea unui e-mail pe adresa covid19@gouv.mc) la sosirea pe teritoriul acestui stat și să furnizeze informațiile următoare: nume și prenume, naționalitate, domiciliu sau adresa din Principatul Monaco, situația profesională, țara de plecare, data plecării/ data sosirii, număr de telefon, adresa de e-mail.
Așa cum rezultă din cele mai recente date prezente în harta amintită mai sus, românii trebuie să respecte regulile prezentate anterior. Mai mult, persoanele care sosesc din România trebuie să prezinte un test molecular negativ (tip PCR) pentru infecția cu COVID-19, realizat în țara de plecare cu cel mult 72 de ore înainte de sosirea în Principatul Monaco.
- Germania
UPDATE 08.10.2020 Din data de 7 octombrie, Germania a introdus pe lista zonelor de risc epidemiologic ridicat întregul teritoriu al României.
Persoanele care vin din România trebuie să prezinte un test negativ COVID-19, efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea sosirii în Germania sau, alternativ, să se supună testării, gratuit, într-o perioadă de cel mult 72 de ore de la sosirea pe teritoriul acestei țări.
În cazul neprezentării testului de coronavirus, autoritățile germane pot refuza intrarea sau pot dispune măsura autoizolării la domiciliu. Indiferent de opțiunea aleasă, testarea este obligatorie pentru toate persoanele care vin din zonele de risc. Măsura autoizolării la domiciul nu se va aplica celor care prezintă un test negativ, efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea sosirii în Germania. În schimb, dacă testul este efectuat chiar la momentul sosirii în Germania, autoizolarea se face până la primirea rezultatului testului.
- Austria
UPDATE 13.10.2020 Din 30 septembrie până în data de 31 decembrie 2020 intrarea în Austria a cetăţenilor români sau UE care vin din România este permisă dacă dețin un test negativ pentru SARS-CoV-2 (PCR), nu mai vechi de 72 de ore (de la data prelevării probelor), în limba germană sau engleză. În lipsa acestuia, persoanele respective și cei cu care locuiesc împreună sunt obligați să se supună timp de 10 zile unei carantine la domiciliu (sau într-o locație adecvată), imediat după intrarea în Austria, ale cărei costuri trebuie suportate de către persoana în cauză.
Dacă un test biologic molecular pentru SARS-CoV-2 efectuat în perioada izolării/carantinei este negativ, izolarea/carantina instituită pe perioada celor 10 zile se suspendă. Minorii până la vârsta de 6 ani împliniți sunt exceptați de la efectuarea testului biologic molecular SARS-CoV-2. Acest regim se aplică inclusiv turiștilor români.
Dacă nu poate fi prezentat certificatul medical sau dovada sigură a unei cazări adecvate, intrarea în Austria este interzisă.
- Cipru
Condițiile aplicabile cetățenilor care intră pe teritoriul Republicii Cipru sunt stabilite în funcție de statele de proveniență, acestea fiind clasificate pe trei categorii, respectiv: categoria A (pentru care nu se solicită prezentarea unui test negativ pentru infecția cu COVID-19), categoria B (state considerate cu risc mediu, pentru care este obligatorie prezentarea unui test molecular negativ pentru infecția cu COVID-19) și categoria C (accesul este permis numai cu îndeplinirea anumitor condiții).
România este inclusă în categoria C. Prin urmare, pasagerii români sunt obligați să rămână în autoizolare, la domiciliul declarat, timp de 14 zile, iar călătoriile în scop turistic nu sunt permise.
- Italia
UPDATE 13.10.2020 Începând cu data de 7 octombrie, persoanele care s-au aflat sau au tranzitat teritoriul României în ultimele 14 zile anterioare sosirii în Italia sunt supuse obligației de autoizolare și de supraveghere medicală pentru o perioadă de 14 zile.
Excepții de la obligația de autoizolare la sosire în Italia aplicate cetățenilor care sosesc sau au tranzitat România în ultimele 14 zile:
- echipaje ale mijloacelor de transport;
- personal navigant;
- persoane care intră în Italia pentru motive de muncă reglementate de protocoale speciale de siguranță, aprobate de autoritatea sanitară competentă;
- în cazul intrărilor din motive care nu suportă amânare, inclusiv participarea la evenimente sportive și expoziții la nivel internațional, în urma obținerii unei autorizații din partea Ministerului Sănătății și cu obligația de a prezenta transportatorului la momentul îmbarcării sau oricărei persoane desemnate să efectueze controalele, adeverința care confirmă efectuarea, în cele 72 de ore anterioare intrării pe teritoriul național, unui test de diagnostic molecular sau de captură antigen, de tip tampon, având rezultat negativ.
În cazul persoanelor care sosesc din România, acestea vor trebui prezinte transportatorului sau forțelor de poliție în caz de control o declarație pe proprie răspundere, în care să specifice detaliat locul în care vor petrece perioada de supraveghere sanitară și izolare la domiciliu, mijlocul de transport privat prin care vor merge la acea adresă și un număr de telefon la care pot fi contactate în această perioadă (inclusiv un număr de telefon mobil).
Persoanele care, la sosirea din România în Italia cu un mijloc de transport în comun, nu pot să se deplaseze cu un mijloc de transport privat la adresa la care vor efectua izolarea la domiciliu, indicată în declarația pe propria răspundere, vor trebui să efectueze carantina într-o locație stabilită de Protecția Civilă, pe cheltuială proprie. Acestea trebuie să comunice apariția unor eventuale simptome de Covid-19 Direcției de Sănătate Publică.
În mod asemănător, persoanele fizice care sosesc din România în Italia cu un mijloc de transport privat sunt obligate să comunice imediat propria intrare pe teritoriul italian Departamentului de Prevenție din cadrul Direcției de Sănătate Publică locală. Acestea vor fi supuse măsurii de supraveghere sanitară și de izolare la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile, la adresa comunicată Direcției de Sănătate Publică și vor trebui să semnaleze apariția unor eventuale simptome de COVID-19.
- Bosnia și Herțegovina
Începând cu data de 16 iulie, cetățenilor statelor membre UE, inclusiv cetățenilor români, le este permisă intrarea în Bosnia și Herțegovina cu condiția prezentării unui test COVID-19 negativ efectuat în ultimele 48 de ore, anterior momentului intrării în Bosnia și Herțegovina.
Potrivit informațiilor comunicate de autoritățile din Bosnia și Herțegovina, regimul de tranzit rămâne neschimbat, nefiind necesară prezentarea certificatului medical solicitat în cazul șederii. Astfel, cetățenii români pot tranzita Bosnia și Herțegovina numai în scopul revenirii în România/ în statul de reședință, cu condiția să nu se cazeze / să înnopteze. Tranzitul în scop turistic este permis doar pe coridorul Neum (Croația-Bosnia și Herțegovina-Croația).
- Estonia
UPDATE 13.10.2020 În perioada 12-18 octombrie 2020 cetăţenii români care intră în Estonia sunt obligaţi la autoiozolare timp de 14 zile, deoarece rata de infectare cu noul coronavirus în aceste state depășește pragul de 16/100.000 de locuitori.Începând cu data de 1 iunie 2020, Guvernul Republicii Estonia a decis redeschiderea granițelor pentru cetățenii UE fără simptome COVID-19.
- Federația Rusă
Începând cu data de 1 august, Rusia a început să redeschidă frontierele aeriene, dar pentru România nu există încă un termen concret pentru redeschiderea frontierelor. Cetățenii români se pot deplasa spre Federația Rusă doar în scop de repatriere, dacă pot face dovada domiciliului permanent pe teritoriul rus.
- Finlanda
UPDATE 13.10.2020 Conform deciziei Guvernului Republicii Finlanda, restricţiile de intrare vor continua până la data de 10 noiembrie 2020 în ceea ce priveşte traficul dintre Finlanda şi România.
- Irlanda
Cetățenii români care călătoresc în Irlanda direct din România sau dintr-unul din statele care nu sunt incluse în lista statelor exceptate de la restricțiile de călătorie, sunt obligați să se autoizoleze pentru o perioadă de 14 zile.
La intrarea în Irlanda, toți pasagerii (cu exceptia celor din Irlanda de Nord) vor completa un formular de localizare (disponibil online sau distribuit de către compania aeriană sau compania de feribot cu care călătoresc), urmând a se izola pentru o perioadă de 14 zile la adresa declarată. Completarea formularului de localizare este obligatorie, nerespectarea măsurii de autoizolare pentru 14 zile (inclusiv declararea de informații false) constituie infracțiune și este pedepsită cu amendă de 2.500 euro sau închisoare până la 6 luni.
- Islanda
Se aplică măsura de carantină obligatorie sau izolare la domiciliu pe durata a 14 zile pentru toți cei care intră în țară.
Călătorii care doresc să evite carantina obligatorie/izolarea la domiciliu și sosesc pe Aeroportul Internațional Keflavik sau alte aeroporturi și porturi internaționale pot opta pentru efectuarea unui test pentru depistarea COVID-19. Fiecare testare costă 11.000 ISK (aprox. 70 EUR), dacă este solicitată și achitată la punctul de trecere a frontierei și 9.000 ISK (aprox. 57 EUR), dacă este solicitată și achitată online, în avans (cu cel puțin 24h înainte de efectuarea călătoriei).
Pasagerii care sosesc în afara programului de lucru, cu un zbor necomercial, pot solicita să fie testați pe loc contra sumei de 30.000 ISK (aprox. 191 EUR).
- Lituania
Guvernul de la Vilnius a decis că cetățenii și rezidenții permanenți ai României care sosesc în Lituania în perioada 29 august – 4 septembrie 2020 trebuie să efectueze o perioadă de izolare de 14 zile de la intrarea pe teritoriul acestui stat. Pentru cetățenii și rezidenții permanenți ai statelor care depășesc 16 cazuri de infectare cu Covid-19 la 100.000 locuitori este obligatorie autoizolarea pentru o perioadă de 14 zile de la intrarea în Lituania.
- Muntenegru
Potrivit celor mai recente informații oficiale, Muntenegru a inclus România pe lista roșie, așa că se impune măsura autoizolării pentru românii care intră sau urmează să stea în Muntenegru. Totuși, este permis tranzitul pentru persoanele din state cu rata de cazuri active de peste 25 la 100.000 de locuitori, fără posibilitatea opririi în Muntenegru.
Prin urmare, se recomandă ferm cetățenilor români ca accesul în Muntenegru să se facă în baza pașaportului valabil, pentru a putea face dovada datelor de intrare/ieșire și să tranziteze Serbia fără opriri. În cazul sosirii cetățenilor români în Muntenegru prin tranzitarea statelor nemembre UE, este permis accesul în Muntenegru doar dacă nu s-au oprit în țările de tranzit, ceea ce se dovedește prin datele de intrare/ieșire din aceste țări;
- Regatul Țărilor de Jos
Începând cu data de 9 iulie, cetățenilor care se deplasează din România în Olanda li se recomandă în mod ferm autoizolarea la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile din momentul intrării pe teritoriul Regatului Țărilor de Jos.
Autoritățile recomandă turiștilor europeni efectuarea vacanțelor în special în afara sezonului, evitarea locurilor aglomerate și deplasarea pe cât posibil cu mașina personală, bicicleta sau pedestru.
- Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord
UPDATE 13.10.2020 Din 5 octombrie, la sosirea în Marea Britanie venind din orice țară, este necesară furnizarea datelor de contact și informații privind țara/țările în care persoanele în cauză s-au aflat în ultimele 14 zile. De asemenea, persoanele care călătoresc în Marea Britanie au obligația de a se autoizola timp de 14 zile dacă sosesc din România sau dintr-unul din statele care nu sunt incluse în lista statelor exceptate de la restricțiile de călătorie. Dacă persoanele în cauză refuză să furnizeze aceste informații sau să se autoizoleze, riscă o amendă de până la 1000 GBP.
Persoanele care sosesc în Anglia, Țara Galilor, Scoția sau Irlanda de Nord venind din România sau dintr-unul din statele care nu sunt incluse în lista statelor exceptate de la restricțiile de călătorie – denumite „travel corridors” (listate mai jos) – sunt obligate să se autoizoleze pentru o perioadă de 14 zile.
- Republica Moldova
Se interzice intrarea pe teritoriul Republicii Moldova, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetăţenilor străini şi apatrizilor care vin din ţările clasificate ca zonă roşie (România a fost încadrată în zona roșie), cu următoarele excepții:
- membri de familie ai cetățenilor RM;
- persoane care posedă o viză de lungă ședere, un permis de ședere sau un document echivalent permisului de ședere eliberat de autorități;
- persoane care se deplasează în interes profesional, dovedit prin viză, permis de ședere sau un alt document echivalent;
- membri ai misiunilor diplomatice şi ai oficiilor consulare acreditate în Republica Moldova, ai organizațiilor/ misiunilor internaționale, precum şi membrii familiilor acestora sau personal care poate asigura ajutor umanitar;
- persoane în tranzit, inclusiv cei repatriați ca urmare a acordării protecției consulare. Itinerarul tranzitării va fi stabilit de Inspectoratul General al Poliției de Frontieră;
- persoane care călătoresc din motive de sănătate și umanitare, inclusiv însoțitorul, după caz (cu prezentarea documentelor justificative);
- lucrătorii transfrontalieri;
- conducătorii auto şi personalul de deservire a mijloacelor de transport, care efectuează transportarea mărfurilor, echipajele și personalul de deservire ale aeronavelor/ navelor şi brigăzile și personalul de deservire ale garniturilor de tren.
- Slovacia
Cetăţenii români care sosesc în acest stat trebuie să intre în izolare la reşedinţa temporară (hotel, unitate de cazare etc.) şi să efectueze un test RT PCR pentru COVID-19 în Republica Slovacă, după a 5-a zi de izolare. Dacă testul este negativ, îşi pot continua sejurul. România este considerată ţară de risc sub aspectul situaţiei epidemiologice privind pandemia de COVID-19.
- Ungaria
La data de 1 octombrie 2020, guvernul Ungariei a decis să mențină pentru o perioadă de o lună restricțiile de intrare în acest stat, astfel, cetăţenii străini NU pot intra în Ungaria în scop de şedere, cu excepţia situaţiilor care fac obiectul unei derogări:
- pentru participarea la o procedură administrativă sau judecătorească;
- pentru realizarea unei activități de afaceri sau a unei alte activități profesionale;
- dacă prezența în Ungaria e justificată de scopuri medicale;
- pentru participarea la examene a elevilor şi studenţilor;
- se pot acorda derogări angajaţilor care lucrează în domeniul transportului de mărfuri când intrarea în ţară vizează deplasarea la punctul de lucru (de plecare a transportului), respectiv întoarcerea în ţară în urma finalizării transportului de mărfuri;
- pentru participarea la ceremonii ale unor rude apropiate (căsătorie, deces, botez);
- pentru îngrijirea rudelor;
- pentru participarea la evenimente internaționale în domeniile sportiv, cultural sau religios;
- pentru alte motive legitime.
MAE mai precizează că autoritățile ungare permit accesul în Ungaria, pentru o perioadă de maximum 24 ore, pentru cetățenii statelor vecine cu Ungaria, pe o rază de maximum 30 de kilometri de la frontieră. Lucrătorii sezonieri din România pot, de asemenea, intra pe teritoriul Ungariei, cu condiția ca angajatorul ungar să transmită poliției ungare un formular electronic cu datele de identificare ale acestora.
Pentru mai multe informații, vă rugăm să consultați lista atenționărilor de călătorie pusă la dispoziție de Ministerul Afacerilor Externe (http://www.mae.ro/node/51880#null), care cuprinde toate țările din Europa și regimul pe care îl au față de cetățenii străini, în contextul pandemiei de SARS-CoV-2.
- De asemenea, puteți accesa și site-ul RE-open EU (https://reopen.europa.eu/ro/), care are și o variantă în limba română. Acesta cuprinde informații despre situația dintr-o posibilă destinație, dacă este vorba despre o țară membră a Uniunii Europene, plus Elveția și Norvegia, țări care fac parte din Spațiul Schengen.
- Precizăm că Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, prin Direcția Generală Turism, este într-o permanentă legătură cu autoritățile responsabile de domeniul turismului din Europa și nu numai, în vederea monitorizării situației.