Condiții de intrare și tranzit în Austria

Persoanele care călătoresc în Austria, inclusiv din România, vor fi plasate în carantină imediat după intrarea pe teritoriul austriac, pentru o perioadă de 10 zile, la domiciliu sau într-o locație adecvată, ale cărei costuri trebuie suportate din bugetul personal. Măsura plasării în carantină poate fi suspendată în urma prezentării rezultatului negativ al unui test pentru infecția cu SARS-CoV-2 (de tip PCR sau antigen), efectuat nu mai devreme de a 5-a zi de la intrarea în Austria, cheltuielile fiind suportate de către persoanele în cauză.

Toate persoanele care intră în Austria trebuie să completeze și să dețină în format fizic formularul Declarație de carantină, disponibil la:

https://www.ris.bka.gv.at/Dokumente/BgblAuth/BGBLA_2020_II_563/COO_2026_100_2_1816336.pdfsig

https://www.ris.bka.gv.at/Dokumente/BgblAuth/BGBLA_2020_II_563/COO_2026_100_2_1816335.pdfsig

În situația în care cetățeanul străin nu poate prezenta dovada care să ateste domiciliul sau o cazare adecvată, autoritățile austriece nu vor permite intrarea pe teritoriul Austriei. Noile măsuri privind condițiile de intrare se aplică inclusiv turiștilor.

Excepții:

  1. Sunt exceptate de la măsura carantinei și pot intra fără restricții în Austria persoanele care călătoresc din Australia, Finlanda, Irlanda, Islanda, Japonia, Noua Zeelandă, Norvegia, Republica Coreea, Uruguay și Vatican și prezintă documente justificative care să ateste faptul că în ultimele 10 zile s-au aflat pe teritoriul statelor respective.
  1. Persoanele care fac parte din următoarele categorii:
    • membrii personalului misiunilor diplomatice sau membrii acestora de familie care locuiesc în aceeași gospodărie;
    • angajații organizațiilor internaționale sau membrii acestora de familie care locuiesc în aceeași gospodărie,
    • personalul misiunilor umanitare;
    • personalul de îngrijire și medical;
    • lucrători sezonieri în agricultură, silvicultură sau turism;
    • însoțitori (o singură persoană) ai persoanelor care călătoresc din motive medicale;
    • persoanele care sosesc pentru a răspunde unei îndatoriri juridice sau administrative obligatorii, precum prezentarea la citații în procese juridice;

pot intra pe teritoriul austriac dacă dețin un test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2 sau un test antigen, prelevat cu cel mult 72 de ore înaintea intrării în acest stat, redactat în limba germană sau engleză. În lipsa rezultatului negativ al unui test, persoanele respective și cele cu care locuiesc sunt obligate să se supună unei perioade de carantină de 10 zile la domiciliu (sau într-o locație adecvată ale cărei costuri trebuie suportate din bugetul personal), imediat după intrarea în Republica Austria. Măsura plasării în carantină poate fi suspendată în urma prezentării rezultatului negativ al unui test molecular negativ tip PCR sau antigen efectuat în această perioadă.

Citeste și:  Propunerile Preliminare ale Planului Urbanistic General intră într-o nouă etapă de actualizare

Formulare de interes sunt disponibile la următoarele pagini de internet: 

https://www.ris.bka.gv.at/Dokumente/BgblAuth/BGBLA_2020_II_563/COO_2026_100_2_1816333.pdfsig

https://www.ris.bka.gv.at/Dokumente/BgblAuth/BGBLA_2020_II_563/COO_2026_100_2_1816334.pdfsig

Aceste măsuri nu se aplică transportatorilor profesioniști de mărfuri.

Tranzit:

Este permis în regim permanent tranzitul, fără oprire (înnoptare), al cetățenilor români pe teritoriul Austriei spre destinații din alte state, fără aplicarea măsurii de carantină sau prezentarea unui test pentru infecția cu SARS-CoV-2. Este posibil ca la frontieră să fie solicitate documente justificative care să asigure intrarea în statul de destinație: domiciliu / rezidență / drept de ședere / contract de muncă / orice altă dovadă a necesității intrării, de exemplu adeverință de tratament medical imperios necesar, de studii etc.

Atenție: Este posibilă creșterea timpilor de așteptare la frontiera austriacă.

RECOMANDĂRI PENTRU CETĂȚENII ROMÂNI CARE EFECTUEAZĂ DEPLASĂRI CĂTRE / DINSPRE ROMÂNIA:

  • Pe cale rutieră: Se recomandă achiziționarea vignetei care dovedește plata taxei de autostradă înainte de a intra în Austria sau de la prima stație de alimentare cu combustibil (imediat după trecerea frontierei). Conform indicațiilor, vigneta se lipește obligatoriu pe parbriz. Nerespectarea acestei obligații se sancționează cu amendă.

Atenție: Urmare măsurilor interne adoptate de către statul austriac în autovehicule trebuie respectată distanțarea (un scaun liber între călători).

  • Pe cale ferată și aeriană: Se recomandă consultarea regulată a paginilor de internet ale companiilor de cale ferată și aeriană din cele două state. Se aplică aceleași reguli și excepții prevăzute pentru transportul rutier.  
Citeste și:  Poliţia Locală Braşov face angajări

Alte prevederi:

Lucrătorii transfrontalieri – nu numai din statele vecine Austriei sau UE, ci și din state terțe (din afara UE) și care pot prezenta o adeverință în acest sens din partea angajatorului austriac sunt exceptați de la prezentarea testului biologic molecular pentru infecția cu SARS-CoV-2 la intrarea în Austria. Excepția nu se aplică persoanelor care își desfășoară activitatea pe teritoriul austriac pe cont propriu sau prin agenții de intermediere.

MĂSURI PE PLAN INTERN:

Măsuri aplicabile până la data de 10 ianuarie 2021, inclusiv:

În cazul deplasării în spațiul public, trebuie respectate următoarele măsuri:

  • În spațiile publice exterioare si în spațiile închise trebuie menținută o distanță de cel puțin un metru față de persoanele care nu locuiesc în aceeași gospodărie.
  • Purtarea măștii de protectie este obligatorie în locuri intens frecventate (ex. străzi/centre comerciale etc.). Obligativitatea purtării măstii de protectie va fi impusă și la locul de muncă, în toate locurile în care condițiile de spațiu nu permit respectarea distantării fizice (birouri).
  • Interzicerea părăsirii domiciliului între orele 20:00 și 06:00 se extinde până în ianuarie 2021. Excepții: pentru a merge la muncă (în cazul în care nu este posibilă „telemunca”), pentru nevoi personale stringente, în caz de pericol iminent, pentru a acorda asistență altor persoane sau pentru refacere fizică sau psihică, rezolvarea unor chestiuni administrative și juridice care nu suferă amânare, participare la scrutin electoral și perioada sărbătorilor de iarnă, după cum urmează:
  • Zilele de 24, 25 și 31 decembrie 2020, în care restricția de ieșire va fi ridicată;
  • Un număr de maxim zece persoane se pot întâlni cu ocazia sărbătorilor legale de Crăciun, din 24/25 decembrie, fără a se impune restricții privind numărul gospodăriilor din care fac parte aceste persoane;
  • Pe 31 decembrie/Revelion nu se aplică interdicții de ieșire nocturnă, se vor permite însă întâlniri private între maxim 6 adulți si 6 copii din maxim 2 gospodării.
  • Restrângerea contactelor la o singură persoană din afara gospodăriei, atât în spațiile private, cât și în cele publice. În afara locuințelor, poliția poate controla alte spații private: anexe, garaje, curți etc.
  • Industria de catering, restaurantele, hotelurile rămân în continuare închise până la data de 7 ianuarie 2021. Sunt posibile serviciile de livrare, inclusiv pe timpul nopții.
  • Toate sporturile de contact rămân în continuare interzise, ​​facilitățile sportive de interior sunt închise pentru sportivii amatori. Schiatul va fi permis începând cu data de 24 decembrie 2020 (ca activitate recreativă/sportivă sau în contextul unei activități „de o zi”), dar nu sub formă de vacanță de schi. Nu vor putea fi organizate petreceri pe pârtii, atât pentru cetățenii austrieci, cât și pentru cetățenii străini care se vor afla în Austria la sfârșitul acestui an. Telecabinele vor funcționa cu respectarea unor măsuri stricte de igienă și distanțare.
  • Rămân închise locurile de petrecere a timpului liber, cu excepția parcurilor și bisericilor.
  • Se redeschid unitățile comerciale.
Citeste și:  Acțiune de amploare la Râșnov și Zărnești pentru prevenirea și combaterea delictelor silvice

Nerespectarea măsurilor va fi sancționată cu amendă.

INFORMAȚII PENTRU LUCRĂTORI:


Date de contact ale misiunilor României în Austria – AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.