Primăria realizează dezinfecția unităților de învățământ, pentru începerea în condiții de siguranță a școlii

Primăria Brașov desfășoară astăzi și mâine activitatea de dezinfecție a instituțiilor de învățământ care se vor deschide din 8 februarie, în cadrul programului de acțiune al municipalității de asigurare a condițiilor igienico-sanitare pentru prevenirea îmbolnăvirilor și prevenirea transmiterii SARS-CoV-2.

Dezinfecția se face cu produsul Huwa-San TR 50, produs în Belgia și avizat de Ministerul Sănătății. Produsul este destinat special dezinfecției suprafețelor și a instrumentarului în unități sanitare, precum și în alte locații (în afara unităților sanitare). Substanța se aplică prin pulverizare și distruge virusurile și bacteriile în maximum 60 de minute, având totodată și acțiune fungicidă, microbactericidă și sporicidă.

Vor fi dezinfectate toate sediile instituțiilor de învățământ din Brașov, cu excepția Școlii Gimnaziale nr 1 de pe strada Cocorului, aflată în renovare și unde nu se țin cursuri, și a creșelor și grădinițelor care și-au început deja activitatea și unde dezinfecția a fost realizată săptămâna trecută.

Dezinfecția se realizează cu cinci echipe. Astăzi sunt programate 33 de grădinițe, 6 școli și 4 licee și colegii, iar mâine vor fi dezinfectate restul de 6 grădinițe, 13 școli și 18 colegii și licee, la care se adaugă creșa nr 7.

Citeste și:  Cu ce se ocupă, de fapt, parlamentarii României?

Acțiunea de dezinfecție este una generală, necesară redeschiderii activității în condiții de maximă siguranță în unitățile de învățământ. După reînceperea activității, fiecare instituție de învățământ este obligată să asigure dezinfecția curentă a spațiilor, potrivit legii, în baza materialelor puse la dispoziție de municipalitate.

Distribuția materialelor sanitare necesare curățeniei și dezinfecției curente a fost asigurată încă din luna decembrie 2020: 9.600 litri de dezinfectant de mâini, 7.400 flacoane de 750 ml dezinfectant de suprafețe, 150.000 tablete Biclosol (dezinfectant de suprafete sub formă de tablete solubile), 19.500 de pachete de prosoape de hârtie de mâini cu 200 șervețele/pachet. Valoarea acestora este de 482.481 lei.

În cursul săptămânii viitoare vor fi distribuite 160.000 măști pentru personalul didactic și nedidactic. Valoarea estimată a acestora este 55.216 lei.

Citeste și:  Ce te costă mita electorală?

Reamintim că primarul Allen Coliban și viceprimarul Flavia Boghiu au avut o discuție cu inspectorul școlar general, Ovidiu Tripșa, cu privire la modul de derulare a cursurilor în municipiul Brașov. Având în vedere incidența de infectare la nivelul municipiului, școala va începe, de luni, 8 februarie, în scenariul galben, respectiv se vor deschide grădinițele și vor începe cursurile la învățământul primar, clasa a VIII-a și clasa a XII-a.

Scenariile pentru redeschiderea unităților de învățământ sunt următoarele:

  • Scenariul Verde – în localitățile care au o rată de infectare de până la 1 la mie, toate școlile se redeschid fizic;
  • Scenariul Galben – rată de infectare peste 1 la mie și până la 3 la mie, merg în continuare copiii la grădiniță și elevii la școala primară, plus cei din clasele terminale, a VIII-a și a XII-a;
  • Scenariul Roșu – rata de infectare de peste 3 la mie până la 6 la mie – copiii de grădiniță și copiii de ciclul primar continuă să meargă la cursuri, ceilalți trec în online;
  • Scenariul 100% online – Atunci când se ajunge la rata de infectare peste 6 la mie, localitatea intră în carantină și toată lumea stă acasă, școlile se închid, cursurile se desfășoară în online.
Citeste și:  Ce te costă mita electorală?

Conform precizărilor ministrului Educației, Sorin Câmpeanu, există și posibilitatea unui scenariu hibrid, în care, în situații excepționale, cursurile se pot desfășura și la școală și on-line, în următoarele situații:

  • Elevii cu contraindicații medicale vor face ore online;
  • Elevii care au aparținători în familie cu vulnerabilități medicale certificate vor face, de asemenea, ore online;
  • Elevilor care prezintă simptome asemănătoare celor care apar la virusul COVID-19 le este recomandat să facă orele online;
  • Profesorii care prezintă vulnerabilități fac ore online;
  • Profesorilor care au simptome asemănătoare celor care apar la virusul COVID-19 vor sta acasă și se va face predarea-învățarea online.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.