Mai mult de 200 de percheziții au avut loc în București și în județele Arad, Arges,Bacau, Bihor, Bistrita Nasaud, Botosani, Braila, Brasov, Buzau,Calarasi, Caransebes, Cluj, Constanta, Covasna, Dambovita, Dolj, Galati,Harghita, Ialomita, Iasi, Maramures, Mehedinti, Mures, Olt, Prahova,Salaj, Sibiu, Suceava, Releorman, Timis, Tulcea, Vaslui, Vrancea, la o grupare care ar fi falsificat și vândut diplome de studii și certificate de calificare profesională, a informat, astăzi, Poliţia Română.
Acţiunea s-a desfăşurat în cadrul cercetărilor într-un dosar penal instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa. „La data de 3 martie, poliţiştii de la Transporturi, cu sprijinul altor forţe ale Ministerului Afacerilor Interne, au pus în executare 221 de mandate de percheziţie domiciliară, în 34 de judeţe şi în Bucureşti. Acţiunea s-a desfăşurat într-un dosar penal al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, înşelăciune şi fals material în înscrisuri oficiale”, se arată într-un comunicat de presă transmis de IGPR.
Conform sursei citate, din cercetări a reieşit că mai multe persoane s-ar fi organizat într-o grupare, care ar fi falsificat, prin contrafacere, diplome de studii şi certificate de calificare profesională, pe care le-ar fi comercializat. În urma percheziţiilor au fost descoperite 346 de înscrisuri, reprezentând diplome de studii, certificate de absolvire, certificate de calificare profesională, suplimente, foi matricole, traduceri legalizate, licenţe de pescuit, autorizaţii de pescuit calcan şi atestate, susceptibile a fi contrafăcute, precum şi un revolver şi 59 de cartuşe cu bile metalice, deţinut ilegal. Potrivit Hotnews.ro, care citează surse judiciare, atestatele profesionale erau vândute cu 500 de lei, iar prețul pentru diplome de studii variau între 4.000 și 8.000 de lei.