Muzeul de Etnografie Brașov: „Azi sunt Alexiile, ies la lumină viețuitoarele mărunte și cântă pentru prima dată broaștele!”

În ciuda faptului că zăpada s-a așternut din nou, cei de la Muzeul de Etnografie Brașov transmit că „Azi sunt Alexiile, ies la lumină viețuitoarele mărunte și cântă pentru prima dată broaștele!”.

Pe 16 martie seara, în credința populară, se legau foarfecile cu ață pentru ca gura jivinelor să fie legată pe tot parcursul anului și astfel să nu se poată atinge de animalele din gospodărie. Căci se spune că azi, 17 martie, e ziua Sfântului Alexie, Omul lui Dumnezeu cel cald, de aici și tradiția numită Alexiile, sau Ziua Șarpelui.

Înaintașii noștri spuneau că în acestă zi, prin excelență una a renașterii la viață, ies la lumină viețuitoarele mărunte, ale pământului, care au fost închise de Ziua Crucii, în 14 septembrie.

Citeste și:  Polițiștii brașoveni, în campanie de informare pentru siguranța rutieră și utilizarea responsabilă a materialelor pirotehnice în perioada sărbătorilor

Povestea din bătrâni arată că lui Alexie Dumnezeu i-a încredințat cutia cu insectele dăunătoare, ca să o arunce în mare. Doar că Alexie, curios, a deschis-o și astfel acestea s-au împrăștiat prin lume, atât pe pământ, cât și în ape. Văzând aceasta, Dumnezeu l-a transformat pe Alexie în cocostârc, ca să le strângă înapoi. Astfel, azi marcăm ziua în care cocostârcii și berzele se întorc acasă, dar și momentul în care pământul se deschide și pentru șerpi, iar oamenii trebuie să fie atenți să nu-i pomenească numele și să-și afume gospodăriile cu busuioc, tămâie, sămânță de cânepă etc.

În unele zone, gospodarii ocoleau ritualic casele și anexele, cu ajutorul unui clopoțel sau al unui lanț de fier și spuneau: „Cum nu se apropie nimic de fier, așa să nu se apropie nimic de casă, nici o gânganie sau gujulie“. Sfântul Alexie este cel care dă drumul și peștilor din apele subterane, dar și cel care poate aduce pescarilor recunoscători recolte bune.

Citeste și:  Polițiștii brașoveni, în campanie de informare pentru siguranța rutieră și utilizarea responsabilă a materialelor pirotehnice în perioada sărbătorilor

Azi încep să încolțească toate buruienile, iar femeile își scot toată zestrea și o întind pe gard pentru ca aerul rece și soarele să le ferească de molii.Tot azi se scot afară stupii cu albine și cântă pentru prima dată broaștele. Dacă ele încep să cânte mai devreme, primăvara va fi lungă și rea. Dacă broaștele cântă înainte de Alexii, e semn că va ninge de timpuriu.

Foto: Arhiva Muzeului de Etnografie Brașov

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.