Brașovenii s-au întâlnit, on-line, cu conducerea Primăriei pentru a dezbate proiectul de buget pe anul 2021

Ieri, 13 aprilie, primarul Allen Coliban, împreună cu viceprimarii Flavia Boghiu și Sebastian Rusu, s-a întâlnit, on-line, cu brașovenii, pentru a dezbate proiectul de buget, pentru a le răspunde la întrebări și pentru a primi, pe lângă propunerile transmise în scris, alte propuneri de completare sau modificare a proiectului de buget venite din partea cetățenilor.

În urma propunerilor venite de la brașovenii care s-au înscris pentru a participa la această întâlnire au fost stabilite cele 5 teme ale discuției: Reabilitarea centrului istoric; Spații verzi și parcuri; Sport – Corona, baze sportive, sportul de masă; Mobilitate urbană – piste de biciclete, trenul metropolitan, parcări; „Diverse“.

În prima parte a întâlnirii primarul a prezentat pe scurt care sunt principiile și prioritățile pe care a fost construit acest buget, dar și care constrângerile pe care le are Municipalitatea în elaborarea lui.

Foto. Allen Coliban

Vreau să subliniez trei aspecte pe care le consider foarte importante pentru proiectul de buget pe anul 2021. În primul rând că valoarea, dimensiunea lui, este cea mai mare de până acum. Am atins acel echilibru, țintit de toate administrațiile locale responsabile, între secțiunea de funcționare și secțiunea de dezvoltare, adică să avem suficienți bani pentru investiții comparativ cu ceea ce cheltuim în mod curent și sumele record pe zona de atragere de fonduri europene, iar dacă ne uităm la principalele trei direcții, principalele trei capitole care însumează aproximativ 48 % din acest buget, se regăsesc în zona «Brașov capitală verde», partea de educație și partea de sănătate și social“, a declarat primarul Allen Coliban.

Citeste și:  Condițiile de schi pe Masivul Postăvaru sunt excelente în zona superioară

După prezentarea primarului, participanții au putut interveni în direct pentru a adresa întrebări și propuneri, dar au avut și posibilitatea de a transmite a le transmite în scris, prin intermediul chat-ului. Primarul și ceilalți reprezentanții ai primăriei au răspuns fiecărei întrebări și au notat propunerile primite pentru a evalua posibilitatea de a le introduce în proiectul de buget.

Pe fiecare subiect discutat în cadrul întâlnirii, pe lângă întrebări, brașovenii au venit și cu propuneri concrete, unele care țin de proiectul de buget, altele care ar putea fi implementate prin acte normative separate.

În cadrul capitolului centrului istoric, principala propunere a participanților a fost legată de reabilitarea fațadelor, indiferent dacă sunt publice sau private, dar și de organizarea unor evenimente artistice permanente, care să dea viață centrului istoric.

În legătură cu spațiile verzi și parcurile, propunerile s-au concentrat pe identificarea de soluții pentru amenajarea de spații verzi în toate cartierele, dar și de reglementare a obligației pentru dezvoltatorii imobiliari de a prevedea și amenaja spații verzi care să poată fi utilizate de locatari.

În ceea ce privește secțiunea de sport, pe lângă discuțiile legate de alocare de fonduri, unul dintre participanți a solicitat continuarea programului de transformare a terenurilor virane din cartiere în terenuri cu facilități pentru sport, astfel încât brașovenii să aibă acces facil la aceste baze sportive.

Unul dintre capitolele care au trezit mult interes este cel legat de mobilitate urbană. Mulți dintre participanți au venit cu propuneri ce pot fi incluse în strategia de transformare a Brașovului în capitala verde a României, care este una dintre cele trei direcții prioritare de dezvoltare a municipiului. Propunerile au vizat subiecte ca reducerea tarifelor pe transportul în comun, pentru a îl face mai atractiv, sau amenajarea de parcări pe termen lung, în interiorul cartierelor, pentru a-i face pe cetățeni să utilizeze mașina mai rar, dar și să aibă un loc de parcare pe perioada când nu o utilizează.

Citeste și:  Premiera Baletului „Dama cu Camelii” la Opera Brașov – O a doua reprezentație datorită cererii mari

,,Problema parcărilor de reședință: sunt zone ale orașului unde pur și simplu nu sunt suficiente locuri de parcare, iar asta conduce la frustrări, certuri, amenzi, nervi și supra-aglomerare. Fizic nu este loc pentru crearea de mai multe locuri de parcare. Plus de asta, eu, ca unul ce aș prefera transportul comun și nu am neapărat nevoie de mașină în fața blocului, aș folosi-o doar în weekend, pentru plecări la țară, de exemplu. Care ar fi o soluție? Cea mai bună variantă o consider aceea de a crea parcări zonale sau de cartier, unde șoferii își pot lăsa mașina liniștiți câteva zile pe săptămână – când ei aleg să circule cu autobuzul și nu au nevoie de ea – pe baza unui abonament anual, la un preț accesibil”, a propus Ioan Bucur.

O altă temă din capitolul de Mobilitate a fost cea referitoare la transportul cu bicicleta, pistele care vor fi amenajate, inclusiv propunerea primarului de amenajare a unor parcări pentru biciclete în apropierea blocurilor. La acestea s-au adăugat discuții legate de sisteme de monitorizare a locurilor de parcare publice, a traficului, inclusiv cel pietonal, autobuze pentru elevi pentru școala din cartier.

Alte propuneri ale participanților au vizat măsuri de reducerea a poluării, de la achiziția unei stații-laborator mobile de măsurare a gradului de poluare, pentru a identifica principalele surse de poluare, la reducerea de impozite pentru clădirile verzi, sau construirea unei centrale pe biomasă sau biogaz.

Citeste și:  HMD OffGrid - dispozitivul care de fapt se asigură că nu ești niciodată off grid

S-a discutat și despre programe de finanțare pentru tineri, bugetarea participativă, spații pentru artiști – ateliere și/sau spații expoziționale.

Atât primarul, cât și ceilalți reprezentanți ai Municipalității, au discutat, împreună cu participanții, fiecare propunere făcută, unele regăsindu-se deja între obiective Primăriei, altele urmând a fi analizate din perspectiva alocării de fonduri. De exemplu, în cazul centrului istoric, primarul a vorbit atât despre înființarea Fundației monumentelor istorice, care va gestiona inclusiv reabilitarea fațadelor, cât și despre concursul de proiecte pentru refacerea Pieței Sfatului.

În ceea ce privește sportul, Allen Coliban le-a promis participanților că în următoarele săptămâni le va prezenta strategia de dezvoltare a sportului școlar, care include și organizarea unor competiții între școli (,,Brașoviada”), și dezvoltarea sportului pentru familie.

Referitor la capitolul mobilitate, reprezentanții primăriei au făcut o trecere în revistă a proiectelor aflate în curs de implementare sau pregătite pentru accesarea de fonduri (inclusiv piste de biciclete, sisteme de monitorizare a traficului sau a locurilor de parcare publice libere), iar în zilele următoare vor face o analiză și a propunerilor primite, indiferent dacă este vorba de propuneri care trebuie incluse în buget sau sunt proiecte care vor trebui analizate și bugetate.

Brașovenii pot consulta proiectul de buget pe anul 2021 pe site-ul primăriei: https://buget2021.brasovcity.ro/, iar în ședința consiliului local din data de 22 aprilie, primarul va prezenta propunerea în fața legislativului, pentru aprobare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.