Al doilea sistem de semaforizare din cadrul Programului pentru creșterea siguranței la trecerile de pietoni va fi funcțional de săptămâna viitoare

Prima etapă din programul municipalității de creștere a siguranței cetățenilor la trecerile de pietoni este în plină desfășurare, prioritate având trecerile de pietoni unde au avut loc incidente în ultimele luni. Programul a fost stabilit în urma discuțiilor cu reprezentanții Poliției Municipiului Brașov, la propunerea municipalității, pentru a suplimenta măsurile de creștere a siguranței cetățenilor la traversarea străzilor pe trecerile de pietoni.

În această primă etapă, sunt semaforizate 8 treceri de pietoni și iluminate suplimentar 14 treceri de pietoni. Primul semafor cu buton din acest pachet este funcțional din luna ianuarie, pe Bulevardul Griviței, la Farmacom.

Semaforizarea și iluminarea suplimentară a trecerilor de pietoni reprezintă o alternativă pe care Primăria Brașov și-a propus să o implementeze în locul sistemelor de reducere a vitezei (bumpere).

„De la începutul mandatului meu, una dintre priorități a fost siguranța pietonilor și a celor care participă la traficul rutier. Așa cum am afirmat-o și în discuțiile pe care le-am avut de-a lungul timpului cu Poliția Națională – Biroul Rutier, consider că acele calmatoare de viteză reprezintă o măsură brutală și folosită în ultimă instanță, când nu mai putem recurge la niciun alt mijloc. Ca urmare, am hotărât să introducem de urgență montarea de semafoare și să iluminăm suplimentar trecerile de pietoni care nu beneficiază de acest sistem. Am acordat prioritate trecerilor de pietoni unde am avut incidente, drept pentru care pe Bulevardul Griviței, în dreptul farmaciei, trecerea de pietoni este deja funcțională și, de luni, vom avea funcțională trecerea de pietoni de pe Carpaților, unde de asemenea am avut incidente. În paralel se desfășoară și alte lucrări; următoarea este cea de la trecerea de pietoni de la Piața Sfatului“, a declarat viceprimarul Sebastian Rusu.

Citeste și:  Risc însemnat de avalanşe în munţii Bucegi, Făgăraş, Parâng, Şureanu, Ţarcu şi Godeanu

În acest moment se lucrează la instalarea sistemului de semaforizare a trecerilor de pietoni din Piața Sfatului (la BNR) și la trecerea de pietoni de pe strada 13 Decembrie, intersecție cu Pictor Luchian.

După punerea în funcțiune a acestor semafoare, vor începe lucrările la trecerile de pietoni de pe Calea București, intersecție cu strada Poienelor (la McDonald’s); trecerea de pietoni de pe strada Saturn, intersecție cu Aleea Minerva (la blocul Potcoavă); trecerea de pietoni de pe strada Buzești, la intersecție cu Ecaterina Teodoroiu, și cea de pe strada 13 Decembrie, intersecție cu strada Ioan Popasu (la benzinăria Rompetrol).

Toate trecerile de pietoni sunt echipate cu buton de cerere traversare pentru pietoni, în așa fel încât traficul auto și cel pietonal să fie optimizate în zona respectivă și să țină cont de necesarul de traversare (spre deosebire de sistemele cu timpi ficși de semaforizare)

Citeste și:  Cum sună jurământul pe care îl spui în instanță ca martor

Locațiile au fost stabilite în Comisia de circulație, ținând cont de solicitările poliției rutiere (naționale), pe baza analizelor de risc de accidente și pe baza necesarului de fluidizare a traficului.

Iluminare suplimentară pentru 15 treceri de pietoni

De asemenea, se lucrează la instalarea iluminatului suplimentar pentru ultima dintre cele 15 treceri de pietoni stabilite în luna martie, respectiv de pe Calea București, la Spitalul Județean. Lucrările se vor finaliza până la sfârșitul acestei luni.

Au fost deja finalizate lucrările și este funcțional iluminatul suplimentar la următoarele treceri de pietoni: strada 13 Decembrie, la Liceul N. Titulescu; strada 13 Decembrie, înainte de sensul giratoriu de la Făget (direcția de mers dinspre oraș spre Tractorul, Carrefour Market); strada 13 Decembrie, după sensul giratoriu de la Făget (direcția de mers dinspre oraș spre Tractorul); strada H. Coandă, la intersecție cu 13 Decembrie; b-dul Griviței, la intersecția cu strada Vulcan; Bulevadul Eroilor, intersecție cu strada M. Sadoveanu; strada N. Titulescu, intersecție cu strada Castanilor (la Hiperdia); toate cele 4 treceri de pietoni de pe strada Crinului; Calea București, la Olmedo, strada 13 Decembrie – Școala Profesională Germană Kronstadt (completare); strada Poienelor (la benzinăria Lukoil).

Citeste și:  Reducerea deficitului, marea provocare a noului guvern

Iluminarea separată a trecerilor de pietoni permite ca pietonii să fie foarte vizibili pentru conducătorii auto care se apropie, prin crearea unui contrast puternic între trecerea de pietoni și suprafața carosabilului, un „tunel” de lumină. Acesta este obținut prin utilizarea unei distribuții optice asimetrice, care oferă un nivel ridicat al iluminării verticale a pietonului, pentru ca acesta să fie văzut de conducătorul auto. De asemenea, trecerea de pietoni beneficiază de un nivel ridicat al iluminării orizontale, care o face vizibilă de la mare distanță. Lumina albă, alături de o distribuție luminoasă asimetrică precisă, furnizează o soluție foarte eficientă pentru iluminatul trecerilor de pietoni. În acest mod se obține un contrast pozitiv pe fiecare bandă de circulație, determinând observarea în timp util a pietonilor antrenați în traversarea străzii.

Totodată, stâlpii utilizați sunt vopsiți galben/negru, diferit de restul stâlpilor de iluminat din Brașov, pentru a semnaliza, pe timpul zilei, existența unei treceri de pietoni.

În acest moment, în municipiul Brașov sunt 21 de treceri de pietoni semaforizate cu buton, 10 treceri cu semaforizare corelată, de tip „undă verde“ (cum sunt cele două din dreptul Tribunalului, de pe Str 15 Noiembrie și Bd. Iuliu Maniu), și alte 24 de treceri de pietoni iluminate suplimentar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.