Printr-un document „motu proprio”, papa Francisc cere ca cei care ocupă funcții de conducere și de administrație să nu aibă condamnări sau anchete pentru terorism, spălare de bani sau evaziune fiscală. Nu pot avea bunuri în „paradisuri fiscale” sau să investească în activități care se opun doctrinei sociale a Bisericii. Este interzis, totodată, pentru toți angajații din instituțiile Vaticanului să accepte cadouri cu o valoare mai mare de 40 de euro. Decretul papei intră în vigoare în 29 aprilie 2021 și receptează indicațiile Convenției ONU împotriva corupției.
„A fi credincios în lucrurile mici este în legătură, potrivit Scripturii, cu a fi credincios în cele importante”. Începe cu aceste cuvinte noul document „motu proprio” al papei Francisc în privința transparenței, publicat ieri, pe 29 aprilie 2021 în L’Osservatore Romano.
Papa dispune ca toți cei care ocupă funcții de conducere în instituțiile Sfântului Scaun, precum și cei care îndeplinesc funcții de administrație activă, funcții jurisdicționale sau de control, să semneze o declarație prin care dau asigurări că nu au pe numele lor condamnări definitive, că nu sunt supuși unor procese penale în derulare sau unor anchete pentru corupție, fraudă, terorism, spălare de bani, exploatarea minorilor sau evaziune fiscală. În aceeași declarație, aceștia trebuie să dea asigurări că nu dețin sume de bani sau investiții în țări cu un ridicat nivel de spălare a banilor sau de finanțare a terorismului, în „paradisuri fiscale” sau participații în societăți comerciale care operează împotriva doctrinei sociale a Bisericii.
Noul document al papei, cu valoare de decret, vine pe urmele celui din 19 mai 2020, când a promulgat un nou cod de subcontractări. Actualul motu proprio, afirmă pontiful, a devenit necesar pentru că corupția „se poate manifesta în modalități și forme diferite chiar și în domenii diverse față de contractări și de aceea normele și cele mai bune practici la nivel internațional prevăd pentru persoanele care ocupă roluri-cheie în sectorul public obligații particulare de transparență cu scopul prevenirii și contrastării, în orice domeniu, a conflictelor de interese, a modalităților clientelare și a corupției în general”.
Este motivul pentru care Sfântul Scaun, care și-a dat adeziunea la Convenția Națiunilor Unite împotriva corupției, „a decis să se conformeze celor mai bune practici pentru a preveni și a contrasta” acest fenomen „în cele mai diferite forme ale sale”.
Citește continuarea aici.