Primăria Brașov lansează în dezbatere publică strategia de dezvoltare a sportului brașovean pentru următorii 5 ani

Primarul Allen Coliban a prezentat astăzi, 6 mai, în cadrul unei conferințe de presă, proiectul Strategiei de dezvoltare a sportului brașovean 2021-2026. Propunerea de strategie a fost elaborată de către Playfield Team & Sports Festival și Publicis Sport and Entertainment Romania, unii dintre cei mai buni specialiști în domeniu, care au făcut o analiză pe tot ceea ce înseamnă implicarea primăriei în sportul brașovean, precum și asupra soluțiilor pentru a crește numărul celor care fac sport, amator sau de performanță.

,,Am mai spus-o și o repet: Brașovului nu i-au lipsit banii investiți în sport, ci i-a lipsit o viziune, i-a lipsit o direcție. Și ceea ce prezentăm astăzi și dezvoltăm în perioada următoare este exact o strategie a Primăriei Brașov în privința sportului brașovean, strategie care să cuprindă și partea de elită și partea de performanță, dar care are ca principali piloni tot ceea ce înseamnă sport pentru copii, pentru juniori, sport pentru toți, partea de recreere, și să oferim fiecărui brașovean posibilitatea de a practica sporturi în cartier, în proximitate. Avem, pe de o parte, evaluarea infrastructurii existente și un plan, o prioritizare a investițiilor în infrastructură nouă în perioada următoare, avem o componentă semnificativă în ceea ce privește susținerea sportului în școli – atât o alocare financiară pentru profesorii de sport, cât și pentru dotarea școlilor – și avem totodată o evaluare geografică unde ar trebui să intervenim, în cartiere, cu dezvoltare de infrastructură, fie că vorbim de terenuri de baschet, fie că vorbim de piste de alergare, să oferim brașovenilor tipul de infrastructură de care au nevoie pentru a duce un mod de viață activ. În privința școlilor, în aceste zile încheiem un proces pe care îl derulăm alături de Inspectoratul Școlar Județean, acela de a deschide curțile școlilor pentru practicarea activităților sportive. Este foarte important să facem acest lucru în deplină siguranță și să ne asigurăm că avem o modalitate de a controla și a evita incidentele, iar pentru asta am avut multă deschidere din partea inspectoratului școlar. Urmează să venim, în primă fază, cu un proiect pilot, cu o selecție a școlilor din Brașov care vor fi deschise în lunile următoare”, a declarat primarul Allen Coliban.

Citeste și:  Brașovul continuă să strălucească sub magia sărbătorilor de iarnă până pe 7 ianuarie

Reprezentantul consorțiului de firme care a realizat acest proiect, Lorand (Boți) Balint, a făcut o trecere în revistă a noii direcții pe care Municipalitatea va trebui să o implementeze pentru a dezvolta activitatea sportivă, fie că vorbim de sportul de masă, fie că vorbim de sportul de performanță, și, implicit, pentru a crește nivelul de sănătate al brașovenilor.

,,Vorbim despre o filozofie care își propune să avem cât mai mulți brașoveni activi din punct de vedere fizic și o schimbare de paradigmă, de la focusul pe elită și un model al piramidei, la un model care să aibă la bază educația fizică și care să reprezinte fundația pe care se construiește sportul brașovean, cu atenție la detalii când vine vorba despre implementarea proiectelor, să ținem cont de nevoile oamenilor și de realitățile lor. Este un efort pentru a scoate tinerii din casă și a-i face să fie activi”, a precizat Lorand Balint, Managing Director Publicis Sport and Entertainment Romania.

Conform acestui proiect, baza strategiei de dezvoltare a sportului brașovean o constituie orele de educație fizică de la școli, obiectivul fiind de a le face mult mai atractive, atât pentru elevi, cât și pentru profesorii de sport, astfel încât numărul celor care participă cu plăcere la aceste ore să fie tot mai mare. Pentru a realiza acest obiectiv, Municipalitatea va trebui să investească în infrastructură și echipamente moderne și de calitate pentru orele de sport, inclșusiv în echipamente individuale pentru profesori, dar și în pregătirea continuă a profesorilor de sport.

Citeste și:  Care este termenul transmitere în Revisal a modificărilor la noul salariul minim de 4.050 lei

În ceea ce privește sportul ca și activitate recreațională, strategia propune o regândire a modului în care sunt amenajate terenurile de sport, începând cu transformarea lor și în spații de socializare, continuând cu amenajarea terenurilor, care nu va mai ține neapărat cont de forma sau dimensiunile omologate, cu utilizarea lor pentru orice tip de sport pe care brașovenii vor să îl practice, cu o mai bună vizibilitate, inclusiv pe aplicațiile de hărți interactive (de ex. Google Maps) și, nu în ultimul rând, cu redeschiderea curților școlilor, în afara programului școlar.

Pentru a readuce la viață spiritul competitiv al brașovenilor, strategia propune înființarea unei competiții sportive între școli, ,,Brașoviada”, la care pot participa atât elevii, cât și profesorii, competiția desfășurându-se pe mai multe ramuri sportive și la care vor fi invitate și orașele înfrățite sau partenere ale Brașovului.

În ceea ce privește sportul de performanță, Municipalitatea va trebui să se concentreze pe modernizarea și dezvoltarea infrastructurii sportive, astfel încât aceasta să ofere codiții de pregătire la cel mai înalt nivel, să continue proiectele sportive care au o bază solidă și, nu în ultimul rând, să cofinanțeze cluburile sportive private și organizațiile neguvernamentale care au proiecte sportive viabile și care dau rezultate.

Citeste și:  Ministrul Afacerilor Interne: „Integrarea în UE este deplină şi irevocabilă”

,,Strategia Primăriei în ceea ce privește viitorul sportului brașovean se concentrează în primul rând pe educația fizică și pe sportul recreațional, dar asta nu înseamnă că nu ne uităm și la celelalte sporturi sau la celelalte ramuri care au pus Brașovul pe harta sportului de-a lungul timpului. Însă este important să avem baza. Dacă în zona de competițional și în zona de de elită există niște baze care pot fi continuate, pe zona aceasta de educație fizică și recreațional mai sunt lucruri de îmbunătățit și de aceea încercăm să ne aducem aportul cât mai repede în comunitate și urmează, în cel mai scurt timp, să demarăm toate procedurile în ceea ce privește studiul, împreună cu inspectoratul școlar județean, astfel încât să avem acea imagine cât mai clară a dotărilor școlilor și a profesorilor din aceste școli, astfel încât în cel mai scurt timp departamentele abilitate din primărie să poată să înceapă achizițiile și să cheltuiască acel milion de lei pe care Primăria l-a pus la dispoziția școlilor pentru dotarea lor”, a completat Mirel Alexa, Director Executiv Playfield Team & Sports Festival.

În următoarele săptămâni acest proiect va fi supus dezbaterii publice în dezbatere publică. Primele doua intalniri vor avea loc în următoarele două săptămâni, în 13 mai – pe tema  sportului de masă, și respectiv în 17 mai, pe tema sportului de performanță.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.